Ibland behöver man kunna använda pekskärmstelefonen utan att behöva vare sig titta eller peka på den, då är det röststyrning som gäller. Tyvärr är de flesta telefonerna ganska begränsade i vad du kan göra med röststyrning. Men med rätt app installerad kan du ändra på den saken.
I samband med lanseringen av Iphone 4s lanserade Apple också en röststyrd assistent vid namn Siri. Med hjälp av rösten kan du således styra din Iphone 4s i mycket större utsträckning än vad du tidigare kunnat. Tidigare har det krävts specifika kommandon, nu kan du tala till din mobil mycket mer fritt och ändå få svar.
Siri är en virtuell kvinna med skönt kaxig attityd som ska kunna hjälpa dig med mobilrelaterade saker och kunna svara på dina frågor. Frågar du henne exempelvis vilket land som har störst befolkning får du snart ett meddelande med det korrekta svaret, ber du henne skicka ett sms till din bror så komponerar hon ihop sms:et utifrån det du vill ska stå där och skickar det till den person som du tidigare angivit som din bror. Har du inte angivit vem din bror är så frågar hon och du kan svara vem i din kontaktlista som ska höra ihop med ordet brother. Som du ser skriver jag brother, för Siri är i dagsläget inte på svenska vilket gör att alla sms du skickar, och allt annat Sirirelaterat, kommer att vara på engelska.
Det snackas om att Majel ska bli Googles svar på Apples Siri framöver, men än så länge är det bara obekräftade (om än mycket troliga) rykten. Namnet på tjänsten kommer från Majel Barrett, den kvinna som är datorrösten i Star Trek. Och ryktet känns långt ifrån osannolikt. Androids chefdesigner har tidigare sagt att målet för röststyrningen i Android är just att skapa en tjänst som påminner om datorrösten i Star Trek.
Annons
Många hoppades att Siri även skulle dyka upp till tidigare versioner av Iphone men det finns i dagsläget inga sådana planer. Därför får du som inte har en Iphone 4s hitta andra vägar att gå. Men oroa dig inte. Oavsett om du har en Iphone modell äldre eller en mobiltelefon från en annan tillverkare än Apple, exempelvis en mobil med Android eller Windows Phone som mobil operativsystem, finns det ändå alternativ.
Du som kastar avundsjuka blickar mot Siri men inte äger en Iphone 4S kan ändå få en hyfsad personlig assistent i Vlingo. Appen bygger på färdiga kommandon, till skillnad från Siri som förstår dig utan att du är begränsad till att använda ett visst kommando, men den kan ändå lära sig förstå dig bättre genom att du använder den ofta. Appen lär sig nämligen hur du uttalar ord och vilka ord du vanligen använder.
1. App Store. Ladda ner och installera Vlingo, du hittar den gratis i App Store. När den installerats startar du den och accepterar användarvillkoren.
2. Kontakter. För att appen ska fungera så bra som möjligt vill den gärna ha tillgång till din kontaktlista. Om du tycker den kan få det klickar du Yes och går vidare när du får frågan, annars kan du alltid välja No. Ta dig också lite tid till att studera exemplet med olika kommandon som dyker upp innan du når appens startsida, de ger en bra bild över vad du kan göra i appen. Du kan få upp denna lista igen genom att klicka på det exempel som visas på appens startsida.
3. Navigering. Gränssnittet består av en stor blå knapp med texten Press & Speak, den knappen trycker du på när du vill tala in ett kommando. Under knappen finns ett exempel, klickar du på det får du upp den exempellista med kommandon som du kan använda i appen. Längst ner till vänster har du inställningsmenyn (här väljer du mellan brittisk och amerikansk engelska, ta det som passar dig bäst), och längst upp till höger finns en knapp med texten Apps som du kan använda för att hamna direkt i exempelvis sms- eller mejl-appen.
4. Använda Vlingo. När du ska tala in ett kommando från appens startsida kan du antingen trycka och hålla inne den blå knappen medan du talar och släppa den när du är klar, eller klicka på den och därefter tala för att slutligen klicka igen när du talat färdigt. Du använder dig av de kommandon som appen kan förstå, exempelvis: Facebook Update I’m using Vlingo to write this status update.
5. Lära appen. Under användandet dyker det ibland upp förslag på ord och i början är det bra att hålla koll här eftersom du genom att korrigera ordet också lär appen hur du uttalar ord.
Till skillnad från övriga deltagare i den här skolan har Speaktoit anammat hela assistentkänslan genom att lägga in en bild på assistenten, i originalfallet är det en tecknad kvinna med kort brunt hår men du kan själv stajla om henne efter eget tycke.
2. Introduktion. Första gången du startar appen kommer du få gå igenom en tutorial, alltså ett slags introduktion över hur den fungerar. Det är en bra idé men personligen tycker jag den var rätt krånglig att ta sig igenom så vill du kan du avsluta den genom att säga Skip Tutorial.
3. Navigering. Appen består av en bild på en assistent som ska föreställa den du talar till, er konversation, en ruta där du kan kommunicera med henne via text samt en mikrofonikon som du trycker på när du vill tala till henne. Dessutom finns en rätt omfattande inställningsmeny och möjligheten att snabbt komma åt instruktioner över alla kommandon du kan använda.
4. Använda Speaktoit Assistant. När du ska kommunicera med din assistent trycker du helt enkelt på mikrofonen och säger ett kommando, exempelvis kan du genom att säga Find pigs få upp sökresultat på Google om grisar, säger du Cinema visar den istället en karta med olika biografer i närheten av dig. Du kan även uppdatera din status på Facebook och Twitter, skicka sms eller mejl till folk i din telefonbok eller ringa upp en vän.
5. Anpassa assistenten. Speaktoit innehåller flera funktioner för anpassa, dels kan du förändra assistentens utseende rejält genom att välja inställningsmenyn och sedan Custom Avatar. Dels kan du ändra dialekt på rösten, samt om den ska vara manlig eller kvinnlig, under menyn Voice. Slutligen kan du även ändra bakgrunden bakom assistenten i menyn Appearance.
Ziggy är friare än övriga appar i den här guiden. Du kan uttrycka dig mer fritt på så sätt att du i många fall slipper hålla dig till vissa fasta kommandon för att det ska fungera. Rösten låter väldigt datorlik oavsett om du väljer killen eller tjejen men själva tal- och svarsfunktionen fungerar över förväntan. Hittar den inte svaret på din fråga slår den upp den på Google.
2. Navigering. Du navigerar på samma sätt som du gör i det vanliga Windows Phone-gränssnittet, med andra ord genom att svepa fingret åt vänster på skärmen för att bläddra till nästa menyalternativ. Du har tre menyer: Ask Ziggy, Inställningar och Om appen. Förstnämnda är där du talar in din fråga eller ditt kommando, i den andra kan du välja om du vill ha kill- eller tjejröst och i den sistnämnda kan du läsa om hur appen fungerar.
3. Använda Ask Ziggy. För att använda appen är det bara att klicka på mikrofonen och säga ett kommando eller en fråga, men vänta tills det står att den lyssnar. När du är klar kan du markera detta genom att vara tyst, men är du i en stökig miljö kan du även klicka på Stop. Du kan exempelvis fråga vad 1+1 blir eller hur varmt det är i Kina, du kan även uppdatera din Facebookstatus och din Twitter eller ringa eller sms:a någon i din telefonbok. Det bästa du kan göra är att testa dig fram.
4. Byta röst. Har du tröttnat på den förinställda rösten kan du svepa dig fram till inställningsmenyn, välja den röst som inte är vald och trycka på Save.