Koppla ett headset till mobilen
Bluetoothheadset och mobiler är enkla att komma igång med. Det är praktiskt att använda ett headset från samma tillverkare som mobilen eftersom det ofta är samma typ av laddare. Skulle du vilja blanda fabrikat är det inte något problem - bluetoothstandarden gör det möjligt att välja fritt.
1.Börja med att sätta slå på bluetooth i mobilen och ställ dit headset i "Pairing Mode" - hopkopplingsläge. Hur det går till varierar lite mellan olika modeller, men i de flesta fall handlar det om att hålla någon knapp nedtryckt tills en lysdiod tänds. Bilder 1-3 i N90 resp K750-mapparna.
2.På Sony Ericsson-mobiler finns det ofta ett speciellt menyval för att lägga till headset eller handsfree. Om det inte finns någon sådan genväg funkar "Ny enhet" eller motsvarande val på mobilens bluetoothmeny. Bild 4-5 i resp mapp.
3.När mobilen hittat ditt headset och du valt det i listan måste du ange lösenord. De flesta headset använder "0000". Nu är enheterna ihopkopplade och ljudet går via ditt headset så länge som det är påslaget. Bild 6 i resp mapp.
Kom igång med bluetooth i datorn
Om du har en PC med inbyggd bluetooth eller en nyare Mac är det i regel inga problem med att använda bluetooth direkt. Förutsättningen är att det finns bra drivrutiner installerade från början. Att lägga till bluetoothstöd med hjälp av en USB-plugg på en dator kostar inte mer än ca 300 kr, men med Windows XP kan installationen lätt utveckla sig till en utmaning. Med Service Pack 2 släppte Microsoft en egen bluetoothprogramvara som funkar med de flesta USB-pluggar. Tyvärr saknas stöd för många funktioner, till exempel headset, så för att få allt att fungera måste du ersätta Microsofts drivrutin med den programvara som USB-pluggens tillverkare levererar.
1.Se till att pluggen är inkopplad och att rätt drivrutiner finns tillgängliga. Du kan använda CD-skivan som följde med USB-pluggen eller ladda ned den senaste programvaran från tillverkarens hemsida om det finns uppdateringar.
2.Eftersom Microsofts drivrutin är signerad, medan den bättre drivrutinen från tillverkaren som regel inte är det måste du byta drivrutin manuellt - annars avbryter Windows installationen. Starta enhetshanteraren genom att öppna "System" i kontrollpanelen och välja fliken "Maskinvara". Under rubriken "Bluetooth Radio" i listan hittar du raden "Generic Bluetooth Radio". Högerklicka på den och välj "Uppdatera drivrutin". Bild XP01
3.När guiden startar väljer du "Installera från en lista.." Bild XP02
I nästa steg väljer du "Sök inte" Bild XP03
Klicka på "Diskett finns" och bläddra dig fram till CD-skivan eller den plats där du har drivrutinerna. Bild XP04
4.När du hittar rätt markerar du drivrutinen i listan och slutför guiden. Windows kommer att anmärka på att drivrutinen inte är signerad, men det har ingen betydelse. Bild XP05
5.Nu kan du installera bluetoothpluggens programvara som vanligt. När det är klart kommer Windows sannolikt att försöka lägga tillbaka Microsofts drivrutin. Upprepa då steg 1-4 och starta om datorn. Klart!
Ett tips! Använd en USB-förlängningssladd så att du kan placera pluggen där datorn inte skärmar radiosignalen.
Använd ett headset för att ringa med Skype
Om du kör Skype på datorn är ett bluetoothheadset ett perfekt tillbehör. Tyvärr är det inte riktigt lika enkelt att ansluta ett headset till en dator som till en mobil, men det är värt besväret att slippa sladdarna.
1.Se till att du har en bluetoothdrivrutin i datorn som stödjer headset och ställ ditt headset i hopkopplingsläge.
2.Starta guiden för att lägga till en ny bluetoothenhet. Ofta kan du göra det genom att dubbel- eller högerklicka på en liten bluetoothikon nere i högra hörnet. Finns ingen sådan - leta efter bluetoothsymbolen på skrivbordet eller i kontrollpanelen. Skype bild 1
3.Gå igenom guiden för att installera ditt headset. När datorn frågar efter nyckel eller lösenord - testa med "0000" eller titta i manualen om inte det skulle fungera. Starta anslutningen mellan dator och headset genom att trycka på svarsknappen eller genom att välja "Anslut" på datorn. Skype bild 2 - 4.
4.Starta Skype och välj "Inställningar" under menyn "Verktyg". Klicka på "Ljudenheter". Välj bluetoothalternativet i rullgardinsmenyerna "Ljud ut" och "Ljud in". Klicka på "Spara". Nu använder Skype ditt headset istället för datorns högtalare och mikrofon. Skype bild 5.
Om du hör ljud från andra program än Skype, till exempel mediaspelaren, i ditt headset så kan du åtgärda detta genom att öppna "Ljud och ljudenheter" på kontrollpanelen. Inställningen finns under fliken "Ljudenheter" och heter "Uppspelning av ljud - standardenhet". Markera ditt vanliga ljudkort här.
Fjärrstyr datorn
Många nyare Sony Ericsson mobiler kan fjärrstyra en dator med hjälp av HID-profilen. I K750i finns funktionen i menyn "Underhållning". Det finns färdiga fjärrkontroller för mediaspelaren, PowerPoint och för att flytta muspekaren.
Om du har en Smartphone finns mer avancerade program för fjärrstyrning via Bluetooth, till exempel Puppetmaster som testades i Mobil nr 4/2005. Puppetmaster kan du hämta i testversion från www.lim.com.au/PuppetMaster/ www.lim.com.au/Puppe... />Bilder finns i mappen fjärrstyrning - Puppetmaster
Koppla mobilen till datorn
Om du vill ansluta mobilen till datorn för att synka telefonbok och uppgifter eller för att skicka filer kan du klara dig med Microsofts bluetoothdrivrutin. Den duger också för internetuppkopplingar över GPRS eller 3G förutsatt att du har alla inställningar i din mobil. Exakt hur du får uppkopplingen att fungera varierar lite mellan olika operatörer, så ett besök på operatörens webbsida rekommenderas.
Om du kopplar mobilen till datorn med Microsofts drivrutin - gör så här:
1.Installera programvaran som följde med mobilen och leta efter "Anslut till en telefon med bluetooth". Bild 0 i mappen Dator
2.Välj en kodnyckel och mata in samma siffror i mobil och dator när frågan dyker upp.
Funktionen "Anslut till en telefon med bluetooth" fungerar tyvärr inte med alla drivrutiner. Datorer med bluetoothdrivrutin från exempelvis Toshiba eller Dell kräver en lite mer avancerad procedur för att koppla upp mobilen.
1.Starta guiden för att ansluta en ny bluetoothenhet till datorn - se steg 2 i guiden för Skype.
2.Välj "Eget läge". Välj en kodnyckel och mata in samma siffror i mobil och dator när frågan dyker upp. Bild 1 i mappen Dator
3.Markera "Seriell port" Bild 2 i mappen Dator
4.Nästa steg i guiden låter dig välja vilket nummer serieporten ska få på datorn. Standardinställningen fungerar i de flesta fall, så notera numret - här COM40. Slutför guiden och välj ett namn för anslutningen. Bild 3 i mappen Dator
5.Öppna "Lokal COM-port för bluetooth" på kontrollpanelen. Notera vilket nummer som gäller för "LocalCom-Server" - här COM7. Bild 4 i mappen Dator
6.Öppna inställningarna för mobilens programvara och leta upp alternativen för serieportar eller com-portar. Vissa tillverkare har lagt inställningarna på kontrollpanelen medan andra har valt att göra dem tillgängliga med ett högerklick på en ikon nere till höger. Börja med att markera den com-port som du hittade i steg 5. Kanske hittar datorn redan nu din mobil. Om det inte fungerar - markera även com-porten från steg 4. Om du inte kan välja com-portar med högre nummer än till exempel 10 i mobilens programvara på datorn - försök att tilldela ett lägre nummer manuellt i steg 4. Bild 5 i mappen Dator
Faktarutor
Så funkar bluetoothprylar
Bluetoothkretsar är kompakta saker med många användningsområden. Kring samma centimeterstora chip går det att bygga allt från headset till GPS-mottagare och USB-pluggar för datorn. Chipet innehåller allt som krävs från radiodel till processor och serieportar. Det behövs bara några få ytterligare komponenter och en strömkälla för att få en fungerande enhet.
Förslag på illustrationer: Se pdf-fil "Inuti krets". Några roliga figurer istället för text som representerar antenn och kringkomponenterna. Se pdf-fil "i ett headset". Bildfilerna finns i mappen "inuti headset".
Bluetooth - versioner och klasser
Klass 1100 mWräckvidd: >100m
Klass 22,5 mWräckvidd: >10m
Klass 31 mWräckvidd: ca 1m
Bluetooth v1.x721 kilobit/s
Bluetooth v2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)2,1 megabit/s
Mobilernas Bluetooth-profiler
Serial Port Profile (SPP)
En trådlös serieport för dataöverföring och synkronisering eller för anslutning av tillbehör - till exempel GPS-mottagare.
Headset Profile (HSP)
Headsetprofilen kopplar upp en digital ljudförbindelse med monoljud.
Handsfree Profile (HFP)
Som headsetprofilen, men med mer avancerade funktioner för telefonsamtal.
Generic Object Exchange Profile (GOEP) och Object Push Profile (OPP)
Profilerna du använder för att skicka och ta emot filer.
Sim Access Profile (SAP)
En profil för fast monterade telefoner i bilar. Den vanliga mobilen blir en simkortläsare och alla andra funktioner tas över av biltelefonen.
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Profilen som krävs för stereoljud i bluetoothheadset.
Human Interface Device Profile (HID)
Standarden för att styra en dator via bluetooth. Används av tangentbord, möss och till exempel Sony Ericsson K750i.
Se upp för säkerhetsluckorna i bluetooth
Många mobiler innehåller buggar och säkerhetsluckor som gör det möjligt för obehöriga att stjäla information ur telefonboken eller utnyttja din mobil för att till exempel skicka meddelanden.
Så här minimerar du risken för att drabbas av bluetoothattacker:
·Uppgradera mobilen till senaste programvaran. De flesta modeller måste du ta till ett serviceställe för att uppgradera, men fler och fler mobiler går att uppgradera via tillverkarens webbsida.
·Gör mobilen osynlig. Välj "Dölj telefon" eller ta bort krysset i rutan "Synlig" beroende på modell.
·Stäng av bluetooth när du inte behöver funktionen.
Mer om bluetoothsäkerhet hittar du i Mobil nr 3/2005.