Mobilen blir nyckel, plånbok och biljett
Bankerna arbetar med frågan. Det gör kollektivtrafiken också. Och telefonerna för att betala med finns där. Nu behöver de olika aktörerna prata med varandra. Ett par gjorde det på Mobil Business seminarium.
Efter att en handfull talare delat med sig av sina insikter kan man resa ett par frågor. Det är först och främst flera olika aktörer som ska komma överens och flera som vill beskydda sina positioner.
Bankerna är de som idag har kontrollen över betalsystemet, men bland unga kan kontantkortet idag fungera som ett minst lika effektivt betalningsmedel. Att man helt enkelt fyller på kontantkortet med pengar att använda.
- Idag pratar flera banker med varandra och en del operatörer pratar med varandra, berättade Magnus Rehle på Greenwich Consulting.
Han arbetar med just ämnet mobila betalningar och påtalade att det i Sverige kan vara lätt att köra på i gamla hjulspår när man har ett väl fungerande bankväsende.
- I Afrika är situationen en helt annan när mobilen i praktiken kan ersätta pengar. Där använder man ju både mobilen för att föra pengar mellan stad och landsbygd och mellan olika personer, säger han.
I Japan är det enklare. Där är Docomo den dominerande mobiloperatören och i samarbete med till exempel Sharp så gör de mobilerna och när mobila betalningar skulle ta fart så köpte de helt enkelt en bank.
- Malaysia är mitt favoritexempel, säger Åke Lindström på SL. De rullar just nu ut betalkortet Access för resor och det gör att man bara håller kortet vid en läsare så registreras resan. Kortet som man använder utnyttjar RFID-teknik och det är något som är på väg in i mobilerna.
Det första testet i Norden genomfördes nyligen i Norge av DnBNOR tillsammans med bland andra Telenor. Tidigare i år var DnbNOR och Skandiabanken i Norge först ut med Bank ID i mobilen vilket gör det möjligt att anävnda mobilen som en säker identifiering till internetbanken. Idag kan man göra betalningar genom inloggning till internetbanken, men reella betaltjänster är nästa steg.
DnBNOR som är Nordens fjärde största bank och störst i Norge har varit tidigt ute med mobila banktjänster. Där finns sms-tjänster för saldo och överföringar med 400 000 användare, bara hos DnBNOR.
När kontaktlös betalning via RFID används i mobiltelefonen så kallas det för NFC och Nokia är den mobiltillverkare som varit först ut med telefoner, om än i liten skala.
- Vi ska inom kort dra igång ett test av mobila betalningar via NFC och då få fler erfarenheter, men redan nu kan man säga att telefonerna måste bli både fler och snabbare för att det ska bli framgångsrikt. Idag går det trögt, vittnade Christer Grönslett på DnBNOR.
- I Malaysia finns redan det här. Där betalar man redan idag resan med mobilen, så hur svårt kan det vara, frågar sig Åke Lindström på SL.
En sak som komplicerar det här med mobila betalningar är att det är flera aktörer som nu ska vara med och dela på kakan, så att säga. Inte bara bank och köpställe, utan framförallt operatörerna har en viktig roll, det var det många som påpekade under den diskussion som följde.
Utöver möjligheten att mobilen kan ersätta kontanter ska den även kunna hantera kvitton och annat man har i sin plånbok, liksom möjligheten för ungdomar att betala, de som inte har möjlighet att få ett kreditkort. Som identifiering har också mobilen en roll att fylla, för gamla så väl som unga.
- Många gånger har mina barn kommit gråtandes för att de blivit av med svärd eller gubbar eller vad det nu är i något av onlinespelen som finns. Med mobilen som identifiering kan man personligen bekräfta att "ja, jag vill sälja de här svärden", säger Charlie Eldh på CMS Cash.
Att ett gemensamt forum för diskussion om mobila betalningar, mellan operatörer, banker och andra inblandade behövs och Jonas Ingelström på branschorganisationen för mobila innehållstjänster, Morgan, bjöd in till en sådan.
- Vi är intresserade, sa Magnus Dahlbäck på Tele2.