https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-antyder-att-man-narmar-sig-overenskommelse-med-apple
566270
Nyheter
Vag indikation

Qualcomm antyder att man närmar sig överenskommelse med Apple

Apple och chippjätten Qualcomm kan knappast beskrivas som goda vänner, och den juridiska striden mellan de båda bolagen har rasat under en lång tid. Men nu kan en ljusglimt eventuellt anas i slutet av tunneln.

För den som behöver en snabb sammanfattning av oenigheterna mellan Qualcomm och Apple, så handlar det om en strid som pågått sedan i januari 2017. Apple stämde då Qualcomm, som man menade tog ut alldeles för höga royalties. I april stämde Qualcomm Apple för att man försökt få Qualcomms modemchipp att framstå som sämre än konkurrenten Intels. I november gick Qualcomm vidare med att även stämma Apple för att ha delat med sig av teknikhemligheter till Intel, och dessutom försökte man få till stånd en bannlyssning av Iphone-försäljning i Kina. Och i januari kom ännu en tvist i dramat, när Qualcomm fick en miljardbot för att man ska ha betalat Apple för att använda sina chipp. Men nu kan en ljusning vara i sikte, åtminstone om man ska försöka tolka in någonting i vad Qualcomms vd Steve Mollenkopf nyligen sa i en intervju med CNBC. 

5G kan avgöra

Det var i CNBC:s program Mad Money som programledaren Jim Cramer ställde frågn: ”Kan du ge oss en uppdatering, för jag vill ha en Apple-telefon med 5G och jag vill att det ska vara ett Qualcomm-chipp i den?”. Mollenkopf svarade att han också gärna skulle se Qualcomms 5G-chipp i Apples telefoner. ”Under årets andra halva och en bit in på nästa år kommer vi att stå på tröskeln till att hitta en lösning” sade Mollenkopf. Ett vagt uttalande, förvisso, men ändå en indikation på att relationen mellan de båda företagen inte är helt frostskadad. Apple lär sannolikt behöva en telefon med 5G-modem om man ska hänga med i svängarna framöver, och att Qualcomm ligger långt framme med teknologin råder inget tvivel om. 

Ämnen