Ringsignal kan kosta skjortan

Publicerad Senast uppdaterad

Även om ringsignalen bara är en blek och kort kopia av orginallåten skyddas själva melodin av upphovsrättslagen. Och i och med det ska även den som skrivit ett låt få ersättning för sin insats när melodin används. Även om den används som ringsignal.

Och det är något som inte många företag vet om.

- Oh nej, säger Lars Henriksson som är IT-jurist på svenska STIM. Ofta är inte ringsignalerna något huvudsyfte för företagen, utan man använder dem som en kul grej som lockar lite mer besökare.

STIM gör därför räder lite nu och då där man letar reda på företag som låter besökarna ladda ner melodier och upplyser företagen om att de måste teckna licens med STIM. Men det är inte alltid helt enkelt att förklara varför de måste betala till den som skapat musikstycket.

- Många företag förstår helt enkelt inte att en liten trudelutt på telefonen kan vara ett skyddat verk.

Men det är inte all musik som är skyddad. När upphovsrättsmannen har varit död i mer än 70 år upphör skyddet, och det är därför gratis att till exempel lägga ut Beethovens 7:a.

Men det är inte bara företag som ska betala till STIM. Även privatpersoner som lägger ut melodier i lite större omfattning uppmanas att betala.

- Det är givetvis inte de vi i huvudsak ger oss efter, men givetvis bevakar vi även de privatpersoner som lägger upp musik, säger Lars Henriksson.

Så har du lagt upp en 30-40 signaler på din hemsida för att kompisarna ska kunna ladda hem nya hits ska du inte bli förvånad om STIM hör av sig och vill ha betalt.

Avgiften för privatpersoner är densamma som för företag, alltså 1,20 kronor per nedladdning.