Radiotjänst:

Nya tv-avgiften har misstolkats

Flera användare av smarta mobiltelefoner har tvingats betala radio- och tv-avgift, skriver Dagens Nyheter. Tidigare har media rapporterat att mobiltelefoner inte ska behöva omfattas av tv-avgiften, men enligt Radiotjänst är detta ett missförstånd.- Det här är ingen ny lagstiftning. Även smarta mobiltelefoner innefattas av mottagaravgiften. Har man en apparat som kan ta i en hel tv-kanal så omfattas den av tv-avgiften, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var i januari som SVT gav beskedet att man skulle börja livesända sina kanaler på internet under februari månad. TV4 hade då redan livesänt på nätet sedan hösten 2012, men som en följd av SVT:s beslut blev det klart att Radiotjänst börja ta ut tv-avgift för både surfplattor och datorer.

SVT började, precis som planerat, att lägga ut sina sändningar på nätet för några veckor sedan. Radiotjänst var till en början avvaktande när det gällde att omsätta de nya reglerna i praktiken. Men nu kommer uppgifter om att Radiotjänst börjat genomföra rundringningar där man upplyst folk om att surfplattor, datorer - och även smarta mobiltelefoner - räknas som avgiftspliktig utrustning.

Rundringningen gäller drygt 350 000 hushåll där man inte tidigare har anmält tv-innehav, skriver Dagens Nyheter.

"Ingen ny lagstiftning"

Tidigare har Computer Sweden (och Mobil) skrivit att smarta mobiltelefoner inte ska omfattas av tv-avgiften. Men enligt Radiotjänst handlar detta om ett missförstånd som har spridit sig till allmänheten.

– Det här är ingen ny lagstiftning utan den trädde i kraft år 2007. Tanken var redan då att den nya lagstiftningen skulle ta höjd för den tekniska utveckligen. Lagstiftningen är teknikneutral, och det innebär att även smarta mobiltelefoner innefattas av mottagaravgiften. Har man en apparat som kan emot en hel tv-kanal så omfattas den av tv-avgiften, säger Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, till Mobil.se.

Hur ser de nya rutinerna för rundringningarna ut?

- Vi har i alla tider tagit kontakt med folk människor som inte betalar tv-avgiften. I den dialogen försöker vi i samförstånd fastställa om det finns avgiftspliktig utrustning. Fram till i höstas gällde detta enbart tv-apparater, men nu gäller alltså också även annan utrustning, säger Carl-Gustav Johansson.

Carl-Gustav Johansson uppger att det har "strömmat" in ett stort antal nyaanmälningar av tv-/dator-/surfplatte-/mobil-innehav under den senaste tiden.

– Det är mycket fler som har hört av sig än vad vi hade räknat med. Mer än hälften av dessa nyanmälningar är sådana som spontant har hört av sig till oss på Radiotjänst. Man har förstått att det inte går att fuska längre.

Internetleverantören Bahnhof har gått ut med en tjänst där man kan blockera SVT Play på sin dator. Vad gäller där egentligen?

- Det finns ingen som helst grund i lagstiftning för att man ska kunna blockera tjänsten. Det som är avgiftsbelagt är inte själva tittandet utan innehavet av avgiftsbelagd utrustning.

Hur har responsen från allmänheten varit?

- Jag har tittat på en del kommentarer. Många har missförstått och tror att det handlar om en helt ny avgift för datorer. Men har du redan betalt för tv-innehav behöver du alltså inte betala igen för en dator eller surfplatta. Många tycker också att publicservice ska finansieras på ett annat sätt. Alla har så klart rätt till en åsikt, men just detta om finansiering är inget som vi på Radiotjänst kan ta ställning till, säger Carl-Gustav Johansson.

UPPDATERING: Carl-Gustav Johanssons första citat har utökats och förtydligats sedan ursprunglig publicering.

Källa