Mobil och sms på flyget i februari

Flygbolaget Emirates installerade teknik för mobila röstsamtal och sms i slutet av förra året. Planen var att man skulle erbjuda tjänsten redan under januari, men nu ser det istället ut som om man kommer igång under februari.

Publicerad Senast uppdaterad

Tekniken man använder är sattellitbaserad och innebär att samtalen skickas från flygplanets kabin via en satellit för att sedan skickas vidare till mottagaren av samtalet nere på marken. När man sitter på sin plats i planet går det att använda sin vanliga mobiltelefon precis som vanligt och priserna ska motsvara de som gäller när man ringer från utlandet nere på marken.

Enligt planerna ska Emirates börja med att erbjuda tjänsten på en internationell rutt som man dock ännu inte vill tillkännage. Inom ett par år räknar Emirates enligt New York Times med att erbjuda tjänsten på alla sina flygningar. Redan idag har man fått klartecken från tillståndsgivande myndigheter i 25 länder i Europa, Mellanöstern och Asien. För att få använda sig av tekniken ombord på flygplanen måste flygbolaget ha tillstånd från utländska motsvarigheter till Sveriges Post- och Telestyrelsen i alla de länder som man flyger över. Röstsamtal kommer endast vara tillåtet när flygplanet är högre än 3000 meter för att undvika att signalerna stör och förvirrar mobilsystemen på marken.

Enligt David Poltorak på Aeromobile som erbjuder tjänsten till Emirates fungerar alla gsm-telefoner och enda förutsättningen för at man ska kunna använda tjänsten är att man har roaming aktiverat på sitt abonnemang. Kostnaden för samtal ska hamna på mellan 20 och 25 kronor och det kan man jämföra med priset för att ringa från flygets fasta telefoner i flygstolen som idag ligger kring 35 kronor per minut.

Flera undersökningar har gjorts bland flygresenärer för att undersöka om de vill ha möjligheten att ringa och ta emot samtal ombord och resultaten skiljer sig åt. En undersökning från Onair visar att 80 procent var positiva till möjligheten, då särskilt bland dem som reser i tjänsten. En annan undersökning från Forrester visade däremot att endast 23 procent var intresserade av att använda mobilen på flyget. Forresters undersökning kartlade användare i USA och Kanada medan Onairs undersökning som visade mer positiva tongångar var genomförd i London, Paris och Hong Kong.

Viljan att använda mobiltelefon ombord skiljer sig också beroende på vilken typ av flygning det är.

- På kortare flygningar är samtal en viktig del av arbetsdagen, medan man på längre flygningar över flera tidszoner riskerar att ringa och väcka dem man vill tala med, angav George Cooper på Onair för New York Times.

I startskedet kommer Emirates enbart att erbjuda röstsamtal och sms, så det kommer inte gå att surfa i mobilen eller läsa e-post. I Quantas tjänst däremot kommer man erbjuda datatjänst för e-post, men inte för webbsurfning.