Apple. Google. Microsoft. Nokia. Nu är striden om de smarta mobilerna i full gång. Och mobilvärldens hövliga ton har ersatts av juridiska stämningar och ordkrig.
Business as usual i mobilvärlden? Nej, inte alls. Mobilmarknaden är i gungning. De smarta mobilerna tar över, och alla vill vara med och leda utvecklingen. Världens mjukvarugigant Microsoft gör en nysatsning med nya Windows Phone 7. Alla Microsofts tidigare satsningar på områden kastas över bord. Google ser mobilen som framtidens viktigaste internetmaskin, och Googles gigantiska mobilsatsningar har på sedvanligt Google-sätt tagit världen med storm: Android har vuxit från 2 till 17 procent av marknaden på ett år.
Nokia tänker inte sitta med armarna i kors, utan lanserar två nya mobilsystem: Symbian 3, och med hjälp av processorjätten Intel inom kort ett nytt mobilt Linuxsystem - Meego. Och så har vi förstås Apple, som satte igång den stora hajpen kring smarta pekskärms-mobiler för tre år sedan, när man lanserade Iphone. Det är trots allt kring dessa fyra bolag – Apple, Nokia, Google och Microsoft – som allt snurrar just nu. Google växer snabbast Googles system Android är det snabbast växande mobilsystemet i världen idag. På ett år har marknadsandelen gått från futtiga två till 17 procent, och därmed har Google i rekordfart gått förbi de båda mjukvarujättarna Apple och Microsoft.
Så vad är hemligheten bakom Androids framfart? En viktig anledning är att systemet i sig är välfungerande, snabbt och välfyllt med funktioner. Men lika viktigt är att Google tillhandahåller en bra miljö för utvecklare att skapa appar. Det tredje skälet är kanske det viktigaste för systemets explosiva utveckling: Google har fått fyra av de sex största mobiltillverkarna i världen att sluta upp bakom Android, som sitt främsta system för smarta mobiler. För Samsung, LG, Sony Ericsson och Motorola har Android blivit grundstommen i konkurrensen på den lukrativa marknaden för smarta telefoner.
Annons
De smarta tar över
Annons
Det är alltså de smarta mobilerna som allt handlar om. De som kostar mer och kan betydligt mer än den gamla yuppienallen. Mobilerna som kan köra program och spel, och använda internettjänster. Länge låg marknadsandelen för dessa telefoner på runt 5 procent av den totala mobilmarknaden. I somras visade sifforna att smarta mobiler ökar enormt i hela världen, och i ett utvecklat land som Sverige är nu runt 40 procent av mobilerna som säljs smarta mobiler. På värdsmarknaden är det 16 procent, och andelen växer snabbt.
Nästa strid spås stå om läsplattorna - Ipad mot Googles kommande version av Android specialanpassad för surfplattor.
Förutom att det är en snabbväxande marknad finns två viktiga skäl för att de smarta mobilerna ses som IT-världens guldrusch. Först: Vinsten per såld telefon är betydligt högre än för icke-smarta mobiler. För det andra: Den som gör en smart telefon sitter också på makten över vilka appar och tjänster som kan användas med telefonen. En makt som särskilt Apple har satt i system att utnyttja.
Android får fiender
Trots Apples framgångar med Iphone är det Google-systemet Androids framgångar som skapat mest ilska hos konkurrenterna. Både Apple och Microsoft har tagit till advokater för att hitta på sätt att stämma mobiltillverkarna som använder Android. Den mobiltillverkare som under hösten blivit nummer 1 som försäljare av Android-telefoner är Motorola, som haft makalösa framgångar på hemmamarknaden med telefoner som Droid X. Microsoft såg till slut rött och bestämde sig för att ta till en klassisk metod för slagsmål i USA: stämning inför domstolen. I USA syntes därför krigsrubriker i teknikpressen i början av oktober när mjukvarujätten Microsoft lämnade in en stämning av nationens egen stolta mobiltillverkare Motorola. Microsoft anser att Motorola bryter mot ett flertal av Microsofts patent för allt ifrån synkning av kontakter och kalender till notifierings-funktioner i Motorolas Android-telefoner.
Apple stämmer HTC
Men det är inte bara Microsoft som tagit till amerikanska domstolar mot Google-telefonerna. I våras var det HTC som var världens största tillverkare av Android-telefoner. För Apple har Googles satsning på Android varit extra känsligt, inte minst eftersom Google var med om att utveckla och hjälpa Apple med den första versionen av Iphone 2007. Samtidigt som Google-chefen Eric Schmidt år 2007 stod på scenen tillsammans med Applechefen Steve Jobs – och presenterade den första Iphone – så hade Eric Schmidt i hemlighet ett snart färdigt eget mobilprojekt i form av Android.
I våras var det alltså dags för Apple att gå till juridisk attack mot mobilerna som redan då höll på att bli mer populära än Iphone. Apple stämde helt enkelt HTC, med motiveringen att Android-telefonerna använder teknik som är kopierad från Iphone. Detta har i sin tur fått Google att lova att hjälpa HTC i rättsprocessen mot Apple. Google menar att Android-systemet har utvecklats av Android-chefen Andy Rubins bolag ända sedan 2003, långt innan Apples Iphone-projekt började ta form, och att funktionerna inte på något sätt är kopierade från Iphone.
Apple mot Google
Tonläget mellan Apple och Google har under 2010 hårdnat betydligt. I våras hälls Googles stora utvecklarkonferens Google I/O, och under de stora presentationerna, där bland annat nya Android-systemet avtäcktes, hånades återkommande Apples surfplatta Ipad. Bland annat demonstrerades hur snabbt nya Android-systemet var genom att låta Android-robotar springa i cirklar på olika skärmar, och på Ipad arbetade systemet i maskinen så långsamt att publiken skrattade.
Google har medvetet upprepat Androids styrka som ett “öppet” operativsystem, helt i enlighet med Googles ideologi om att aldrig låsa in utvecklare och användare. Iphone däremot beskrivs som ett “slutet” system, där Apple helt bestämmer vad användarna får installera och vad app-utvecklare får göra. Särskilt tydlig blev Google-chefen Eric Schidt i en frågestund nu i september på webbtidningen Techchrunchs utvecklarkonferens, där han kritiserade Apple för att ha byggt iOS som ett stängt system.
I somras kom också informationen om att Android till slut gått om Iphone i marknadsandel på världsmarknaden. Och nu i oktober fick Apple-chefen Steve Jobs nog. “Pratet om öppet eller stängt är en rökridå för vad det egentligen handlar om: Är det bäst för användarna om systemet är integrerat eller fragmenterat?” sade Jobs.
Appar blir allt viktigare i konkurrensen. Här Mikael Hed från Rovio som visar Angry Birds.
Med “fragmentiserat” menar Jobs att användare och utvecklare inte kan vara säkra på att det som fungerar i en Android-telefon fungerar i en annan – eftersom telefonerna är olika i skärmupplösning med mera.
Samma sak hävdar Microsofts Peter Wissinger, när jag frågar ut honom om Android: - Android är väldigt kaotiskt just nu. Det blir problem för användarna med fragmentiseringen, för utvecklarna och för tillverkarna med. Vad är minsta gemensamma nämnaren för en Androidtelefon egentligen, är det att den har Android Market eller?
Att Android skulle vara fragmentiserat förnekas bestämt av Google, som menar att antalet skärmstorlekar och deras upplösning länge har varit specificerat för utvecklarna, så att appar kan kodas för att automatiskt anpassa sig efter skärmens storlek.
“Kissar i byxorna”
Även Nokia känner sig pressade av Googles framgångar med Android. Och från Nokia finns också en besvikelse över att Samsung och Sony Ericsson svikit den gemensamma Symbian-plattformen, till förmån för Android. Enligt Nokia är det en galen strategi, eftersom Google kommer att kontrollera utbudet av tjänster i telefonerna, där man menar att de viktiga pengarna på sikt finns att tjäna.
Denna dumhet, att låta Google ta över hela kontrollen av tjänsteutbudet, för att på några års sikt tjäna pengar på att sälja en mängd Android-telefoner fick avgående Nokiachefen Anssi Vanjoki att se rött när han gjorde sitt sista publika framträdande på Nokia World-konferensen i höstas. Vanjoki jämförde de Android-satsande konkurrenterna med “finska skolpojkar som på vintern kissar i byxorna för att det ska bli varmt ett tag”.
Som alla vet blir det ju kallt därefter. Ungefär så kallt som när telefontillverkarnas marginaler på Android-telefoner sjunker, och det enda företaget som fortfarande tjänar en rejäl hacka på Android-lurarna är Google.
Nokia stämmer Apple
Apple har som sagt stämt HTC för bolagets Android-telefoner. Men även Apple jagas av stämningsansökanden. Först i den nya vågen av stämningar i mobilvärlden var nämligen Nokia, som anser att ett flertal mobiltillverkare utnyttjar Nokias patenterade teknik utan tillåtelse. Till saken hör att veteranen Nokia (liksom veteranen Ericsson) besitter ett mycket stort antal patent inom mobiltelefoni och andra trådlösa tekniker. Det handlar om tiotusentals patent. Samsung, LG, Sharp och Qualcomm gick alla med på Nokias krav att betala licens för Nokia-utvecklad teknik. Apple verkade inte lika villiga på att gå med på att betala till Nokia, och förra hösten stämde Nokia Apple i en gigantisk stämningsansökan.
Det handlar bland annat om Iphones teknik för gsm, 3G och wlan. Förhandlingarna mellan Apple och Nokia verkar inte ha gett resultat sedan dess, och i våras lämnade Nokia in en kompletterande stämningsansökan även för Ipad. Men bortom alla dessa stämningsansökningar handlar kriget om de smarta mobilerna framför allt om att sälja många telefoner, och att sälja telefonerna med en hygglig vinst dessutom. Nokia är fortfarande överlägsna mästare på att sälja många smarta mobiler. Apple är mästare på att få folk att gå med på att betala ett högt pris.
Alla de stora smartphones-syetemen växer dock. Med hela 64 procent från 2009 till 2010 (om man räknar andra kvartalet). Android växte med 886 procent. Iphone ökade med 61 procent. Symbian ökade med 41 procent. Men i antal sålda telefoner var det ändå Symbian som ökade mest – man säljer 8 miljoner fler Symbian-telefoner varje kvartal i år jämfört med förra året.
Världsmarknaden för smarta mobiler
Symbian 43,5%
Blackberry/RIM 18%
Android 17,1%
Iphone 13,5%
Microsoft 4,9%
Övriga 3,0%
Källa: BBC/Gartner
Gartners prognos för år 2014
Symbian 30,2%
Android 29,6%
Iphone 14,9%
Blackberry/RIM 11,7%
Microsoft 3,9%
Övriga 9,6%
Källa: Gartner
Så många smartphones såldes andra kvartalet
Symbian 27,1 miljoner
Blackberry/RIM 11,2 miljoner
Android 10,7 miljoner
Iphone 8,4 miljoner
Microsoft 3,1 miljoner
Övriga 1,9 miljoner
Källa: BBC/Gartner
Nokia dissar Android
"Despite rumors to the contrary, there are no plans to introduce an Android device from Nokia. Symbian and MeeGo are the best software for our smartest devices. As such, we have no plans to use any other software."
Anssi Vanjoki på Nokias företagsblogg Nokia Conversations juli 2010