Majoriteten inte oroliga

Många jobbmobiler osäkra

Trots att det blir allt vanligare att anställda har känslig information i sina jobbmobiler är det mindre än hälften som har skyddat eller kan radera informationen om mobilen kommer på avvägar, enligt en ny undersökning.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är Telia som undersökt hur svenskarna hanterar sina jobbmobiler. Enligt undersökningen har mer än 25 procent tillgång till mejl eller annan jobbrelaterad information i sina mobiltelefoner. Av dessa har 52 procent inget skydd alls elller telefonens pin-kod som enda skydd mot att obehöriga ska kunna få fram information ur mobilen.

– Företagsledningar och IT-ansvariga måste ta mobilsäkerheten på större allvar, både när det gäller borttappade mobiler och externa attacker mot smarta mobiler. En pin-kod ger i princip inget skydd mot information på själva telefonen, eftersom sim-kortet enkelt kan bytas ut, säger Jessica Levin på Telia i ett pressmeddelande.

Bland de som har något annat skydd utöver pin-kod är det bara 13 procent av de tillfrågade som kan radera informationen på distans i en telefon som blivit stulen eller tappats bort. Andelen som har lösenordskydd för dokument i mobilen eller som har krypterat filer i telefonen är ännu lägre.

Trots att så få har skyddat sina mobiler uppger 54 procent att man inte känner någon oro för att känslig information ska hamna i fel händer. Enligt Telia kan en möjlig förklaring vara att användare i allmänhet inte känner till vilka risker som finns.