Samsung klampade in på den svenska datormarknaden med buller och bång förra året med sin platta värsting X360 och nu har Sydkoreanernas första mini-pc landat, NC10
HP är så långt ifrån en nybörjare man kan komma, världens största datortillverkare som man är. Men på mini-pc-fronten har det varit tunnsått. Första modellen 2133 kom ganska tidigt förra året. Med sitt suveräna tangentbord var det en utmärkt start, men sedan blev det inga fler HP-minis. Förrän nu. Som modellnamnet avslöjar är nya HP Mini 2140 en väldigt närbesläktad uppföljare till 2133.
Utseende för nytta och nöje
Annons
Utseendet på NC10 skäms verkligen inte för sig. Den svarta blanka ovansidan och inslagen av silver runtom kanterna ger ett stiligt intryck. Dessutom är det snyggt och kul att den runda strömknappen sitter på högra sidan, precis som på Sonys Vaiodatorer.
Annons
HP 2140 säljs som en businessdator och det märks. Den är betydligt stramare i sin runda silvriga design. 2140 är inte ful men saknar Samsungens elegans. Däremot är den något mindre och rundheten gör att den känns påtagligt smidigare att ha i väskan och i knäet.
Skriv långt och länge
Tangentbordet på Samsungen är väldigt bra. Knapparna är stora och fungerar även för välväxta händer. Snudd på toppbetyg, men bara snudd.
2140 är nämligen ännu bättre. Här kan vi verkligen snacka om "nästan laptop"-känsla. Enligt HP är tangentbordet bara åtta procent mindre än hos en normalstor bärbar dator.
Det märks, tangenterna fyller ut datorns yta maximalt. Dessutom underlättas skrivandet av stora tangenter för return och högershift. HP är fortfarande pyttedatorernas tangentbordskung.
Bra tangentbord på båda, men den mindre HP Mini 2140 till höger är bäst.
Bra och dåliga plattmöss
Musplattan på NC10 är okej men i minsta laget, vilket även gäller musknapparna som sitter ihop i en list. Knapparna sitter under musplattan, en självklarhet kan tyckas men så resonerar inte HP. På 2140 sitter de till höger och vänster om plattan, vilket är precis så korkat som det låter. Som lök på laxen känns dessutom HP:s knappar svampiga och plattan sträv och lite oprecis.
Samsungs ledskärm är en fröjd att titta på. HP-skärmen är helt okej men är inte lika ljusstark. Den är också något marginellt mindre, både i storlek och upplösning - 10,1 tum med 1024 x 576 pixlar mot NC10:s 10,2 tum med 1024 x 600 pixlar. HP:ns skärm går heller inte att vika ned mer än ungefär 45 grader, men räcker för de allra flesta skrivställningar.
Intet nytt inuti
Innehållet i datorerna är nästan lika identiskt som tråkigt. Det är den gamla vanliga visan som gäller - Intel Atom N270, en gigabyte internminne, trådlöst nätverkskort, blåtand osv. Hårddiskarna är i alla fall något större än genomsnittet - 160 gigabyte.
Prestandan i vanliga program som Open Office och Firefox är följaktligen likvärdig. Så länge du inte tänker jobba med bautastora bilder i Photoshop eller spela de senaste spelen klarar du dig bra med båda datorerna.
Sida vid sida.
Batteri med kräm i
Vad som däremot skiljer ut NC10 från mängden är batteriet. Samsung har inte snålat utan skickar med ett batteri med sex energiceller. Vi lät programmet Battery Eater Pro stå och plåga datorn med det trådlösa nätverket avslaget. Efter 5 timmar och 21 minuter stängde Windows ner datorn, då återstod ändå fem procent batterikräm. När du gör normala saker som ordbehandling och webbsurfning kan du säkert klara dig i över sex timmar. Ett toppenresultat.
Suveränt batteri i Samsung NC10.
HP 2140 har däremot ett ytterst medelmåttigt batteri med tre energiceller. Efter ynka två och en halv timme med Battery Eater Pro stängde Windows ner sig med fem procent batteri kvar. Eftersom affärsmannen är den främsta målgruppen är det alldeles för lite. Tre timmars normal användning räcker ju knappt för en resa till vare sig Säffle eller Berlin om man är nollåtta.
Allround eller specialist?
Om skrivhastigheten är allt är HP Mini 2140 netbooken för dig. Efter bara några minuter glömmer du att tangentbordet inte är riktigt lika stort som på en vanlig notebook. 2140 duger utmärkt för att skriva romaner såväl som riktigt långa styrdokument.
Vill du ha en bärbar allroundmaskin i miniformat är NC10 det självklara valet. Ett bra tangentbord tillsammans med en bättre musplatta, för att inte tala om superbatteriet, gör Samsung till en vinnare. Att den är betydligt snyggare är grädde på moset.
Snygg och allround.
Båda datorerna är dock i dyraste laget. För mellan 5000 och 5500 kronor får du mycket mer datorkraft i en vanlig notebook, om än i klumpigare format. För de summorna hade vi förväntat oss inbyggda 3G-modem. En NC10 med 3G kostar en femhundring extra.
Är din budget begränsad finns HP:s föregångare, Mini 2133, att hitta för under 3000 kronor, den är långsammare men har lika bra tangentbord som 2140.
Om pengar finns i överflöd kan du istället överväga de lyxiga lättviktarna i laptopklassen. Både Samsung X360 och Macbook Air väger i princip lika mycket som våra testade pyttedatorer men har betydligt större yttermått.