Mobilt bredband åt folket
Rikard Slungas Nordisk Mobiltelefoni ska ger mobilt bredband till glesbygden. Slunga menar att man inte konkurrerar med de stora mobiloperatörerna.Av Henrik Thoresson
Då Mobil träffar Rikard Slunga är det cirka en och halv månad kvar till tidsgränsen för att utbyggnaden av NMTs mobilnät ska ha kommit så långt att man når det mål som Post- och telestyrelsen. Under sommaren ska Nordisk mobiltelefons mobiltelefon ha uppnått 80-procentig yttäckning i Sverige. Kraven från PTS innebär inte bara att totalt fyra femtedelar av Sverige yta ska täckas utan att man ska också ha så stor täckning i varje län.
För närvarande bygger man som mest intensivt i Norrland men även i Stockholmstrakten kommer man att förbättra täckningen i sommar. För närvarande har man två master som täcker Stockholm men de ska bli fler. Rikard Slunga påpekar att man idag inte alls kan mäta sig med de fyra andra mobiloperatörernas täckning i Stockholm men att det ska förändras.
- Åk ut i landet, då är det vi som är kung, säger Rikard Slunga.
Trots den utlovade förbättringen i Stockholm är det ingen tvekan om i vilka områden man vill vinna kunder. Det är i glesbygd och i mindre städer man räknar med att hitta nya abonnenter. Det är också utanför storstäderna som man marknadsförs sig under våren då man lanserar sina dataabonnemang. Det är ingen tvekan om Rikard Slunga entusiasm då han berättar om kunder som bott eller jobbat på platser där man varit hänvisad till, som han beskriver det, sämre och dyrare lösningar innan de fick tillgång till NMT:s nät.
- Det är en jättegrej, nu kan alla få bredband.
Den version av cdma2000-tekniken som man nu jobbar med innebär enligt NMT att deras kunder får tillgång till en uppkopplingshastighet i intervallet 0,3-1 megabit per sekund.
- Det är absolut inget fel på umts, det är frekvensvalet det är fel på.
Genom att placera basstationerna tätare kan man höja lägstanivån för hastigheten och det är precis vad man kommer att göra i Värmland. Nyligen har man ingått ett avtal med Region Värmland som innebär att regionen skjuter till pengar för en mera omfattande utbyggnad av nätet än normalt. Genom en förtätning av nätet ska alla invånare i Värmland vara garanterad en längsta hastighet på 0,5 megabit per sekund. En sådan höjning av hsstigheten kan också bli aktuell på andra håll i landet om NMTs planer går i lås.
- Vi jobbar med ett antal kommuner och länsstyerlse runt om i landet, säger Slunga.
0,3 eller 0,5 kan verka som en marginell skillnad men NMT har en annan marknad än operatörerna som erbjuder turbo-3G i tätbefolkade områden.
Det är också det som man bör ha i minnet när man jämför månadskostnader och datamängder med de andra operatörera, menar Slunga.
NMT leverar mobilt bredband men är minst lika intresserade av att utgöra ett alternativ till fasta internetuppkopplingar för personer som skulle få betala dyrt för en uppkoppling som inter är särkskilt snabb trots att den är fast.
Först efter årsskiftet kommer man att introducera vanlig telefoni i sitt nät och ska då börja sälja telefoner. Enligt Rikard Slunga hade man kunnat erbjuda telefoner redan idag om inte PTS satt käppar i hjulet. Man hade nämligen velat testköra fullt ut parallellt med den analoga nmt450-nät som fortfarande finns i drift, men fick inte klartecken från PTS för detta.
Slunga beskriver de första telefonerna som en serie rugggade, det vill säga stryktåliga, terminaler med inbyggd gps och stöd för push-to-talk. Mer än så vill han inte avslöja eftersom arbetet med dem fortfarande pågår.