IFA 2018

Nya trådlösa öronsnäckor från JBL, Sennheiser och Audio Technica

På teknikmässan IFA i Berlin lanseras ofta mycket ljudprodukter och att de helt trådlösa öronsnäckorna är ett populärt segment visar en rad nya produktsläpp.

Publicerad Uppdaterad

Helt trådlösa headset är ett oerhört trevligt headsetformat med sina laddetuier, men också knepiga att få bra. Klippningar i ljudet när vänster och höger lur ska synkroniseras, eller dålig läppsynk vid filmtittande, är vanliga problem. Hur det förhåller sig med det vet vi inte förrän vi testat, men nu finns det i alla fall fyra alternativ till att välja mellan.

JBL Endurance Peak

JBL lanserade ett par trådlösa öronsnäckor, JBL Free, redan förra året. Vi skulle kalla JBL Endurance Peak för uppföljare om det inte vore för den minst sagt iögonfallande designen som gör de prissänkta JBL Free till ett mer diskret alternativ. Vi kan anta att JBL Endurance Peak håller sig kvar i örat vid diverse sportaktiviteter i alla fall. Förbättringar jämfört med JBL Free är att headsetet är helt vattentätt, och att det sätter på sig och stänger av sig automatiskt när du tar på och av det. En tredje nyhet är att headsetet snabbladdas när du sätter det i etuiet så att 10 minuters laddning ska ge en timmes speltid. Totalt har headsetet 4 timmars batteritid och etuiet extraladdningar till 24 timmar. Priset är satt till 1500 kronor och säljstart i november.

Sennheiser momentum True Wireless

Sennheisers bidrag till genren har en mer traditionell desiign för in-earheadset. Med en prislapp på 3000 kronor rör det sig om ett mer ambitiöst headset för ljudälskare, och det har stöd för förbättrat Bluetoothljud via AAC eller aptX vilket också ska ge bättre synkronisering mellan ljud och bild. Headsetet ska kunna släppa igenom omgivningens ljud via mikrofonerna om man så vill, till exempel när man är ute i trafiken. Däremot säger företaget ingenting om batteritiden i sin pressrelease.

Audio Technica ATH-CKR7TW

Även Audio Technica talar helst om de tekniska detaljerna kring ljudåtergivningen, med aptX-stöd och mässingsstabilisatorer. Mikrofon finns dock, och knappar för styrning. Batteritiden ska i det här fallet vara sex timmar, med ytterligare nio timmars laddning i etuiet. Prislappen ser ut att hamna på omkring 2500 kronor vid säljstart i höst.

Earin M2

Svenska Earin, som numera ägs av det amerikanska bolaget i.am+, var pionjärer inom helt trådlösa headset, även om deras första produkt saknade mikrofon för telefonsamtal. Deras andra produkt m2 visades upp för mer än ett år sedan, men har hela tiden skjutits på framtiden. Om man får tro Earin är den i alla fall tillgänglig på riktigt nu med en prislapp på 2500 kronor. Till de originella detaljerna hör att headsetet själv ska känna av om det sitter i vänster eller höger öra så att du inte ska behöva hålla reda på vilken öronsnäcka som hör till vilket öra. Företaget lovar exceptionellt ljud både för musiklyssnande och telefonsamtal, och batteritiden tillsammans med etuit ska ligga på 14 timmar.