Krönika: Utmanande byte

Rätt appar blir ödesfråga

Mobila operativsystem måste locka rätt utvecklare för att få de eftertraktade apparna. Det i sig lockar användare och ger framgång. En tid kan man som dominerande spelare leva på gamla meriter, men när man faller så faller man tungt.

Publicerad Senast uppdaterad

På ytan är det mesta sig likt. Det är rader av ikoner och de ser likadana ut oavsett vilket operativsystem det är som driver din telefon. Facebook finns säkert där, liksom den gröna luren för telefonin, en annan med pratbubbla för sms och så vidare. Även mer tidstypiska funktioner, som synkningen av adressboken eller bilder via molnet, är gemensamma. För att få det att funka spelar de ingen roll vilket operativsystem du har i din telefon. Möjligheten finns hos alla de stora och moderna smartphonesystemen.

Trots likheterna under skalet upplevs ofta ett byte av operativsystem som otänkbart. Precis som valet mellan Mac eller pc skapat meningsskiljaktigheter så idiotförklaras användare av andra system mer eller mindre regelmässigt i nätets alla kommentars- och debattforum.

”Jag köpte en Samsung Galaxy s3. Hade den i fyra dagar och önskade inget annat än att lämna tillbaka den.” är en åsikt jag såg nyligen medan en annan säger ”blev både bestört och äcklad; aldrig mer en Windows Phone” och givetvis finns det åsikter även om de övriga operativsystemen.

Ämnet engagerar helt enkelt.

En sak som tydligt skiljer operativsystemen åt är apputbudet. Det är dock inte som tidigare mängden appar som är det viktigaste, utan snarare vilket system eftertraktade apputvecklare väljer att fokusera på. Det är här som de nyare utmanarna på operativsystemsscenen får anstränga sig.

Att Google prioriterar Android när de introducerar nya tjänster är naturligt. Hittills har nya appar kommit först för ios (Vine, Instagram), blivit populära och i vissa fall senare kommit till de som använder andra operativsystem.

Utmanaren Windows Phone har därför fått kämpa ordentligt för att få rätt apputbud. Just nu för Nokia en kampanj för att Instagram ska släppas även för Windows Phone och inte bara som i skrivande stund finnas tillgängligt exklusivt för Iphone och Android. Att Nokia dragit igång hela den publika kampanjen för en enskild app säger något om hur viktigt det är med rätt app för att nå framgång. På det här sättet premieras inte den innovation som nya spelare på planen möjligen tillför, eftersom apparna fortfarande utvecklas i första hand för det idag dominerande systemet där betalningsviljan är högst och antalet användare flest.

Man kan alltså om man är dominerande spelare idag leva en tid på gamla meriter. Det är dock ingen strategi som håller för evigt.