GSM Association, som är en samarbetsorganisation för mobiloperatörer, har låtit ett undersökningsföretag ta fram en rapport som framhåller fördelarna med 3G över 900 MHz-bandet. Man får fortfarande samma höga datahastighet som med vanligt 3G, men 40 procent bättre yttäckning och mindre problem med inomhustäckningen än med dagens 3G-frekvenser.
Radiovågor sänds i olika frekvenser. Ju högre frekvens, desto energirikare är radiovågen. Det innebär å ena sidan att man kan transportera mer information över radiovågen, å andra sidan får radiosignalen sämre räckvidd.
När en radiovåg stöter på någon form av motstånd (ett hus, ett träd eller en människa) kan den, precis som en ljusstråle, antingen absorberas (ljusstrålen värmer dig) reflekteras eller passera igenom (till exempel ett fönster). Ju högre frekvens på radiovågen, desto större är risken att den reflekteras eller absorberas, och mindre att den passerar igenom.
Radiosignaler med högre frekvens får på grund av det skarpare "skuggor", gränsen mellan täckning och ingen täckning blir nyckfullare när till exempel en plåtvägg absorberar radiosignalen helt i stället för att bara dämpa den något.
Å andra sidan finns det helt enkelt mer ledigt frekvensutrymme i de högre frekvensbanden, huvudsakligen på grund av att gränsen för vilka radiofrekvenser som är tekniskt möjliga att använda hela tiden höjs.
När man började bygga det första mobilnätet NMT i Sverige hade man ett frekvensutrymme kring 450 MHz tillgängligt. Frekvensen ger en utmärkt täckning, men det fanns mycket trafik som slogs om frekvenserna, och det tillgängliga utrymmet var relativt litet. Det visade sig snabbt för trångt, och man fick tilldela ytterligare frekvensutrymme kring 900 MHz. 900 MHz-bandet har hittills visat sig vara en lycklig kompromiss mellan bra radioegenskaper och hyggligt med ledigt utrymme.
Men även 900 MHz-bandet blev så småningom för trångt för den ökande mobiltrafiken, och samtidigt började man planera för nästa generations mobiltelefoni, 3G. GSM fick ytterligare frekvenser vid 1800 MHz, och 3G fick en rejäl tilldelning kring 1900 - 2100 MHz. Men på dessa frekvenser börjar man märka av problemen med kortare räckvidd och skarpare radioskuggor som leder till sämre täckning.
Dessa egenskaper beror alltså på frekvensbandet som används, inte mobilteknikerna i sig. 3G använder å andra sidan radioutrymmet mer effektivt än GSM. Om man använde 3G på 900 MHz-bandet skulle man kunna kombinera GSM-nätets bättre täckning med 3G-nätens högre kapacitet och datahastighet.
Man håller redan på att byta ut de sista bitarna av det gamla NMT, nätet mot ett 3G-nät som drivs av Nordisk Mobiltelefoni. I framtiden kan alltså GSM-nätet gå samma öde till mötes.
Operatörer och myndigheter i Sverige positiva
I Sverige är Post-&Telestyrelsen i princip positivt till idén, men Tre, som saknar GSM-frekvenser, oroar sig för den förändrade konkurrenssituationen.
I Europa finns det i dag ett EU-direktiv som säger att 900 MHZ-frekvenserna är reserverade för GSM, men detta krav ska tas bort i höst. I Sverige ställer sig Post- och Telestyrelsen positiv till utvecklingen.
- Vi ser stora fördelar för konsumenterna med att kunna använda 900 MHz-bandet för UMTS. Men än har vi inte fått några förfrågningar från operatörerna kring det, säger Catarina Wretman, chef för spektrumavdelningen på PTS.
Hon påpekar att GSM-operatörernas licenser är utformade så att PTS inte kan gå in och ändra villkoren, det måste operatörerna själva be om. De nuvarande GSM-licenserna löper till 2010, och är rätt specifika i vilken teknik och vilka tjänster som får användas i 900 MHz-bandet.
- I kommande tilldelningar försöker vi vara litet mer tjänsteneutrala i licensvillkoren. I så fall skulle man kunna utforma villkoren så att operatören själv får välja vilken teknik som ska användas, GSM eller 3G.
Teliasonera är positivt till utvecklingen.
- Det är en lång process, först måste det finnas telefoner och nätutrustning för UMTS över 900 MHz. Sedan blir det svåra att få till samexistens mellan 3G och GSM. Men vi tror det kommer och ser det som en intressant möjlighet, säger Tommy Ljunggren, chef för Telias mobilnät i Sverige.
På Tre, som ju är den enda mobiloperatören som inte har något frekvensutrymme för 900 MHz, ser man dock utvecklingen med blandade känslor.
- Vi ser potentialen att köra 3G i 900-bandet men är oroliga över hur PTS tänker fördela tillstånden att göra det. Det viktiga för oss är att frekvenserna fördelas på ett sådant rättvist sätt så att det inte påverkar konkurrenssituationen på marknaden, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.
- Vi har investerat 22 miljarder i vårt nät, och har enligt ekom-lagen rätt att få en skälig tidsperiod att få avkastning för vår investering. Om man ger GSM-operatörerna rätt att köra 3G över 900 MHz skulle situationen förändras avsevärt till vår nackdel på ett sätt som skulle bryta mot lagen, fortsätter han.
Tommy Ljunggren på Teliasonera har förståelse för Tres oro, men han påpekar också att företaget gjorde ett aktivt val att avstå från en GSM-frekvens när man hade möjlighet att söka den.
- UMTS över 900 MHz-bandet diskuterades redan då, så man kan inte skylla på att man inte känt till denna möjlighet, anser han.
Frekvensbanden
440 - 460: NMT 450, CDMA 450
Log2: 8,78-8,85
870-915: GSM 900
Log2: 9,76-9,84
1710-1785, 1805-1880: GSM 1800
Log2: 10,74-10,80, 10,82-10,88
1900-1980, 2010-2025, 2110-2170: 3G
10,89-10,95, 10,97-10,98, 11,04-11,08
500 MHz: 8,97
1000 MHz: 9,97
2000 MHz: 10,97