Nokia blickar framåt

Nokias forskningslabb har visat upp hur framtidens mobil ska se ut. Vi åkte över till Finland för att fråga ut Kai Öistämö, den högsta chefen för Nokias mobiltelefoner.

Publicerad Senast uppdaterad

- Hårdvaruinnovationen är långt ifrån över, säger Kai Öistämö, som är den högste chefen för Nokias mobiltelefoner.

Jag träffar honom på en av de översta våningarna i jättebyggnaden Nokia House, i den ort utanför Helsigfors som helt domineras av Nokias närvaro: Esbo, eller Espoo, som de finskspråkiga säger. Utanför fönstren ligger vattnet idylliskt, och en liten gullig småbåtshamn ligger på den enorma kontorsbyggnadens baksida; den riktigt stora världen ligger sida vid sida med den lilla. Det sägs att vissa lyckliga Nokia-anställda om somrarna kan ta sin lilla båt direkt till jobbet.

Just kombinationen av det lilla och det stora är också vad den mobila teknikutvecklingen delvis handlar om just nu. Den teknik som drar nytta av några av de minsta beståndsdelarna vetenskapen känner till är nanotekniken. Och nanotekniken kommer att revolutionera mobiltelefonerna, menar Nokia som tillsammans med ett forskningscenter på Cambridge University tagit fram konceptmobilen Morph.

Formbar mobil

Nanotekniken ger helt nya möjligheter för hur mobiltelefonerna kan se ut. Bland annat kommer framtidens mobil rent fysiskt att kunna formas efter behov. Konceptmodellen Morph från Nokia och Cambridge Nanoscience Centre ska ge en bild av hur det kommer att se ut i framtiden. Framtidens telefon kommer att kunna anta många olika former: den kommer att vara en surfplatta, en mobil och ett armband som kan visa olika mönster.

Nokia har även gjort en liten film med konceptmobilen där man ser en kvinna på ett café som låter sin mobil anta dessa olika former. Den nya tekniken gör det möjligt att vika och rulla ihop enheten för att använda den på olika sätt. Samtidigt är hela enheten en tryckkänslig skärm, där användaren kan peka på knappar och bilder på skärmen, för att styra sig fram till olika funktioner.

Sensorer som luktar

Framtidens mobil kan också ha olika typer av sensorer inbyggda. I filmen ser man hur kvinnan låter sin "Morph" lukta på ett äpple för att se om det är ätbart. Mobilen låter dock sin varningssymbol blinka - det blir inget mellanmål, i varje fall inte med det äpplet. Denna teknik ska också kunna varna oss exempelvis för föroreningar i luften.

Framtidens batterier kommer inte bara att lagra mer utan kommer också att laddas snabbare. I "Morph" finns ett lager med solceller - "nanogräs" - inbyggt i skalet, som fångar upp solenergin och laddar batteriet.

Nanotekniken kan också användas för att skapa självrengörande enheter. "Morph" kan göra sig ren från fläckar på egen hand. På filmen kan man se hur kvinnan tappar en honungsklick på telefonen, men klicken förbränns av apparaten.

Tydlig trend

Visst kan Morph kan låta som väl mycket Science Fiction, men å andra sidan skulle vi nog inte för tio år sedan kunnat föutse hur mobilen fungerar idag. Enligt Kai Öistämö går trenden tydligt mot att mobilen används för annat än telefoni.

- Redan idag ser vi att bara lite av det vi använder mobilen till idag är vanlig telefoni. Voice är bara en funktion, för många inte ens den viktigaste, säger Kai Öistämö.

Kai Öistämö menar att framtiden för mobiltelefonen lika mycket handlar om framtiden för Internet.

Och i framtiden är det smarta mobiltjänster som kommer vara det vi vill ha, minst lika mycket som telefonerna i sig. Men det är två sidor av samma mynt. Öistämö menar att Nokia inte längre bara vill utveckla telefonerna, utan också skapa en helhetsupplevelse.

- Vi vill leverera en upplevelse till kunderna. Det ska vara en lättanvänd upplevelse. Kunden ska inte behöva tänka på om en mobiltjänst ligger inbyggt i telefonen eller på internet utanför telefonen. Vår nya musiktjänst är ett exempel på det här.

Tjänster&produkter byggs ihop

- Att tjänsterna byggs in i användargränssnittet har vi bara sett startskottet på. Nokia N95 var bara början på den utvecklingen. Apples Ipod och Itunes är ett annat exempel på hur tjänster och produkter byggs ihop - upplevelsen förlängs från själva prylen.

Samtidigt menar Kai Öistämö att det här egentligen handlar om framtiden för internet.

- Om man ser den större bilden handlar det om nästa steg inom mobilt internet, eller snarare om nästa steg för internet i sig självt. I framtiden kan telefonens funktioner bättre dra nytta av en mängd information - att man är i ett möte, vad klockan är, att man snart ska hem.

Skapar ny värld

Hur skapar man bra tjänster utifrån sådan information? Med mobiltelefonens ständiga anslutning till internet kan all användbar data hämtas hem och vara tillgänglig i just rätt stund.

- Telefonen vet var du är, och utifrån det kan den skapa kontextuella applikationer. Det här kommer att leda till nya typer av mänsklig interaktion, som kommer att förändra världen, säger Kai Öistämö.

Men också telefonernas format och inmatning kommer att fortsätta förändras.

- Visst, miniatyriseringen av telefonerna kommer fortsätta en bit till. Men vi kommer också att se allt fler telefoner med qwerty-tangentbord.

Pekskärmar och nya gränssnitt

- Pekskärmar är ett bra sätt att navigera på telefonernas allt större skärmar. Vi har det till exempel i vår surfplatta N810. Startskottet för användargränssnitts-tävlingen har gått. Men det finns ingen rätt formula på marknaden ännu. Det finns ofantligt mycket att göra på det här området.

Nokias system som sitter i de smartare mobilerna är Series 60, och en allt större andel av Nokias mobiltelefoner kommer att utrustas med det systemet, menar Kai Östämö. Men Nokia tittar också på andra system parallellt.

- Linux och Open Source som filosofi kommer att spela större roll över huvud taget. Vi är nu inne på tredje generationen av vår internet-platta Nokia N810, och den bygger på öppen källkod, där alla kan bidra med nya funktioner. Det kommer att bli en stor del av framtiden, det sättet att utveckla program och funktioner.

Nobbar Microsoft

Att Nokia ska göra som de andra mobiltillverkarna och skapa telefoner med Microsofts system ställer han sig däremot avvisande till.

- Visst, Microsoft är ett företag med stora resurser. Men vi försöker att vara bättre med vårt system Series 60, och vi upplever faktiskt att vi har det ledande systemet för smarta telefoner med Series 60. Att nu LG och Samsung också satsar på vårt Series 60 är också ett bevis på att vi har en ledning.

Samma avvisande svar får jag på frågan om Nokia kan tänkas ansluta sig till Googles mobilprojekt Open Handset Alliance med telefonsystemet Android. Nokias system Series 60 är helt enkelt det smarta mobilsystem som Kai Öistämö satsar allt på. Medan andra mobiltillverkare prövar sig fram med Google Android och Microsoft Windows Mobile håller Nokia alltså en spikrak kurs (med undantag för Linux-surfplattan Nokia N810).

Kai Öistämö har arbetat på Nokia i 17 år, och det har hänt enormt mycket under den tiden. Men hur ser mobiltelefonen ut om ytterligare 17 år? Åt den frågan skrattar Kai Öistämö gott.

- Jag brukar få frågor om hur jag tror att telefonen ser ut om tre eller fem år. Men den här frågan var en ny variant, säger han och tänker efter en stund.

- Jag tror faktiskt att det kommer att vara väldigt stor skillnad mot idag. Jag tror inte att någon kommer att kalla dem telefoner längre. Det blir mer som den personliga portalen till all information och alla ens kontakter.

- Processorkraften i mobilerna ökar kraftigt, tack vare att transistorernas storlek kommer att kunna halveras.

- Allt fler skärmar byggs in i mobil elektronik. Den årliga ökningstakten för levererade LCD-skärmar är för närvarande 30%.

- Tekniker för att ständigt vara påloggad och identifierad på alla upptänkliga tjänster online tas fram, ett exempel är tekniken Open ID (www.openid.net).

- Vilket operativsystem som sitter i telefonen blir mindre viktigt för vilka funktioner man kan använda, när funktionerna byggs in i standardiserad webbkod, som kan köras på alla nya smarta mobiler.

- Telefonboken blir centrum för kontakter och vänner, men all information uppdateras så snart vännerna uppdaterar sin egen information. Alla telefonböcker är hoplänkade via internet.

- Vi kommer också att kunna komma åt exempelvis bilder och annan information i vännernas mobiltelefoner, datorer och mediacenter - direkt från mobilen, om vännerna givit oss tillåtelse.

5 år>