Mobiler med hög IQ

Publicerad Senast uppdaterad

Mobiler med hög IQ

Det säljs allt fler mobiltelefoner där du själv kan installera kraftfulla program. I praktiken bjuder dessa mobiler på en inbyggd handdator under skalet. Mobils Lasse Schmidt har testat mobilerna som har hög IQ.

En smartphone får du om du stoppar ner en mobiltelefon, en handdator samt en gnutta bärbar dator i en mixer och blandar om ordentligt. Resultatet blir en liten enhet med vilken du kan kommunicera både verbalt och genom text, läsa och redigera dokument, surfa på Internet och mycket mer. Allt detta genom ett operativsystem som klarar av att utökas med extra program och kan synkroniseras med den "stora" datorns e-post, kontakter, dokumentmappar och viktiga databaser.

De populäraste operativsystemen för smartphones idag är Blackberry OS, Microsoft Windows Mobile Edition, Palm OS och Symbian. De tre sistnämnda är ganska snarlika i kapacitet och funktioner medan Blackberry OS uteslutande används till affärstelefoner och oftast saknar alla lek funktioner som multimedia och avancerade spel.

Microsoft, Palm och Symbian telefonerna har till skillnad från Blackberry oftast mycket generösa multimedia möjligheter och har enorma mängder av extra program och spel som kan laddas ner från Internet. Smartphones används i allt större utsträckning även av offentliga förvaltningar på grund av de ekonomiska fördelarna med dessa mångsidiga telefoner. Istället för att köpa separata telefoner, handdatorer och bärbara datorer mm. räcker det i många fall med en smartphone för att sköta de dagliga sysslorna utanför arbetsplatsen.

3G-smartphones

Den största förbättringen som 3G kan tillföra mobiltelefoner och synnerligen smartphones är framförallt den högre överföringshastigheten som öppnar portarna för mer avancerade tjänster som t.ex. videosamtal och direktsänd evenemangsrapportering mm. 3G's maximala överföringshastighet i dagens nät är upp till två megabits per sekund.

Den verkliga hastigheten varierar dock med dels signalstyrkan samt hur fort man förflyttar sig, hastigheter ner till 144kbs och lägre är realistiskt om man till exempel åker bil. Detta kan jämföras med 9,6 kbps som man har till sitt förfogande i dagens 2G nät. Med "bredbandets" intåg i mobilvärlden kan vi förvänta oss ett stort antal spännande produkter och tjänster som kommer att lanseras inom en snar framtid.

Faktum kvarstår dock att det fortfarande är relativt dyrt att surfa genom mobilen, priset idag ligger på runt 10 kronor per megabyte utan extra avtal vilket betyder att en vanlig sida med lite bilder kostar runt två kronor att ladda in. I takt med att priserna sänks för mobil dataöverföring kommer vi att få se allt fler tjänster som introduceras för alla konsumentgrupper.

Smartaste supermobilen

Tiden då man behövde ha telefon, handdator, digitalkamera, mp3 spelare, kalender och fjärrkontrollen till stereon i olika enheter är förbi. Idag kan allt fler telefoner som säljs klassas in i gruppen Smartphones vilka oftast klarar alla dessa funktioner med råge.

Att en telefon har ett överflöd av funktioner behöver inte alltid vara en fördel dock. Att öka antalet tillämpningar till bristningsgränsen är dels ett säljknep och ett sätt att kunna höja priset på enheten. Ofta är många av funktionerna inte fullständigt buggtestade innan telefonen når marknaden vilket skapar mycket onödig irritation mot telefontillverkaren men felen blir allt färre på de nya telefonerna.

När Siemens SL45 släpptes för många år sen var den för den tiden fullspäckad med funktioner; wap, mp3, separat minneskort och java i senare versioner gjorde att det var värstingarnas värsting. Telefonen hade dock så mycket problem i början att många helt enkelt bytte bort telefonen efter ett tag för att det trots flertalet uppgraderingar av mjukvaran fortfarande inte fungerade tillfredställande. Tillverkarna har numera förstått att det är bättre att släppa en mobiltelefon som fungerar än att släppa en telefon tidigt men med en massa problem och det gäller även telefonerna i detta test.

Telefonerna fungerar väldigt bra generellt och de fel som har upptäckts hör nog mer till kategorin tankevurpor i designstadiet än rena buggar och är relativt harmlösa. Exempelvis har Panasonic X700 problem med att den inte kan visa missade samtal om man har klockan som skärmsläckare på lilla skärmen och Qtek 8010 kan inte synkroniseras mot e-post servern via GPRS om telefonen har varit påslagen några dagar vilket avhjälps enkelt med en omstart av radiodelen på telefonen och buggarna på de andra telefonerna sticker knappast ut mer än så heller.

Alla köpare har inte behov av samtliga funktioner, samtidigt har de flesta krav på finesser som måste finnas med för att telefonen skall vara användbar. Eftersom telefonen kommer att bli ens trogna hjälpreda dag in och dag ut är det viktigt att välja rätt telefon som passar köparen på alla sätt. Faktorer som inverkar i ett telefon köp är givetvis många men i denna artikel kommer du att få hjälp att välja just den modell som passar dig bäst av de mest aktuella telefonerna på marknaden idag under kategorin "smartphones".

Modellerna som vi testar i detta supertest är: Qtek 8010, Qtek S100, Qtek 9090, Nokia 9500 Communicator, Nokia 9300 Communicator, Nokia 6630, Panasonic X70, Palm Treo 650, Sony Ericsson P910i, Blackberry 7730, Motorola A1000 och HP Ipaq 6340.

Kommunikation

En mobiltelefons huvuduppgift idag är givetvis att kunna tillhandahålla tjänster som möjliggör kommunikation med andra enheter och informationskällor oberoende av vart man befinner sig i världen. Kommunikationen kan ske verbalt eller genom text via olika kanaler som t.ex. det vanliga GSM nätet eller genom W-lan, dvs. ett trådlöst nätverk.

För några år sen var ljudkvaliteten på telefonerna väldigt varierande och kunde faktiskt vara en avgörande faktor i telefonköpet tillskillnad från idag då de flesta telefoner som når marknaden faktiskt har fullt godkänt ljudkvalitet under samtal utan en massa telefongenererade missljud i bakgrunden.

Ingen av telefonerna vi har med i detta test har några stora avvikelser i ljudkvalitet under vanligt samtal utom möjligtvis Qtek 9090 som har något för burkigt ljud. Även telefonernas utformning kan försvåra användningen av telefonen. Ett strålande exempel hittar man på Blackberry telefonen som är så bred att när man väl håller telefonen mot örat är det svårt att avgöra vart högtalaren sitter någonstans, vilket kan sänka kvaliteten och den upplevda volymen under samtalet indirekt.

Bär man inte med sig sin handsfree hela tiden kan det vara bra med högtalarfunktionen som finns på de flesta smartphones idag högtalartelefonen är användbart då flera ska prata i samma telefon eller då man av någon anledning inte kan hålla i telefonen, exempelvis då man vill göra anteckningar under samtalet.

De handsfree enheterna som följer med vid leverans håller en väldigt varierande kvalitet och känns oftast väldigt plastiga. Bäst är helt klart Sony Ericsson P910i och Nokia 6630 vilka kommer med rejäla stereohörlurar som sitter bra i öronen och dessutom låter bra både när man lyssnar på musik och vid samtal. Till Qtek 9090 följer det också med ett par stereolurar och de är dessutom utrustade med volymkontroll på sladden vilket är mycket smart då man slipper ta fram hela telefonen ur fickan om man ska ändra volymen, dock är ljudet och kvaliteten inte i närheten av Nokias och Sony Ericssons stereohörlurar. En varning utfärdas mot HP Ipaq 6340 vars mikrofon på handsfree enheten fungerar så dåligt att man måste hålla mikrofonen mot munnen för att slippa höra frasen "jag hör inte vad du säger" hela tiden under samtal.

Att leverera så dåliga tillbehör till en smartphone som idag kostar cirka 6200 kronor är både snålt och O-strategiskt. Frågan är om tillverkarna kommer att våga skicka med bluetooth handsfree som standard i framtiden eller om vi för alltid är bundna till sladdarna?

Bluetooth är numera precis som IR standard i dagens smartphones vilket ger både möjlighet att snabbt föra över data mellan andra bluetooth enheter samt att koppla till trådlösa tillbehör som handsfree och tangentbort. Den enda telefonen bland våra smartphones i testet som inte har bluetooth är Blackberry 7230 som även i övrigt är nästan hysteriskt nedslimmad på alla funktioner inklusive IR överföring!

Att överföra filer är i de flesta fall busenkelt men Nokias Communicator modeller saknar information om hur mycket det är som har överförts av den aktuella filen till motparten via bluetooth, detta gör att man inte riktigt är säker på om filöverföringen verkligen är igång eller står still om man inte har möjlighet att titta på mottagarens mätare för överföringen.

Volymen och kvaliteten på ringsignalerna är generellt sett ganska lika mellan telefonerna, modellen som sticker ut ovanligt mycket även vad gäller ringsignalerna är Blackberry telefonen som endast klarar monofoniska ringsignaler. En del förvirring har cirkulerat runt Qtek telefonerna om de klarar att använda mp3 filer till ringsignaler och svaret är definitivt ja, även om en del extra inställningar är nödvändiga. Är du intresserad av liknande frågor kan du använda dig av forumet på Mobils hemsida där man snabbt får svar på sina frågor.

Användningen av trådlösa nät har ökat kraftigt under senaste året och tre av testets telefoner är utrustade med Integrerade W-lan kort från start, nämligen Compaq Ipaq 6340, Qtek 9090 samt Nokia Communicator 9500. Ipaq har lagt ner energi på att det ska vara enkelt att aktivera och avaktivera telefonsändaren, bluetooth samt det trådlösa nätverkskortet. På skrivbordet klickar man på ikonen som ser ut som en radiovåg och vips får man upp ett fönster där man med en klickning kan styra statusen på de tre radioenheterna på denna smartphone, enkelt och lätt att förstå! På Communicatorn är det inte lika enkelt utan man måste ta sig genom flera menyer innan man har lyckats aktivera kortet.

Användarvänlighet

Parallellt med att tillverkarna satsar enorma resurser på telefonernas funktionalitet verkar det läggas ner mindre energi på att telefonen skall vara lättanvänd både fysiskt och i menyerna. Det saknas standarder för hur telefonerna skall var utformade gentemot användaren därför använder alla sina egna lösningar som de tror fungerar bäst. Får man en modern smartphone i handen idag är det inte helt självklart för en vanlig konsument hur denne ska använda de mest grundläggande funktionerna. Menyuppbyggnaden på

En viktig detalj på alla telefoner är att det skall vara lätt att initiera ett samtal utan en massa krångel och extra knapptryckningar vilket fler och fler tillverkare missar. Blackberry telefonen i detta test är ett exempel på hur en telefon inte bör vara ur denna synpunkt. Siffrorna på tangentbordet har samma utformning som bokstäverna och allting flyter ihop till en salig röra vilket gör att man till och med i fullt dagsljus har svårt att se vilka knappar man egentligen ska trycka på. Qtek 9090 och Treo 650 har liknande problem men där har siffrorna kodats med andra färger vilket gör att man ändå hittar.

Motorola A1000, Qtek S100 och HP Ipaq 6340 saknar knappsats och man är istället hänvisad till de tryckkänsliga displayerna vilka fungerar bra om man har pennan till hands men använder man fingrarna tappar man precisionen och felen blir många och frustrerande då man ska slå in numren manuellt. En annan nackdel är att man inte heller kan använda telefonen med bara en hand på grund av pennan som ska tas fram. Dessa små problem kan man givetvis komma runt med röststyrning eller genom att ha det aktuella numret i telefonboken som är lätt att komma åt med endast knapparna. Nokias telefoner är ur denna synpunkt exemplariska då man kan börja ringa direkt utan en massa krångliga mellansteg via tangentbord som behöver dras ut eller öppnas på annat sätt.

En gemensam nämnare för dessa smartphones är att Internet läsare finns inbyggd i samtliga telefoner. Kvaliteten på surf upplevelsen varierar beroende på vilken läsare man använder men generellt kan man säga att kvaliteten höjs ju större skärm man har, mer om detta kan du läsa under rubriken system längre fram.

Att komma igång med surfandet kräver oftast bara att man ska ha GPRS konfigurerad på telefonen och sen är man igång. Nokias Communicator telefoner är väldigt enkla att administrera då de automatiskt känner av vilket nät man använder och ställer in telefonens inställningar därefter medan de andra oftast kan få inställningarna utskickade till sig från operatörerna för automatiska inställningar vilket också fungerar smidigt. De överlägset krångligaste inställningarna hade Blackberry telefonen och när man väl fick igång surfandet blev besvikelsen stor över presentationen av sidorna vilket ligger på en nivå som var acceptabelt för tre-fyra år sedan.

Flertalet av de smartphones som vi testar här är utrustade med kameror för att fånga oväntade händelser på bild samt film, vid sådana stunder vill man ha igång kameran så fort som möjligt. För att slippa de tidskrävande meny orienteringarna fram till kameran har alla telefoner en snabbknapp för att snabbt aktivera kameran, vilket är fint om man ska fotografera i dagsljus men måste man också ändra inställningarna för andra förhållanden för man ändå börja rota i de olika undermenyerna. Samtliga smartphones utom Nokia 9500 samt panasonic x700 är utrustade med en snabbknapp som aktiverar kameran. På 9500 får man gå in i menyerna och aktivera kameran men en serie knapptryckningar. Tyvärr kommer man endast åt kameran genom lilla displayen på framsidan vilket gör att telefonen dels måste vara stängd och att man inte kan använda den fina skärmen som insidan bjuder på vid fotografering. Detta visar också att in och utsidan på Nokia 9500 samt 9300 är som separata enheter sammansvetsade av ett gångjärn i mitten vilket orsakar en del irriterande problem som man stöter på väldigt ofta. Har man tex. påbörjat ett SMS på utsidan går det inte att avsluta det på insidan genom det fullstora tangentbordet.

Mer än häften av telefonerna dvs. Sony Ericsson 910i, Qtek 9090, båda Communicator telefonerna, Blackberry 7230 samt Treo 650 är alla utrustade med inbyggda qwerty tangentbord. Ipaq 6340 skickar med ett externt qwerty tangentbord som kan kopplas fast på enhetens undersida men bör mer att kallas för tillbehör än något inbyggt.

Namnet Qwerty kommer från layouten på ett vanligt tangentbord där de översta bokstäverna till vänster är just Q-W-E-R-T och Y tangenterna och uttrycket qwerty innebär alltså att alla bokstäver har sin egen tangent efter en standardiserad layout. Det är givetvis svårt att kora det bästa tangentbordet då det är en väldigt subjektiv bedömning men för mig som har skrivit en hel del på vanliga tangentbord och har rätt så stora fingrar fungerar ändå Qtek 9090 och PalmOne Treo 650 bäst om jag ska använda tangentbordet i farten och Nokia 9500 om man ska skriva med hjälp av ett underlag. Planerar man att skriva mycket i mörker bör man titta på andra alternativ än Nokia 9500 och 9300 då de helt saknar belysning för tangentbordet.

Synkroniseringen mot datorn är också ett känsligt kapitel men här har vi korat en klar vinnare vad gäller enkelhet och funktionalitet och det är programmet Active Sync som används av alla smartphones vilket används av Microsofts operativsystem på bland annat Qtek modellerna och Ipaq. Installationen är väldigt snabb och enkel och bjuder så gott som aldrig på några överraskningar varken under installationen eller under den alldagliga användningen.

Qtek 8010 / 5

Qtek S100 / 3

Qtek 9090 / 4

Nokia 9500 Communicator / 3

Nokia 9300 Communicator / 4

Nokia 6630 / 4

Panasonic X700 / 4

Palm Treo 650 / 4

Sony Ericsson P910i / 3

Blackberry 7230 / 2

Motorola A1000 / 3

HP Ipaq 6340 / 3

Multimedia

Telefonerna idag är inte bara bärbara kommunikations hjälpredor utan även mobila underhållningsenheter som klarar att hantera allt från musik och video till avancerade tredimensionella spel vilka ligger i nivå med spelen som släpptes till pc för cirka tio år sedan. Utbudet på spel och program är klart störst till pocket pc tätt följt av Palm och Symbian OS sist kommer Blackberry som jämfört med de tre sistnämna operativsystemen har obefintligt antal spel och program som kan laddas ned från Internet och dessutom är de betydligt dyrare. Om man huvudsakligen är intresserad av spel och program bör man välja välja telefon beroende på vilka typer av spel och program man är intresserad av, hur stor skärmen är samt hur knapparna är placerade vilket är vikigt om man ska spela mycket. Telefonerna baserade på Symbian OS och Windows har bättre stöd för 3D spel medan Palm plattformen har dragit till sig fler programmerare som jobbar med nyttoprogram av de mest skilda slag. Ta en titt på några av de stora online distributörerna av spel och program för att få en uppfattning om vad som finns. Länkarna hittar du givetvis på www.mobil.se <>.

Ska man använda sin Smartphone till att lyssna på musik faller Blackberry 7230 bort direkt då den inte stödjer mp3 över huvudtaget och inte går att bygga ut med mer minne än de inbygga 16mb som finns med från början. Tätt efter kommer Panasonic X700 och Communicator telefonerna som faller bort på grund av det dåliga ljudet och handsfreeenheterna som bara har monoljud som standard. Panasonic X700 tappar mycket på detta då den annars skulle passa som en typisk ungdomsmobil. Är man audiofreak och vill använda sina egna hörlurar bör man ta en närmare titt på Qtek S100, Ipaq 6340 samt PalmOne Treo 650 vilka har en standard uttag för hörlurar och dessutom har riktigt bra ljud. Qtek S100 och Treao 650 har små 2,5 mm uttag för hörlurarna och kräver en konverterare om man föredrar de vanliga hörlurarna. Att Qtek är näst minst i detta test efter Panasonic x700 gör den verkligen till en bra portabel "walkman" som man kan ha med i fickan på till exempel joggingturen.

Är man intresserad av att titta på videosnuttar bör man välja en smartphone med stor skärm och gärna mycket minne. Förstahandsvalet borde bli någon av Communicator telefonerna samt Qtek 9090 som har både stora skärmar och generösa minnesmöjligheter. Nokia telefonerna levereras med Real Player och Qtek kommer med Windows Media player och någon generell skillnad på prestanda och kvalitet går inte att upptäcka. Vill man använda sin smartphone som bergsprängare på förfesten har Motorola a1000 och PalmOne Treo 650 överlägset bäst och högst ljud på högtalarna. Format som stödjs av alla multimedia smartphones är de vanligaste mediafilerna som mp3, wmv, mpg, avi och rm.

Kamerorna på alla mobiltelefoner är som bekant inte mycket att ha till mer än att fånga spontana bilder i oväntade situationer. Bäst i detta test är Nokia 6630 som med sin 1,3 megapixels kamera tar tillräckligt bra bilder för att spara i fotoalbumet och skriva ut. Skärpan blir bra och färgåtergivningen är i toppklass om man jämför med andra mobiltelefoner. Bäst bland VGA kamerorna är utan tvekan Treo 650 som trots sin låga upplösning levererar klara bilder under alla ljusförhållanden. Ett vanligt problem annars som finns hos alla digitalkameror är oförmågan att kunna ta bra bilder i mörker. Bilderna blir väldigt gryniga och närmast oanvändbara. Tappra försök har gjorts för att komma runt problemet genom att exempelvis ha inbyggda lampor som ska lysa upp föremålet man ska fotografera eller filma. I praktiken fungerar dessa lampor inte som avsett och är mest ett försäljningsknep för att locka till sig köpare. Störst nytta gör dessa lampor då de är avstängda och sparar på batterierna eller då man behöver hitta nyckelhålet en mörk kväll.

Qtek 8010 / 3

Qtek S100 / 5

Qtek 9090 / 4

Nokia 9500 Communicator / 4

Nokia 9300 Communicator / 4

Nokia 6630 / 3

Panasonic X700 / 3

Palm Treo 650 / 4

Sony Ericsson P910i / 4

Blackberry 7230 / 1

Motorola A1000 / 3

HP Ipaq 6340 / 3

System

Det är svårt att tillverka en telefon som utan några kompromisser blir både en bra mobiltelefon samt en bra handdator. Idag måste man förstå att man antingen köper en Handdator med inbyggd telefon eller en telefon med inbyggd handdator. Communicator medlemmarna i detta test är helt klart handdatorer med telefonmöjligheter likaså Ipaq 6340 medan den lilla Panasonic X700 och qtek 8010 har fått en handdator inklämt i det lilla formatet som en telefon har. Skillnaden är mellan dessa telefoner är enkelheten att använda huvudfunktionerna. Ipaq 6340 är en ganska usel telefon ur användarperspektiv samtidigt som handdator funktionerna i Panasonic X700 är ganska begränsade.

En mycket välanvänd och viktig funktion som finns på alla smartphones är någon typ av e-postklient som klarar av att ta emot och skicka e-post med bilagor. Vanligast är POP baserad e-post vilket alla telefoner klarar av. Konfigureringen är lättförståelig på alla telefoner men palmOne Treo650 är ändå ett föredöme på hur enkelt det ska vara att sätta upp ett e-postkonto på en smartphone vilket också underlättas av QWERTY tangentbordet. En stor nyhet med Treo 650 är att den klarar av att ansluta direkt mot Microsoft Exchange servrar utan extra programvaror på varken telefonen eller servern, vilket hittills har varit förbehållen Pocket pc enheter och i många fall gjort att kunden har valt just Pocket PC.

Som vi redan nämnt tidigare i artikeln finns det idag tre huvudaktörer på smartphones marknaden som tillhandahåller operativsystem till telefonerna. Dessa är Microsoft, Symbian och Palm. Antalet program till samtliga operativsystem ökar explosionsartat, än är programmen relativt få till Symbian OS om man jämför med palm och Microsoft men det är ändå lätta att hitta det mesta man letar efter. I runda siffror finns det ca 15 000 olika programtitlar på webben för Pocket PC varav ungefär 1000 stycken är speciellt utvecklat för Windows Mobile For Smartphone, därtill tillkommer drygt 25 000 titlar for palm och cirka 5000 titlar för de symbian baserade telefonerna.

Man ska dock inte stirra sig blind på dessa siffror utan man bör komma ihåg att kontrollera i förväg om programmet man ska köpa verkligen passar ens telefon, för Symbian telefonerna är det extra viktigt då programmen för t.ex. Communicator telefonerna inte nödvändigtvis fungerar med andra telefoner som också har symbian OS, bäst är att ladda ner testversionen innan man köper, generellt sett är det svårt att få programmen utbytta när man väl har betalat.

Qtek 8010 / 4

Qtek S100 / 4

Qtek 9090 / 4

Nokia 9500 Communicator / 4

Nokia 9300 Communicator / 4

Nokia 6630 / 4

Panasonic X700 / 3

Palm Treo 650 / 5

Sony Ericsson P910i / 4

Blackberry 7230 / 3

Motorola A1000 / 3

HP Ipaq 6340 / 4

Prestanda

Många av telefonerna i detta test har enorma resurser till sitt förfogande i form av processorkraft, trådlöst nätverk och avancerade uppkopplingsmöjligheter gentemot andra telefoner och enheter. En klart begränsande faktor i användningen av dessa funktioner är att de drar mycket ström från batteriet vid användning hos samtliga telefoner. Aktiverar man exempelvis både bluetooth för användning av handsfree enheten och det trådlösa nätverkskortet på Nokia 9500 reducerar man batteritiden till maximalt en dags användning trots att den ska klara av 250 timmars standby tid.

Siffrorna som finns i tabellen i detta test är siffror som uppges av tillverkarna och varierar väldigt mycket med hur mycket man använder sin smartphone. Generellt sett kan man säga att vid normalt bruk av dessa smartphones då man utnyttjar de medföljande funktionerna och kombinerar det med en del resor (vilket genererar med GSM trafik) och ca en timmes samtal per dag måste man ladda telefonerna med en till två dagars mellanrum oavsett modell.

Eftersom detta test sträcker sig över flera plattformar är det svårt att ge en objektiv bild i form av bara siffror som visar vilken smartphone som är snabbast och bäst. Svarstiderna är väldigt olika bland dessa modeller och de kan därför delas in i tre kategorier;

Snabba, medelsnabba och långsamma smartphones.

De långsammaste vid programstart och bläddring i menyerna är Nokias Communicator telefoner, Panasonic X700 samt Motorola A1000 vilka ibland kan upplevas som superslöa med ofta flera sekunders väntetid på att programmen ska köra igång eller att menyn ska aktiveras vid klickning.

De klart snabbaste i jämförelse är Qtek 8010, PalmOne Treo 650 och HP Ipaq 6340 vilka knappt har någon som helst fördröjning mellan kommando och reaktion, de uppför sig precis som en mobiltelefon ska uppföra sig och gör navigeringen och användningen av dessa smartphones till ett riktigt nöje. Ett stort plus utgår också till Treo 650 samt Qtek 8010 vilka är utrustade med exemplariskt bra joysticks vilket gör navigeringen i menyerna ännu enklare.

Telefonerna som hamnar i mellanklassen är också godkända men känns emellanåt slöa. Sony Ericsson 810i svarar tex. bra på kommandona men känns långsam då man ska surfa och jobba i programmen som följer med.

De medföljande programmen i de smartphones vi har med i detta test har alla bra Internet läsare inbyggda i operativsystemet från början. De Windows baserade telefonerna använder inte helt oväntat Internet Explorer medan de andra kör Operas motsvarighet utom Blackberry. På de stora skärmarna kan man oftast se hela hemsidan på en gång medan telefonerna med mindre skärm som på tex. Qtek 8010 får man välja att antingen panorera runt på sidan eller låta telefonen stapla upp hela sidan i en lång stapel. Metoden fungerar bra men komplexa sidor uppdelade i många sektioner blir väldigt svåröverskådliga på dessa små skärmar.

Qtek 8010 / 5

Qtek S100 / 4

Qtek 9090 / 4

Nokia 9500 Communicator / 3

Nokia 9300 Communicator / 3

Nokia 6630 / 4

Panasonic X700 / 3

Palm Treo 650 / 4

Sony Ericsson P910i / 3

Blackberry 7230 / 3

Motorola A1000 / 3

HP Ipaq 6340 / 5