Nu börjar striden om Sveriges femte 3G-nät

Publicerad Senast uppdaterad

När 3G-licenserna delades ut bjöd operatörerna över varandra med investeringar på landsbygden - allt för att vinna PTS utdelning av 3G-licenser. Flera menar nu att en ny 3G-operatör är något som plötsligt förändrar villkoren.

De 3G-nät som nu byggs upp av Telia, Tele2, Tre och Vodafone kommer att ha en täckning på mellan 20 och 30 procent av Sveriges yta. Det nya 3G-nätet ska täcka hela 80 procent. Detta är möjligt eftersom frekvensområdet ligger runt 450 MHz, vilket gör att signalen räcker betydligt längre än i de 3G-nät som använder umts-teknik med 2,4 GHz sändningsfrekvens.

- Det här är ju en ersättning för NMT, och enligt våra beräkningar täcker dagens NMT-nät cirka 80 procent av Sveriges yta. Det är därför vi föreslagit det som minimikrav för det nya 450-nätet, säger My Bergdahl på PTS spektrumavdelning.

Och faktum är att det är en femte 3G-licens som kommer delas ut. I stort sett alla är eniga om att det nya 450-nätet ska använda en variant av CDMA 2000, en 3G-teknik som utvecklats för nordamerikanska marknaden, men också för många u-länder där 450-nät blir ett billigt sätt att täcka stora landytor med modern mobiltelefoni.

Telia har under förmiddagen lämnat sitt remissvar på statliga Post- och Telestyrelsens planer för ett nytt mobilnät som ska ersätta dagens NMT, det gamla analoga mobilnät som fortfarande har bäst täckning i Sverige.

Enligt vad Mobil erfar har det under hösten spritts en hel del irritation bland de stora mobiloperatörerna i Sverige över att villkoren för 3G-utbyggnaden nu förändras. Och den irritationen märks också på Telia Soneras remissvar till PTS.

- Tilldelningen av ett nytt tillstånd påverkar konkurrensbilden för befintliga nät och förändrar förutsättningarna för 2G/3G-investeringarna på ett sätt som inte kunde förutses när de tidigare tillstånden gavs, skriver Telia Sonera i sitt remissyttrande.

De andra svenska operatörerna kommer enligt vad Mobil erfar att vara ännu skarpare i sin kritik i sina remissvar. På PTS håller man dock inte med om att villkoren förändras.

- Det är ingen nyhet för någon att NMT ska läggas ner, och att det ska ersättas med ett annat 450-nät, säger My Bergdahl.

- Vi hade en hearing om det här tidigare i höst, och då konstaterade Östen Mäkitalo att det här varit känt ända sedan mitten av 90-talet, fortsätter hon.

Den svenska mobiltelefonins grand old man Östen Mäkitalo arbetar för övrigt just på Telia, och han är uppenbarligen inte enig med företagets eget kritiska yttrande om att 3G-villkoren ändras i och med den nya 450-licensen.

Rune Nilsson, strategichef på Telia Sonera och den som skrivit företagets yttrande till PTS är inte överens med Östen Mäkitalo om att det varit allmänt känt att det också skulle komma ett 3G-anpassat 450-nät.

- Det är möjligt att Östen visste om det här redan då men i så fall har han inte sagt det till någon annan, säger Rune Nilsson.

My Bergdahl på PTS menar dock att 450-nätet inte på allvar kommer att konkurrera med de vanliga 3G-näten som använder umts-teknik.

- Det här är bara ett komplement till dagens 3G-nät. 450-nätet kommer att ha en väldigt begränsad frekvensmängd, ungefär en tiondel av det frekvensutrymme som varje umts-operatör har fått sig tilldelad, säger hon.

Men om man läser remissvaren till PTS är det inte bara Telia som anser att det nya nätet innebär en ny och viktig konkurrent på 3G-marknaden. Inte minst den riktigt stora yttäckningen över Sverige är förstås en stark konkurrensfördel i striden om mobilkunderna.

Länsstyrelserna i Norrbotten och Kronoberg föreslår i sina remissyttranden dessutom att täckningskravet ska höjas till 100 procent av Sveriges yta.

- Det förslaget är inte realistiskt, men visst är det en intressant tanke, inte minst för de som inte behöver betala själva nätutbyggnaden, säger Rune Nilsson på Telia Sonera.

Oavsett om det blir 80 eller 100 procent av ytan är det förstås en stor yttäckning som det nya nätet kommer att ha.

Bland de som är glada över att får en stor yttäckning finns också bondeorganisationen LRF och Skogsindustrierna som i sitt gemensamma remissvar bestämt kräver att 3G-tjänster med hög kapacitet för dataöverföring ska vara ett villkor för det nya 450-nätet.

Generic Mobile Systems, som också anmält intresse av att köpa den nya 3G-licensen, skriver i sitt remissvar till PTS att Telia Sonera bör utestängas från att delta i auktionen om 450-licensen - med tanke på konkurrenssituationen på den svenska telemarknaden. Samma förslag kommer i remissvaret från ytterligare en spekulant på det nya nätet - Teamup Managenemt - som inte namnger Telia men föreslår att "dominerande aktörer" ska utestängas från den nya licensen.

NMT Intressenter AB, som redan testkört ett 3G-nät med 450 MHz frekvens, med nätutrustning från Ericsson, föreslår med hänvisning till konkurrensen på den svenska mobilmarknaden att ingen operatör ska tillåtas inneha "mer än en 3G-licens". Då skulle alla de stora mobiloperatörerna i Sverige uteslutas från auktionen på den femte 3G-licensen. NMT Intressenter vill också att det ska finnas roaming mellan 450-nätet och de andra mobilnäten i Sverige.

- Det vore väldigt märkligt om vissa operatörer skulle uteslutas, och så tror jag inte heller att det blir. Vad skulle det vara för auktion i så fall, undrar Rune Nilsson på Telia Sonera.

De övriga större mobiloperatörerna förväntas inkomma med sina remissvar före midnatt.