Betala med Symbian 4-mobiler

Nokia nysatsar på NFC-tekniken

Varken idéerna eller tekniken är ny men när Nokia stoppade NFC-mobilen 6216 Classic tidigare i år ansåg man inte tiden vara mogen för att låta mobilen ersätta betalkortet. Nu utlovas nya NFC-mobiler under nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Under nästa år ska de första smarta Nokia-mobilerna med Symbian 4 släppas. Några av dessa kommer att vara försedda med så kallad NFC-teknik, enligt Anssi Vanjoki, marknadschef på Nokia. Vanjoki har uttalat sig om tillverkarens framtidsplaner vid ett Mobey Forum-möte i Helsingfors i slutet av förra veckan. Mobey Forum är en branschorganisation inom finanssektorn som ska främja mobila lösningar.

NFC, en förkortning av Near Field Communication, är en radioteknik avsedd för korta avstånd. Med hjälp av NFC kan man bland annat använda mobiltelefonen som plånbok. När man i februari i år drog tillbaka den lanserade 6216 Classic motiverade Nokia det med att man varken var nöjd med användarupplevelsen eller att den infrastruktur som krävs för att tekniken skulle slå igenom fanns på plats. Uppenbarligen tror man att det under 2011 kommer att finnas bättre förutsättningar.