Varje jul invaderar tomten elektronikkedjorna i jakt på den bästa klappen. Och varje år ligger mängder med telefoner inslagna under de fallande barren. Vi guidar till rätt mobil till rätt person.
Jag minns en jul på 90-talet. I ett litet, tungt paket låg en kartong med en häftig Ericsson-telefon i. Trodde jag. Visst var kartongen från Ericsson, men inuti låg en begagnad Motorola i gult och svart. Den välvillige tomtenissen hade inte tänkt sig för när hon letade upp en kartong att slå in den begagnade telefonen. Jag pressade fram ett leende och tackade, men inombord var besvikelsen total. Sedan dess har telefonerna blivit ännu mer personliga, och för att minimera risken för leende munnar under gråtande ögon kan det vara bra att ta sig en funderare på vilken telefon som kan passa den tilltänkte julfiraren.
Mobiltelefoner är helt klart vanliga under julgranen. Många väljer nog en telefon i mellanprisklassen och köper den kontant och slår in den utan abonnemang i ett vacker paket. De allra flesta har ju redan ett abonnemang eller ett kontantkort med ett inarbetat nummer, så att teckna ett nytt abonnemang som löper på ett år är kanske inte den bästa julklappen. Nej, enklast är att satsa på en telefon med kontantkort eller helt utan abonnemang.
Två frågor måste få sitt svar innan du kan bege dig till julklappsaffären. Vem är personen som ska få den och vad är den personen för typ? När du svarat på de frågorna har du bantat ned det enorma utbudet av telefoner till ett lite mer hanterbart antal.
Annons
Faktum är att marknaden översvämmas att billiga telefoner som säljs med "bra" erbjudanden lagom till jul. När jag söker på prisjämförelsesajter på mobiltelefoner under 1 500 kronor får jag över hundra träffar.
Annons
___
5 telefoner under tusenlappen
Nokia 1208
Pris:
295 kronor
Liten skärm och inget 3G. En telefon att ringa och skicka sms med, inte mycket mer. Lätt med gummerad yta gör att den ger ett tåligt intryck.
Nokia 1680 Classic
Pris:
499 kronor
Ett lite mer elegant utseende men också detta en mycket enkel telefon. Kamera finns med låg upplösning som även klarar video, och den har webbläsare.
Samsung GT-C3050
Pris:
900 kronor
Radio, mp3-spelare och kamera, men inte 3G i denna budgetlur från Samsung.
Sony Ericsson S312
Pris:
999 kronor
Kameran framhålls av Sony Ericsson men med 2 megapixlar och enkel optik blir det inga imponerande resultat. Men den klarar vardagsjobbet och har även bluetoothstöd och minneskortplats som ger utrymme för bilder och musik.
Sony Ericsson W302
Pris:
999 kronor
Också denna telefon ligger med nöd och näppe under tusenlappen. Ser ut som en klassisk Sony Ericsson-mobil och lanserades redan till förra julen. Bra batteritid men sämre kamera och inget 3G.
___
Billigt kan förstås vara bra, men i många fall blir du nog mer nöjd med en telefon som får kosta lite mer än de allra billigaste för bara några hundralappar. De allra enklaste modellerna kan sakna funktioner som man förutsätter ska finnas där, som till exempel bluetooth för att föra över filer till telefonen från datorn. Lägg hellre lite mer och få en telefon som man inte blir besviken på, om du inte är säker på att mottagaren i fråga bara vill ha en telefon att ringa och sms:a med.
Barn
Den enklaste uppdelningen är förstås att titta på hur gammal den glada julklappsöppnaren är. Handlar det om ett barn eller unga kan det infinna sig vissa krav som vuxna tomtar kanske inte tänker på. Till exempel kan färg vara viktigt och vilka spel som ingår eller går att ladda ned. Vissa modeller säljs som spelmobiler, men det går att ladda ned enkla javaspel till de flesta modeller på marknaden idag. En bra bonus kan förstås vara att se till att ladda ned rejält med spel till telefonen innan den paketeras, så blir den lite roligare vid uppackningen. Bluetooth för att överföra filer kan också vara en viktig funktion och möjlighet att använda internetuppkopplade funktioner som Messenger eller Facebook.
Äldre ungdomar har förstås full koll på vilka märken som gäller och även om du själv känner dig ung till sinnet är det lätt att missta sig på vad som är hett just nu. Kanske är det säkrast lite försiktigt luska sig fram till vilket telefonmärke eller modell som är vassast just nu, och hålla tummarna för att svaret ligger inom plånboksmarginalen.
Äldre
En annan specialgrupp är äldre personer, som ofta fördomsfullt anses behöva enorma knappar och en display med gigantiska tecken och siffror. Tidigare har modeller som riktat sig till äldre mest sett ut som miniräknare från leksaksaffären, men idag finns det några modeller som kombinerar enkelhet med funktioner. Doro har specialiserat sig på området med modeller med stora knappar och funktioner som mms och radio.
Men det finns också en hel del äldre som skulle känna sig förolämpade av att få en telefon som är anpassad för äldre. Titta då hellre efter en telefon med rejäla och bra knappar som exempelvis Nokia E52 eller kanske en vikbar med rejäla tangenter. I många modeller kan du även ställa in storleken på texten i telefonen till större eller mindre. Även det kan vara bra att göra innan telefonen slås in, om du vet med dig att mottagaren har svårt att läsa utan glasögon på nästippen.
Intressen
Men är det varken ett barn eller en gamling som ska ha telefonen har du en rejäl grupp kvar, mellan tonår och pension i runda slängar, där kanske inte ålder spelar så stor roll utan snarare intressen.
Till att börja med ska du fundera på om personen i fråga är teknikintresserad. Om hon eller han är det kan det vara bra att satsa på en smartphone som erbjuder lite större möjligheter till anpassning, eller lek och pyssel om man vill kalla det vid sitt rätta namn.
Iphone är en av teknikkungarna som kan förvandla de flesta medleålders till barn på nytt när man sitter och laddar ned program med de mest fantastiska funktioner, som stjärnkartor eller elektroniska barnvakter. Likaså erbjuder Androidplattformen mycket roligt för den som ser mobilen som ett källa till tidsfördriv. Då finns lurar som Htc Hero och Samsung Galaxy som bygger på den öppna plattformen, med Android Market som en aldrig sinande källa till roliga och märkliga program.
Även till operativsystemet Symbian series 60 som återfinns Nokias smarta telefoner och ett par lurar av andra märken finns en hel del program att ladda ned, även om utbudet inte är lika överflödigt som i Apples App store eller Android Market.
Till övriga märken, som till exempel Sony Ericsson och Samsung finns många javaprogram och spel, men för den som verkligen är teknikintresserad är Iphone, Android och Symbian roligare alternativ.
Till dessa finns till exempel program för den sportiga typen, olika gps-baserade funktioner som låter dig hålla koll på löpträningen, eller skidåkningen så här i vintertid, och publicera dina resultat på webben för att jämföra med kompisarna. Gps gör också telefonen till karta i fickformat med hjälp av Google Maps eller Nokia Kartor.
Det finns även massor av program för sociala medier som låter dig köra Facebook, Twitter och Messenger, eller publicera bilder till Flickr eller andra bildbloggar. Något att tänka på om du ger bort en telefon som fokuserar på internettjänster är att det blir väldigt dyrt med ett kontantkort eller abonnemang där du betalar löpande för datatrafiken. Se då till att det tecknas ett paket för datatjänster med fast avgift, de allra flesta klarar sig på ett par hundra megabyte per månad, som du kan får för några tior i månaden hos de flesta operatörer.
___
Facebookmobiler
Nokia N97
Pris:
5 500 kronor
Den kan se ut som en affärsmobil med tangentbord och ganska högt pris, men faktum är att den är riktigt bra på den sociala biten. Facebook, musik och e-post i startskärmen med möjlighet att ladda ned massor av fler program.
Inq Mini
Pris:
995 kronor med kontantkort från Tre
Säljs bara av operatören Tre. Integrationen med sociala nätverk som Twitter och Facebook är mycket bra. Facebookkontakterna hamnar till exempel i adressboken. Den klarar trots det låga priset att köra flera program samtidigt utan att bli långsam.
C510
Pris:
2 000 kronor
Sony Ericsson första Facebooktelefon uppskattades av redaktionen. Facebookstatusen för dina kompisar ligger i underkant på skärmen. Den har även sms-chattfunktion som gör att de ser dina sms som en tråd av meddelanden.
Htc Hero
Pris:
4 500 kronor
Hero har varit vår favorit bland Androidtelefonerna sedan den kom ut. Trivs bäst uppkopplad mot nätet, förutom Facebook finns program att ladda ned för de flesta tänkbara tjänster. Bra på det mesta, helt enkelt.
___
Musik och film
Telefonen har blivit den nya mp3-spelaren. Vem vill dra runt på en extra pryl när telefonen har både 3,5 millimeters hörlurskontakt, rejält med minne och en bra mediespelare? De flesta märken har lyckats få till musikspelare som är enkla att använda och som låter dig göra spellistor och lägga in poddradioprogram.
Allt fler telefoner får också en riktigt hörlurskontakt, så ett bra tillbehör till musikälskaren är förstås ett par bra stereohörlurar till telefonen. Titta efter riktig kontakt och hur mycket minne du får med om du satsar på en musiktelefon.
De lurar som marknadsförs som musikmobiler är ofta väldigt lika övriga modelller på insidan, men kan ha speciella knappar på utsidan för att styra musiken eller levereras med lite bättre lurar eller kanske en prenumeration på musik.
Är det en cineast som ska ha telefonen kanske man även vill kunna kika på en film på den lilla skärmen. Det går bra på de flesta telefoner, men är mer eller mindre enkelt. Ju större och skarpare skärm, desto bättre upplevelse när du väl tittar. Men kom ihåg att du måste trixa en del för att få in filmen i telefonen, filmen måste konverteras för på olika sätt för att fungera i telefonen. Samsung utmärker sig som en tillverkare med bra stöd för olika filmtyper, och man har med sin Omnia HD marknadens bästa filmmobil just nu.
Sony Ericsson har en egen smart lösning till modellerna Satio, Aino och W995 där du får 60 filmer på köpet under det första året. Smidigt att ladda ned filmer i ett färdigt format, men lite skralt utbud måste ändå sägas.
___
Mediamobiler för musik och film
Nokia 5800
Pris:
3 000 kronor
En medietelefon i normalformat och Nokias återkomst på pekskärmsmarknaden. Särksild mediemeny som alltid ligger åtkomlig överst i skärmen.
Sony Ericsson W995
Pris:
4 000 kronor
Smidig, skjutbar telefon med hygglig kamera. Du får 60 gratis filmer att ladda ned under första året via Play Now Arena. Det lite fyrkantiga formatet är snyggt utan att bli klumpigt.
Iphone 3GS 32 Gbyte
Pris:
11 000 kronor utan abonnemang
Apples multimediamaskin som satt en ny standard för film och musik i mobilen, men även för användarupplevelsen. Fungerar klart bäst om du använder en Apple-dator och via Appstore finns en uppsjö av program. Tyvärr riktigt dyr om du köper den olåst.
Samsung Omnia HD 16 Gbyte
Pris:
6 500 kronor
Marknadens bästa filmmobil, både vad gäller uppspelning och inspelning är Omnia HD är i en klass för sig. Kanske lite väl stor för att slinka ned i byxfickan och inte den smartaste smartphonen vi testat.
Sony Ericsson Aino
Pris:
4 000 kronor
Sony Ericsson tänker lite nytt med Aino, både funktioner och menyer är vässade och pekskärmen som används i medieläget fungerar bra. Även i denna modell ingår 60 filmer under ett år.
Nokia 5630 Xpress Music
Pris:
2 000 kronor
En enklare smartphone med bra musikspelare och knappar för att styra den på sidan av telefonen. Trots budgetstämpel är det en pigg telefon.
LG BL40
Pris:
5 000 kronor
En mobil med bioduksformat på skärmen kan låta lustigt, men denna avlånga telefon är trevlig att titta på film på. Skärmen är också bra för surf och meddelanden där den stora bredden ger bra överblick.
Nokia X6
Pris:
5 800 kronor
Fri musik från Nokia Music Store ingår när du köper Nokias nya musikvärsting. Snabb pekskärm och smidigt format med kantiga former utmärker X6.
___
Kameran
I stort sett alla telefoner på marknaden förses med kamera. Kvalitén är nästan alltid dålig på bilderna så fort ljuset är lite sämre. De flesta kameror kan ta hyggliga bilder i bra ljus med stilla motiv, men så fort du är inomhus och försöker plåta någon som rör sig blir det knepigt.
Titta noga i specifikationerna, det räcker inte med att det står att kameran har blixt, för ofta rör det sig bara om en enkel lampa. Xenonblixt ska det stå för att det ska vara någon fräs i blixten.
Megapixlar är också tacksamt att sälja telefoner på, två modeller med 12 megapixlar finns på marknaden just nu, Sony Ericsson Satio och Samsung Pixon 12. Utmärkande för dem är att man även satsat på lite bättre optik och nu kan tävla med enkla kompaktkameror.
___
Kameramobiler
Samsung Pixon 12
Pris:
6 500 kronor
En av de bästa kamerorna vi testat i en telefon. 12 megapixlar låter imponerande på pappret, men förbättrad optik gör faktiskt bilderna riktigt bra för att vara från en telefon. I övrigt är det inte en smartphone och bjuder inte på så mycket överraskningar.
Sony Ericsson Satio
Pris:
5 500 kronor
Sony Ericsson var först med 12 megapixlar och levererar även de riktigt bra bilder, även om Pixon 12 varit snäppet vassare i våra tester. Denna telefon har fördelen att vara en smartphone så den har större möjligheter till anpassning med nedladdningsbara program.
Nokia N86 8MP
Pris:
4 000 kronor
Nokias kameravärsting är numera omsprungen av ett par tolvtaggare, men den står sig bra med ett smart system, bra kamera och smidigt format. Att den är skjutbar gör den till en bra kompanjon i fickan.
Sony Ericsson C905
Pris:
4 000 kronor
Också denna har 8 megapixlar, men bygger på Sony Ericssons egna operativsystem, alltså ingen smartphone. Har etablerat sig som en kamerafavorit hos många, men kan inte konkurrera med kompaktkameror på samma sätt som Sation och Pixon 12.
___
Knapp eller finger?
Pekskärm är en trend som kommit för att stanna. Många älskar det, andra undrar vad det ska vara bra för. Men utbudet är rejält idag. Den raka motsatsen utgörs av telefonerna med fulla tangentbord och kanske till och med nordisk anpassningn med å, ä och ö.
Vissa tycker att det är överlägset att skriva längre sms eller mail på fysiska knappar, medan andra hävdar att de går lika bra eller bättre att skriva direkt på skärmen. Då kan du välja om pekskärmen ska visa en knappsats med siffror från ett till nio eller ett tangentbord som visar sig i liggande läge med qwerty-layout.
___
Pekskärmsmobiler
Samsung Jet
Pris:
4 000 kronor
En riktig snabb telefon från Samsung, systemet är anpassat för hårdvaran och pekskärmen är riktigt bra. Den bygger på Samsungs eget operativsystem, utbudet av program och spel som kan laddas ned är därför begränsat.
Nokia 5530
Pris:
2 500 kronor
En billigare medlem i Nokias musikfamilj. Den kombinerar lågt pris med många funktioner, men tyvärr har både 3G och gps bantats bort. Lyckligtvis har den w-lan som gör det trevligt att surfa och ladda ned innehåll när du har tillgång till ett trådlöst nätverk.
Samsung S5230
Pris:
1 700 kronor
Bra skärm och lågt pris, men tyvärr också ett begränsat system. Godkänd kamera och hyfsade musikfunktioner och ett okej e-postprogram. Avsaknaden av 3G gör dock att det går lite segt.
Samsung Ultra Touch
Pris: 4 000 kronor
Telefonen för dig som inte är säker på att du står ut med bara pekskärm. Ruttnar du på att peta på skärmen fäller du bara ut knappsatsen, så har du en vanlig telefon med T9 och allt du är van vid. Snygg skärm med bra pekkänslighet.
___
Samsung har lanserat en uppsjö av pekskärmstelefoner medan Nokia å andra sidan gjort några av de bästa knapptelefonerna med exempelvis E71 och nya E72. Telefoner med fysiskt tangentbord kallas ofta för affärsmobiler, men är självklart minst lika användbara för den flitige sms:aren eller mobilbloggaren som skriver lite längre texter och uppskattar att det klickar under fingret när man trycker på bokstaven.
___
Tangentbordsmobiler
Nokia E72
Pris:
4 200 kronor
E72 är uppföljaren till världens mest sålda tangentbordsmobil E71. Den lyckas matcha förväntningarna med ännu bättre funktioner än föregångaren och ett vässat tangentbord. Officeprogram och bra e-post gör den bra till både jobb och fritid.
Samsung C6625
Pris:
3 000 kronor
Windowstelefon utan pekskärm, bra på e-post och klarar att redigera officedokument, men inte att skapa nya. Låg vikt och svenskt tangentbord, men känns inte lika rejäl som till exempel E72.
HTC Touch Pro 2
Pris:
6 500 kronor
Pekskärm och ett riktigt bra tangentbord och bra telefonifunktioner. Inte riktigt lika uppkopplad som släktingern Htc Hero, och tyvärr saknas svenska tecken på tangenterna.
HTC Snap
Pris:
3 500 kronor
Ett riktigt bra tangentbord, men lite budgetkänsla över telefonen. Smidigt format, men bjuder inte på mer än standardfunktionerna i Windows för mobiltelefonen. Tyvärr kan man inte heller i denna skapa nya dokument i officeprogrammet.
Sony Ericsson X2
Pris:
6 000 kronor
Uppföljaren till X1 har fått lite rundare former och håller fast vid ett tangentbord med egna knappar för å, ä och ö. Nya Windows mobile 6.5 är vassare än föregångaren och Sony Ericsson jobbar vidare med paneler för att göra det lättare att navigera i telefonen.
Nokia N97
Pris:
5 500 kronor
Den kan se ut som en affärsmobil med tangentbord och ganska högt pris, men faktum är att den är riktigt bra på den sociala biten. Facebook, musik och e-post i startskärmen med möjlighet att ladda ned massor av fler program.
___
Till sist, om det ändå går snett efter Kalle Anka och du ser att underläppen börjar darra på den julrusiga paketöppnaren när det uppdagas vilken telefon som ligger i paketet, kan det vara bra att hålla koll på möjligheten att byta eller lämna tillbaks produkten.
Köper du en telefon med abonnemang missar du ofta öppet köp och kan i bästa fall få byta telefonen mot en annan. Köper du den däremot kontant brukar det inte vara några problem med öppet köp eller bytesrätt. Men se till att informera dig om vilken rätt du har innan du slår till, och kom ihåg: spara kvittot!
___
Tåliga telefoner
Samsung B2700
Pris:
1 800 kronor
Känns som en fritidstelefon snarare än en arbetstelefon. Har 3G-hastighet men saknar tyvärr gps. Fungera som standardtelefon men saknar kontakt för 3,5 millimeters hörlurar och har en webbläsare som lämnar en hel del att önska. Inte vattentät men fuktskyddad.
_image_
Nokia 3720 Classic
Pris:
1 500 kronor
Den snyggaste tåliga telefonen hittills, ser helt enkelt ut som en vanlig telefon. Damm- och fuktsäkrad, men tål inte ett dopp. Saknar tyvärr 3G, gps och musikkontakt.
_image_
Sonim XP3 Quest
Pris:
4 000 kronor
Denna hårding klarar sig under vattnet, men saknar även den 3G. Däremot har den gps och kamera. En ny modell är på gång som ska ha 3G och därmed tillåter snabbare datahastighet. Ser dock ut som ett traktordäck.
Bäst i testprodukter
Samsung Omnia HD (Supertest filmtelefoner)
The Phone House (Supertest årets butikskedja)
HTC Hero (Supertest smartare vardag)
Nokia E72 (Supertest smartare vardag)
Katshing (Supertest återförsäljare)
HTC Snap (Duell, tangentbordsmobiler)
Apple Iphone 3G S (Supertest, musikmobiler).
Nokia N86 8MP (Supertest 8 megapixel)
Navigon 7310 (Supertest GPS)
Iphone 3G (Supertest spelmobiler)
Nokia 5800 (Supertest musikmobiler)
Sony Ericsson G502 (Supertest prisvärda 3G-telefoner)
Nokia 5530 Xpress Music (Prisvärda pekskärmsmobiler)