Mobil-tv blir fall för regeringen i höst

I en intervju med Mobil berättar infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) att frågor om de lediga radiofrekvenserna, mobil-tv och HDTV ska kommer upp på regeringens bord först i höst. Under våren ska regeringen i stället fokusera på bredbandsutbyggnaden.

Publicerad Senast uppdaterad

Vår första fråga till Thorstensson gäller vad hon hunnit uträtta under sin första tid vid makten. Svaret blir att hon och regeringen satsat på utbyggnad av bredband. En ny utredning av Post- och Telestyrelsen ska ta tag i den frågan, och den utredningen ska presenteras i mars.

Hur ser det ut med fördelningen av de nya licenserna för radiofrekvenser som blir lediga nu när analoga tv-nätet släcks? Kommer den nya utredningen från PTS att ge svar på hur tilldelningen av exempelvis digital mobil-TV och Wimax ska gå till?

- Nej, inte direkt i den här utredningen. Det är mest en utvärdering för att se hur vi ska gå vidare och hur det ser ut i Sverige med utbyggnaden av bredband. De här licenserna kommer att hanteras under hösten. Vi tittar ju på det här… det finns många hugade spekulanter som vill åt frekvenserna. Vi håller på att utveckla en spektrumpolicy, ett förhållningssätt. Vi vill ha en öppen teknik, en öppen standard, samtidigt vill vi att tekniken inte bara ska användas av Sverige utan även i övriga Europa. Det finns några trådar vi måste dra i… och vi håller på att utveckla en policy om detta, men vi har inte kommit dit ännu. Vi kan inte säga riktigt vad vi vill ännu.

Det har kommit en del kritik mot dig tidigare, bland annat att du inte skulle titta på TV och surfa.

- Nu ska jag vara övertydlig eftersom jag tror att det är viktigt, eftersom branschen, liksom jag förstår att det finns olika kunder och användare. Jag är den första att använda teknik, att titta på TV, men om det ska vara normen på om jag ska äga en TV eller inte, så ställer jag inte upp på det. Förhoppningsvis kan jag använda den senaste tekniken vad avser mobiltelefoni kopplat till mitt uppdrag i regeringen.

Vad anser ni om utbyggnaden av infrastrukturer för RFID-teknologi i samhället? Det har ju debatterats som ett potentiellt hot mot personlig integritet?

- Så länge som den insamlade datan inte kan kopplas på inp>Lagligt nedladdad musik till mobiltelefoner med musik och mp3-spelare bygger ofta på kopieringsskydd med DRM. Har systemet med DRM blivit ett misslyckande? Behövs inblandning från regeringen?

Här skjuter Åsa Thorstenssons bisittare, den politiskt sakkunnige Henrik Hansson in:

- DRM krånglar till vardagen för laglydiga människor som vill betala för sig. Idag tvingas man välja mellan att betala ganska dyra pengar för musik som man inte kan kopiera fritt mellan sin mp3-spelare och sin dator. Ett annat problem är när en mp3-spelare kräver en viss form av mjukvara för att föra över musik som kanske inte finns till Linux. Samtidigt är det väldigt enkelt att ladda ner musik och filmer illegalt som helt saknar dessa begränsningar med hjälp av exempelvis Bit Torrent utan att betala för sig. Då är det inte så konstigt om det olagliga alternativet lockar.