https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-a80-med-vridbar-kamera-tre-fler-i-samsungs-galaxy-a-serie
566866
Nyheter
Samsung Galaxy A80, A70, A50, A40 och A20e

Lanserad: A80 med vridbar kamera + tre fler i Samsungs Galaxy A-serie

● BILDSPEL
Samsung Galaxy A80 med vridbar kamera är huvudnumret när Samsung lanserar fyra nya smartphones i A-serien. Den vridbara kameran gör att vanliga kort och selfies tas med samma kamerauppsättning med 48 megapixel huvudkamera och två ytterligare för djupeffekt och vidvinkel.

Samsung lanserade Galaxy A50 redan i februari, men med dagens lansering får den sällskap av en rad nya telefoner. Det handlar om telefoner i Samsungs mellanprissegment och prislapparna varierar från 7000 kronor för den dyraste Galaxy A80 med vridbar kamerauppsättning till den enklaste Galaxy A20e som för 2000 kronor ger dig dubbla kameror bak och en enkel selfiekamera på 8 megapixel. 

Flaggskeppet i familjen, alltså Galaxy A80 har i den vridbara kameradelen en kamera på 48 megapixel kombinerad med ytterligare två. En ultravidvinkelkamera på 8 megapixel gör här sällskap med en djupeffektskamera, även den på 8 megapixel, för att ge den eftertraktade bokeheffekten med oskarp bakgrund. Att kamerorna sitter på baksidan men kan snurras så de även fungerar som selfiekameror har så klart den effekten att vi helt slipper sensorpanel eller kamerahål i skärmen. Det innebär att fronten på telefonen består av enbart skärm och inte behöver ge plats åt varken kameror eller fingeravtryckssensorer eftersom den är integrerad i skärmen. Själva skärmen är en 6,7 tum stor Super Amoled-skärm med och upplösning på 2400 x 1080 pixel.

Samsung Galaxy A80

Kamerauppsättningen som alltså är vridbar innebär att telefonen har en uppskjutbar del på baksidan så att kamerorna först pekar bakåt och när du skjuter upp delen istället tittar upp ovanför skärmen och då vänder sig mot dig. Det hela fungerar mer eller mindre automatiskt vilket vi fick se på den nyss avslutade lanseringen. När du växlar från vanligt kameraläge till selfie i kameraappen dyker helt enkelt kamerorna upp automatiskt. Hur det hela fungerar ser du i ett klipp på Mobils Instagramkonto.

Samsung Galaxy A80 med sin vridbara kameramodul kommer ut i butik den 3 juni i Sverige och ska då kosta 7000 kronor. 

A70 med större batteri

Samsung Galaxy A70

Samsung Galaxy A70 har en hel del gemensamt med A80, men får istället för en heltäckande skärm en droppformad sensorpanel i toppen och har alltså ingen vridbar kameramodul. Här hittar vi istället en trippelkamera på 32 + 5 8 megapixel där den första är huvudsensor, den andra djupsensor och den tredje ultravidvinkel. Selfiekameran är på 32 megapixel och mest intressant i A70 är bettariet som är på hela 4500 mAh och att telefonen dessutom erbjuder supersnabbladdning. Skärmen är liksom i A80 en Super Amoled på 6,7 tum med 2400 x 1080 pixel med fingeravtryckssensor i skärmen. A70 är också, trots att prestandan är likartad, betydligt billigare än A80 och kostar flera tusen mindre med sin prislapp på 4500 kronor. A70 ska komma ut i butik i maj.

A50, A40 och A20e

Samsung Galaxy A50 har vi redan bekantat oss med när den lanserades i februari och den har en lite mindre Super Amoled-skärm och därmed även lite mindre yttermått. Trippelkamera har vi dock även där på baksidan samt en ensam selfiekamera i en droppformad sensorpanel i skärmen.  A40 bidrar med en ytterligare lite mindre skärm, men fortfarande med Super Amoled-teknik och mått på 5,9 tum och fullt respektabel upplösning på 2220 x 1080 pixel.

Samsung Galaxy A40

Här får vi dock gå ner till en dubbelkamera på baksidan och då är det djupkameran som får ge vika. Istället har den en huvudkamera kombinerad med en med vidvinkel.
När vi sedan tittar på Samsung Galaxy A20e, den billigaste i samlingen har vi kommit ner på prisnivån 2000 kronor och det innebär att skärmen är mindre och inte av Super Amoled-typ. Dubbelkamerorna på baksidan är på 13 + 5 megapixel med vidvinkelläge och fram hittar vi en selfiekamera i kantig liten sensorpanel i mitten av skärmen. Just skärmen är en 5,8 tum stor TFT-skärm. 

Samsung Galaxy A20e

A50 finns redan ute i svenska butiker och kostar 4000 kronor medan A40 ska släppas nu med en prislapp på 2700 kronor och A20e kommer i maj för 2000 kronor.