Operativsystemet styr val av smartphone
Enligt en studie styrs kundnöjdheten för smarta telefoner av vilket operativsystem som används. Vilket operativ som föredras skiljer sig åt mellan länderna. Även vilka funktioner man efterfrågar varierar geografiskt.
En ny rapport från analysföretaget IDC visar att operativsystemet styr hur nöjd användaren av en mobil är. Rapporten baseras på en marknadsundersökning som genomförts på mobilanvändare i Kina, Tyskland, Indien, Storbritannien och USA.
I rapporten konstaterar att hur nöjd kunden är med telefonens operativsystem är den största enskilt påverkande faktorn. Detta gäller i synnerhet när det gäller så kallade smarta mobiler. Det uppges i ett pressmeddelande.
Vad gäller funktioner är möjlighet att ansluta till WLAN och GPS viktigast i Storbritannien och USA. Däremot uppskattar man i Kina, Tyskland och Indien stort lagringsutrymme och musik- och fotofunktioner mer.
Nyhetssajten News.com hänvisar till IDC:s rapport och säger att operativsystemet Palm fortsätter att vara det populäraste operativsystemet för smarta telefoner i USA. Enligt studien har Nokias satsning på E-serien för mobila arbetare eller N-serien för multimedia inte lyckats ändra på det.
I undersökningen har de amerikanska användarna tillfrågats om det är "mycket troligt" att de skulle rekommendera sin smartphone till andra konsumenter. För Palm svarade 76 procent ja på den frågan, jämfört med 75 procent för Samsung, 69 procent för Sony Ericsson, 67 procent för RIM Blackberry, 54 procent för Motorola och 54 procent för Nokia.
Enligt studien rankades Palm OS högst av användarna i Storbritannien, medan Windows Mobile hamnade först i Tyskland och Kina. Symbian följde tätt efter i båda länderna. Hur Linux placerat sig framgår inte av meddelandet.
I de olika länderna steg också snittintäkten per månad från en kund som använt en vanlig mobiltelefon innan, men som gått över till en smart telefon med mer funktioner. Undantaget var Tyskland, där det snittintäkten förblev oförändrad.