HTC Tytn har gjort en ganska diskret entré på den svenska marknaden, trots att den hör till de absolut mest avancerade mobiltelefonerna. Det beror på att den faktiskt var lite för avancerad för någon av operatörerna då den först blev tillgänglig. Det var nämligen den första mobilen med stöd för hspa, som även brukar kallas turbo-3g, och då den kom var det ingen av operatörerna som hade stöd för det i sina nät. Under hösten drog så Tre igång sin hspa-satning, men kunde då inte erbjuda Tytn förrän ett antal veckor efter att nätet öppnats. Den version som man nu säljer är heller inte helt färdigutvecklad. Vad som saknas ska jag återkomma till senare i detta test.
Klart är i alla fall att Tytn är en telefon som är fullmatad med funktioner. Om man har tankar på att ersätta sin laptop med en smartphone skulle den kanske kunna vara tillräcklig kraftfull för att kunna fylla den rollen. Men det hela beror givetvis på vad man har för krav och behov.
Operativsystemet i Tytn är Windows Mobile 5.0. Eftersom det är den mer kraftfulla Pocket PC-varianten av Windows Mobile så är Tytn välutrustad med program. Många av Tytn-köparna kommer säkert att utnyttja det Office-paket som finns förinstallerat flitigt. Där ingår enklare varianter av Word, Excel och PowerPoint. Bra om man vill skapa egna filer var helst man befinner sig. Givetvis är det också praktiskt i kombinationen med Tytns mailfunktion. Om man får office-filer skickade till sig kan man läsa dem, vid behov ändra i dem och sedan direkt skicka ett svar till avsändaren.
Speciellt när man ska skriva längre texter kommer det inbyggda tangentbordet väl till pass. När det inte används ligger det dolt bakom skärmen, som skjuts åt sidan då man ska skriva. Då roteras skärmbilden automatiskt 90 grader så att den hamnar i liggande läge och blir rättvänd för den som håller i telefonen med tangentbordet utdraget. Tangentbordet är stort och jag tror bara ett fåtal användare skulle tycka att knapparna är för små. Själv har jag små händer tycker faktiskt att det är på gränsen till att vara för stort. Tummarna vill inte riktigt räcka till för att jag ska kunna skriva riktigt snabbt. Tangentbordet har inga separata tangenter för å,ä och ö. Istället får man först trycka på en funktionknapp och sedan på någon av de andra knapparna. Det är givetvis inte någon optimal lösning att behöva trycka på två knappar för att få fram vissa bokstäver. Man vänjer sig dock snabbt vid hur man ska trycka och behöver inte tänka till varje gång utan ganska snart känns det som att man skriver helt obehindrat. Jag tycker det är en bättre lösning än den som till exempel finns på P990. Där ska man trycka flera gånger på samma tangent och det gör det svårare att skriva snabbt.
Att skärmbilden vrider sig när man skjuter ut tangentbordet är förståss en nödvändighet för att man ska kunna använda det. Men det är också praktiskt att skärmbilden kan växlas mellan stående eller liggande vad man än använder Tytn till. Vissa program och tillämpningar gör sig bättre med skärmen stående och andra med skärmen liggande. Själva skärmen har qvga-upplösning, alltså 240x320 bildpunkter. Det är på väg att bli standard för smartphones och för Tytn känns det i minsta laget. Det kan tyckas som en orättvis synpunkt. Men det är enbart för att Tytn i övrigt är så välutrustad att man gärna sett att den dessutom hade en skärm med vga-upplösning.
Oavsett vilken ledd man har skärmen på kan man använda det scrollhjul som sitter i underkanten på tangentbordet. När tangentbordet är utdraget får man dock, av naturliga skäl, scrolla i sidled när man vill gå uppåt och nedåt i menyerna.
En av de saker som gör Tytn till en speciell mobiltelefon är att den har stöd för hspa. I dag är det bara i operatören Tres nät som man kan surfa med turbo-3G. Tre erbjuder dock i skrivande stund upp till 3,6 Mbit/s som maximal hastighet. Inom kort planerar man också att uppgradera sitt nät till 7,2 Mbit/s. Det gör att man kanske tycker Tytn kommer att kännas lite begränsad när de högre hastigheterna blir vanliga hos konkurrerande modeller. Tytn klarar nämligen bara hastigheter på upp till 1,8 Mbit/s. Att Tytn bara är första generationen har HTC själva kanske velat flagga för med namnet. Liksom den grekiska mytologins titaner som trängdes undan av de yngre, olympiska gudarna så kommer Tytn att ersättas av nya och kraftfullare varianter på samma tema.
Men samtidigt ska man inte hänga upp sig för mycket på det.1,8 Mbit/s är ändå betydligt snabbare än vad man kommer upp i med en vanlig 3g-mobil. Det märks till exempel tydligt när man surfar på vanliga webbsidor från sin mobiltelefon. Fast om man dessutom har tänkt att använda mobilen som modem kanske man ska funder på att vänta in en modell med stöd för högre hastighet eller komplettera med ett datakort.
Att surfa på vanliga webbsidor är nu inte det bästa sättet att dra nytta av hspa. Störst nytta av den höga hastigheten har man då man laddar ner stora filer, surfar från en vanlig dator eller om man vill titta och lyssna på strömmande musik och video. Det vill säga, då skulle man kunna ha störst nytta av det, om det bara fungerade. Vi har testat den version som Tre säljer och för närvarande klarar den inte av operatörens egna musik- och videotjänster. Tre har dock utlovat att en uppdatering ska lösa problemet, men det är osäkert när den kommer. Den snarlika HTC P3600 har en särskild mediaspelare för att hantera strömmande media. När jag tittar på förlagets webb-tv med den kan man tydligt se vilka möjligheter som öppnar sig för tjänster som bygger på ljud eller rörlig bild när nätet klarar höga datahastigheter.
Att HTC är en kraftfull telefon, som dock har vissa begränsningar, är det ingen tvekan om. Men om man bortser från alla funktionerna, hur är den om man betraktar den som en vanlig mobiltelefon? Ja, den skiljer ju genast ut sig genom att vara en av de största och tyngsta modellerna på marknaden. 176 gram går inte obemärkt förbi när man har den i byxfickan. Själva telefonfunktionerna är det dock inget fel på. En del kanske skulle vilja ha en vanlig knappsats att slå numret på och det erbjuder inte Tytn. Istället får man använda knapparna i mitten på det utskjutbara tangentbordet. Eller använda den knappsats som visas på skärmen, antingen med hjälp av en pekpenna eller genom att trycka direkt på skärmen. Ljudet är det inget fel på och HTC har inte snålat med handsfreen som består av stereolurar som på sladden har en dosa med svarsknapp och volymkontroll, samt en klämma att fästa i kläderna.
Man kan nog inte säga att att Tytn utan vidare kan ersätta en laptop. Den har allt för många av de begränsningar som är förknippade med en mobiltelefon. Men för den som har ganska enkla behov kan man säkert lämna laptopen hemma då och då eftersom man kan klara av en hel del och känner sig mindre beroende av att alltid ha en vanlig dator med sig. Man bör dock tänka på att priset för Tytn faktiskt motsvarar vad man får betala för en enklare, bärbar dator.
Plus:
Hspa
Tangentbordet
Programmen
Minus:
Storleken och vikt
Ingen vanlig knappsats
Priset
Innan du köper
Tytn är en telefon för den som inte vill kompromissa när det gäller funktioner. Om storlek och pris är viktigt bör man överväga andra modeller.
Alternativ
HTC P3600 har också hspa-stöd. Nokia E61 och Sony Ericsson P990 är andra tangentbordsmobiler med w-lan.
Betyg:
Telefoni och data 9
Multimedia 5
System och program 9
Användarvänlighet 7
Prestanda och minne 8
Totalt: 76 procent
Fakta
Typ: 3G med fyrband, hspa och edge
Vikt: 176 gram
Mått: 112,5x58x21,95 millimeter
Taltid: 2G: 4 timmar, 3G: 2 timmar
Standbytid: 2G: 200 timmar, 3G: 180 timmar
Minne: 64 mb ram, 128 mb rom
Wap: 2.0
Internet och datafunktioner: w-lan 802.11b/g, hspa, 3G, edge, gprs, e-post
Anslutning till pc/mac: Ja till pc via bluetooth och usb
Röststyrning: Ja, röststyrning och röstuppringning
Ringsignaler: Ja, polyfona samt mp3, wma och mid
Telefonbok: Namn, flera telefonnummer, mejl-adresser och gatuadresser, anteckningar samt bild med mera för varje kontakt
Skärm: Tft, 2,8 tum, 240x320 pixlar, 64 000 färger
Spel: Bubble breaker, Harpan
Kamera: 2 megapixel-kamera med makro-funktion
Övriga funktioner: Mediaspelare, Office-paket, zip-program, MSN Messenger, Terminal Service-klient
Tillbehör: stereoheadset, usb-kabel och och väska ingår, bluetoothheadset, bilhållare kan köpas till
Uttag för extern antenn: Ja
Pris: cirka 7000 kronor
Hårdfakta: batteritid:
Tillverkaren uppger: 2 timnmar
Batteriets taltid för oss: 3 timmar 28 minuter
Kommentar: Bättre än HTC:s uppgifter men inget resultat som utmärker sig
tumme upp
Hårdfakta prestanda:
SPMark-resultat:
Java Virtual Machine: 3977 p, bilder (PNG) 152 p
Klarar inte alla moment i vårt testprogram men java-delen och bildhanteringen går utmärkt
tumme upp