Olagligt att underkänna Telia?

Publicerad Senast uppdaterad

- Det är ett mycket märkligt resultat som PTS har kommit fram till, sa Ingvar Carlsson, tidigare statsminister och numera styrelseordförande i Telia på dagens presskonferens.

Han betonade att han inte deltog i presskonferensen i egenskap av politiker utan som styrelseordförande för Telia.

På måndag kommer Telia att lämna in sin överklagan till länsrätten, även inhibition kommer att begäras, det vill säga att 3G-operatörerna inte får börja bygga basstationerna under den tid som förhandlingarna pågår i länsrätten.

Marianne Nivert, tillförordnad VD, menar att kravet på inhibition kan innebära att fallet får högsta prioritet i länsrätten och att dom fälls tidigare än annars. Hur mycket tiden kan kortas är dock osäkert, enligt Telias jurister kan det röra sig om allt från ett par månader till upp till ett år.

Kravet på inhibition var väl ganska väntat, med tanke på att utan det blir det närmast en omöjlighet för Telia att vinna målet - särskilt om det blir segdraget och 3G-operatörerna hinner bygga ut sina 3G-nät under tiden som förhandlingarna pågår.

Telia anser själva att de har en mycket god chans att vinna. De hävdar fortfarande att PTS har missförstått deras ansökan.

Telia försöker också olagligförklara PTS:s beslut genom en paragraf i Telelagen som säger att enskilda och myndigheter ska få tillgång till effektiv telekommunikation till lägsta samhällsekonomiska kostnad.

- Hur kan PTS godkänna dels Europolitans och Oranges ansökningar som menar at det behövs 20.000 basstationer samtidigt som de godkänner Tele2:s och HI3G:s ansökningar som menar att det krävs 10.000 basstationer? Då måste PTS anse att det räcker med 10.000. Hur kan då PTS också godkänna ansökningar som hävdar att det krävs så många bastationer att operatörerna kanske går med förlust? funderar Marianne Nivert.

Därmed menar Telia att de har tagit större hänsyn till affärsmässighet och ekonomi när de planerat sina basstationer och att PTS borde ha tagit hänsyn till detta.

Telia menar också att PTS som myndighet var skyldiga att låta sina konsulter kommunicera med de sökande för att eventuella missförstånd skulle kunna klaras ut (PTS begärde dock in både kompletteringar och hade muntliga utfrågningar).

- Hade kommunikationen varit bättre hade vi fått en 3G-licens, menar Marianne Nivert.

Ett annat argument som Telia har är att PTS gick ut med att processen skulle ske i två steg - något som Telia hävdar inte har skett.

Vad gäller PTS huvudsakliga argument för att inte ge Telia en 3G-licens, nämligen att så få basstationer som 4100 inte kan ge tillräcklig räckvidd och kvalitet hävdar Telia fortfarande att PTS missförstått det hela.

- Vi har hållit på med mobiltelefoni i 40 år och har utvecklat olika system. Utifrån vår erfarenhet kan vi uppnå de hastigheter som krävs genom att jobba med mast- och antennhöjd. Höjd och placering spelar oerhört stor roll när det gäller hur effektiva basstationerna blir. Och det blir betydligt billigare att förlägga en mast på en höjd än att bygga nya basstationer. Men detta har inte PTS tagit hänsyn till, säger Östen Mäkitalo.

Telia menar att deras planerade 3G-nät skulle ge runt 380 kbps utomhus över hela landet och 144 kbps inomhus.

- Vi har fått stryk för att det bara skulle bli en hastighet av 32 kbps i nätet, men det stämmer inte alls. Men i glesbygdsområden där det inte bor några människor ser vi ingen anledning till att vi ska ha hög hastighet inomhus, men om man vore inomhus i just något sådant område blir det 32 kbps i hastighet just där, säger Östen Mäkitalo.

Senare under nästa vecka kommer PTS lämna in Telias (och eventuellt Telenordias) överklaganden till länsrätten. När länsrätten gått igenom materielet kommer de veta när fallet kan tas upp till rättegång.