X830 är förmodligen den mobil som minst av allt ser ut som just en mobiltelefon. Likheten med en vanlig mp3-spelare är slående. Här finns både det format som många musikspelare har och rullhjulet som Ipod gjort framgångsrik. Minneskapaciteten behöver Samsung inte heller skämmas för. 1 GB har man lyckats få in i telefonen, med andra ord ungefär 200 låtar eller 12-13 timmars musik.
Den mp3-centrerade formgivningen av telefonen gör att upplevelsen av spelarens telefondel blir rätt speciell, för att inte säga säregen. Mest påtagligt är nog displayen som i telefonläget blir ordentligt smal. I skärmen visas två kolumner av ikoner och under programikonen hittar man musikspelaren. För att köra igång den måste man dock snurra igen telefonen till mp3-läget, för Samsung har valt relativt avskiljda lägen. När man lyssnar på musik kan man inte använda kameran i telefonen, men i övrigt går det att komma åt det mesta trots att man lyssnar på musik samtidigt. Däremot kan man inte styra musikspelaren samtidigt som man till exempel använder webbläsaren för att surfa. Just i webbläsaren är givetvis den smala skärmen en viktig faktor för upplevelsen. På bredden är då skärmen futtiga 128 pixel och med det i bakhuvudet går det ändå relativt bra att surfa på mobilanpassade sidor. Texter radbryts så det går bra att läsa, men en del långa ord skjuter ut marginalen så man kan bli tvungen att scrolla i sidled. Och att det sällan går in mer än tre ord per rad gör ju inte sidorna särskilt lätt- eller snabblästa. Kanske ska man med tanke på skärmens bredd inte sörja att telefonen saknar e-postfunktion.
När man använder den inbyggda kameran får skärmens format fler inverkningar på användandet. När man tar en bild visas helt enkelt inte hela bilden som den kommer att se ut. Istället ser man bara mitten av bilden och först när man i efterhand tittar på bilden märker man att lika mycket information finns med åt både höger och vänster. Det kan med andra ord bli spännande överraskningar. Samtidigt är det lätt att råka hålla fingrarna för linsen när man ska ta bilder, men det är ju något man märker snabbt och kan åtgärda så snart man tittar i sökaren.
Som telefon fungerar X830 i uppfällt läge. Ringer det medan man lyssnar på musik får man fälla upp telefonen för att svara och då tystnar samtidigt musiken för att återupptas när samtalet avslutas. I menyerna styr man genom att antingen snurra eller trycka på telefonens klickhjul. Val gör man dock med hjälp av knappar nere vid den vanliga knappsatsen och det är lite för långt från skärmen för att det ska kännas enkelt. Knappsatsen ser givetvis inte ut som en vanlig knappsats utan består istället av två kolumner med siffror. Visst får man tänka lite extra för att hitta rätt knapp, särskilt när det gäller att skriva mms. Det är självklart en vanesak som beror på att vi är många som redan vant oss vid traditionella knappsatser och då är ju den här typen svårare att använda.
Till stor del kan musikfokuseringen i X830 vara ett marknadsföringstrick. Det blir helt enkelt enklare att sälja den till musikintresserade på samma sätt som Sony Ericsson säljer Walkmantelefoner som inte alltid skiljer sig särskilt mycket i praktiken från deras övriga modeller. Det mest intressant är helt enkelt hur X830 sköter sig som musikspelare, i praktiken.
Det går att ladda ner musik till exempel från din operatörs musiktjänster , men eftersom X830 bara är en 2G-telefon tar det en bra stund att ladda ner låtar till telefonen via mobilnätet. Det finns visserligen stöd för Edge, men för att kunna utnyttja det krävs att du använder Telia som operatörer eftersom de är de enda i Sverige som har edge-stöd i sitt mobilnät.
För att ladda över musik från datorn till telefonen används den medföljande programvaran och Windows Mediaplayer. När drivrutinerna från Samsung är installerade hittar Windows telefonen och identifierar den som en bärbar mediespelare. Sedan synkar man sitt musikbibliotek från Windows Mediaplayer till telefonen med ett par musklick. Då följer all musik med, liksom spellistor man skapat på datorn. Inga problem med överföringen alltså.
Med musik på plats i spelaren är det bara att koppla loss sladdarna och börja lyssna. Med telefonen följer två par hörlurar och en handsfree som gör att man kan tala i telefon med valfria lurar. Det går alltså fint att ansluta dina favoritlurar om du hellre vill använde de än de lurar Samsung skickar med.
I telefonen navigerar man bland musikfilerna i stängt läge. De enda knappar som behövs är alltså rullhjulet och volymknapparna på sidan av telefonen. Inledningsvis fungerar hjulet inte helt intuitivt. Man kan både använda det som rullhjul för att scrolla genom listor och trycka ner hjulet i kanten för att ta sig i andra riktningar. När man ska göra vad är dock klart och inte helt konsekvent. Enkla saker som att byta låt eller ändra volym går smärtfritt, men ska man ge sig in i mer avancerade inställningar gäller det att hålla tungan rätt i munnen.
I musikläget känns den lilla skärmen i minsta laget för att ge den överblick man önskar. Där spelar även rullhjulet in och begränsar möjligheterna till navigation i musikspelarens menyer. I det här fallet känns det alltså som den klart mp3-spelarinspirerade designen av X830 sätter käppar i hjulet för användbarheten. Uttaget för egna hörlurar är bra, men något man saknar är en fjärrkontroll. Nu är visserligen spelaren så liten att den nästan konkurrerar med en fjärrkontroll i storlek, men trots det krävs en två klick för att byta låt och ännu fler om man aktiverat knapplås.
Med minneskapaciteten på en gigabyte har ändå X830 en hel del att komma med. Skärmstorleken och formatet får räknas som svagheterna och drar ner upplevelsen av både telefon och mediaspelare något. Det man inte får i användande tar man istället igen på ett väldigt smidigt och kompakt format.
Innan du köper
Det viktigaste är att väga form mot funktion. Formatet på X830 är riktigt smidigt, men det går till viss del ut över funktionen.
Alternativen
Någon av Sony Ericssons många Walkmanmobiler är alternativ liksom Nokias N91 med hela 8 GB inbyggt minne. Samsungs upplägg med två olika lägen aktualiserar även alternativet med separat mobil och en dedikerad musikspelare.
Betyg 66 %
Telefoni&data 6
Multimedia 7
System och program 6
Användarvänlighet 6
Prestanda och minne 8
Plus
Formatet
Minneskapacitet
Minus
Liten skärm
Samsung SGH-X830
Typ: Trippelband gsm
Vikt: 72 gram
Mått: 84 x 30 x 20 mm
Taltid: 3,3 timmar
Standbytid: 265 timmar
Musikuppspelning: 18 timmar (flightmode)
Wap: 2.0
Minne: 1 GB inbyggt
Internet och datafunktioner: Gprs, edge
Anslutning till pc/mac: Via bluetooth och usb till pc (ej mac)
Röststyrning: Nej
Ringsignaler: 64 stämmor (polyfona) och mp3
Telefonbok: Plats för 1000 poster.
SAR-värde: X,XX W/kg
Skärm: 262000 färger i tft-skärmen på 1,46 tum, 128 x 220 pixel
Spel: Spelen Cannonball och Forgotten Warrior följer med. Dessutom möjlighet att ladda in javaprogram och -spel.
Kamera: 1,3 megapixel med videofunktion.
Övriga funktioner: Musikspelare (mp3, aac, aac+, e-aac+, wma), kalender, röstmemo, världstid, alarm, miniräknare, enhetskonverterare, stoppur.
Tillbehör: Laddare, usb-kabel, handledsrem, två headset, hörlursadapter och cd medföljer i kartongen.
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens hemsida: www.samsung.se/
/>Pris: 2900 kronor