Rysk upplåsning av telefoner problem för Comviq

Publicerad Senast uppdaterad

I Ryssland låses telefonen upp, och säljs sedan till fullpris. Förfarandet är fullt lagligt, men förstås ändå inte riktigt i enlighet med vad de svenska mobiloperatörerna tänkt sig när de subventionerar telefonerna.

Enligt Börsveckan har fenomenet blivit ett stort problem för Comviq, som är störs på kontantkort till mobiltelefoner på den svenska marknaden. Börsveckan uppger att bara 35-40 procent av alla telefoner som säljs tillsammans med Comviqs kontantkort verkligen används i Comviqs nät. Resten av telefonerna låses upp och används i andra gsm-nät, bland annat i Ryssland.

Börsveckan uppger att problemet fått Comviq att fundera på att sluta med subventioner av kontantkortstelefoner. Men Comviq å sin sida dementerar idag att problemet skulle fått Comviq på nya tankar.

- Det vore drömmen om vi kunde sluta subventionera telefoner, men om vi skulle sluta subventionerna så vore det inte av det här skälet, säger Fredrik Berglund på Comviq till nyhetsbyrån Direkt.

Fredrik Berglund avvisar också att problemet skulle vara så stort som tidningen Börsveckan påstått:

- Jag kan direkt säga att det inte är siffror som jag känner igen. Jag vill absolut understryka att den här frågan inte har blivit större eller är något nytt för oss.

Men frågan om Comviq ska fortsätta subventionera kontantkortstelefoner ger han inget bestämt svar på. Och när vi från Mobil ringer upp Malin Ryberg på Comviq så svarar hon svävande att hon "inte vill kommentera företagets planer för framtiden".