Problem med falska bluetoothprodukter
Marie Fordal som ansvarar för försäljningen i Skandinavien på TDK Systems kontrollerar regelbundet vilka bluetoothprodukter på marknaden som har genomgått certifiering och inte.
TDK Systems är en p>Även Bluetooth Special Interest Group (SIG) har informerat sina medlemmar om problemet och bett dem att vara på sin vakt mot förfalskade produkter. SIG är en branschorganisation som bildats av bland andra TDK systems, 3Com, Ericsson, IBM, Intel, Nokia och Microsoft.
Att en produkt genomgått certifiering innebär att den garanterat fungerar med andra bluettoothprodukter.
- Min uppskattning är att 50 procent av de bluetoothprodukter som finns hos olika återförsäljare inte är certifierade. Det är ett jättestort problem, säger Marie Fordal.
Störst är problemet när det gäller usb-adaptrar. Men även många handsfree och bilkit är ocertifierade.
- Även ocertifierade produkter kan fungera som de ska, men oftast gör de inte det. Och det kan ta lång tid innan man som konsument upptäcker felet. Oftast märker man det när man ska använda flera bluetoothsaker tillsammans.
Enligt Marie Fordal är medvetenheten hos många återförsäljare låg om de här problemen.
- De flesta tror att en produkt är godkänd i och med att ett företag distrubuerar den. Men när de får reda på att hela 50 procent av det som finns på marknaden inte är godkänt ser de flesta allvarligt på saken.
Orsaken till att det finns så många ocertifierade bluetoothsaker ute är att det är relativt dyrt att certifiera, enligt Fordal.
- Det kostar mellan 45 000 och 400 000 kronor.
Men det går att som kosnument själv ta reda på om en produkt är godkänd eller inte.
- Det man kan tänka på är att de icke certifierade produkterna ofta är väldigt billiga jämfört med det övriga utbudet. Och man ska inte köpa en produkt där inte tillverkaren finns angiven. Man kan be sin återförsäljare att gå in på www.bluetooth.com/sig/membership.asp där alla godkända tillverkare finns listade.
Upptäcker man att en produkt inte är certifierad kan man anmäla den på mejladressen sigstaff-brandviolat@bluetooth.org.
Har du redan köpt en bluetoothprodukt som inte är certifierad är återförsäljaren skyldig att ta tillbaka den.
- Det finns en stor risk att bluetooth får oförtjänt dåligt rykte och att tekniken inte tar fart på marknaden när det finns så många falska produkter ute som inte fungerar som de ska, säger Marie Fordal.