"Mobilpratande orsakar inte cancer"
NMT-användare löper i genomsnitt två och en halv gånger högre risk att få hjärntumör kring tinningloben, enligt den största studie som hittills gjorts.
Studien har gjorts av Kjell Hansson-Mild, forskare inom jonisk strålning på Arbetslivsinstitutet i Umeå, och Lennart Hardell, forskare på regionsjukhuset i Örebro.
Den omfattar 1617 personer som fått diagnosen hjärntumör från 1997 till 30:e juni 2000 och de bor i Örebro, Stockholm, Göteborg, Linköping och Uppsala. En lika stor kontrollgrupp har slumpmässigt valts ut.
Och enligt studien går det att se tydliga samband mellan tumörer och NMT-användande.
Har man använt NMT-telefon i drygt 10 år löper man i genomnsitt nära tre och en halv gånger högre risk att drabbas av tumör på hörselnerven, än andra.
Inte nog med detta: NMT-användare löper i genomnsitt två och en halv gånger högre risk att få tumör kring tinningloben, än andra.
Men enligt Magnus Ingelman-Sundberg, professor i biologi vid Karolinska institutet, bygger resultaten från undersökningen på slumpen.
- Strålningen är alldeles för lågfrekvent för att den skulle sätta igång den kemiska process i hjärnan som krävs för att utveckla en tumör. Dessutom tar det tio år för en tumör att växa till sig och så länge har inte många använt mobiltelefon i Sverige, säger han till Svd.
Kjell Hansson Mild hävdar däremot att resultaten från undersökningen klart visar på ett samband mellan frekvent mobiltelefonanvändande och cancer, när det gäller NMT. Och att framför allt hörselnerven blir starkt exponerad för strålning iallafall när man pratar i NMT-telefon.