Nostalgi

Så gör du för att spela din barndoms favoritspel på mobil och platta

Donkey Kong, Legend of Zelda eller Zork, det mesta går att spela på mobilen eller plattan, och du kan välja själv hur ambitiös du vill vara.

Publicerad Uppdaterad

En stor del av alla spel som gjorts är gjorda till plattformar som i dag är döda. Oavsett om du växte upp på 80-talet med en Commodore 64 eller en ZX Spectrum, på 90-talet med en PC med en 486-processor eller början av 00-talet med tidiga Xbox eller Playstation kan du inte sätta dig och spela din barndoms spel på din dator, mobil eller surfplatta bara så där, även om du skulle bli sugen.

Tänker du som jag tänker du nu att beräkningskraften i en mobil i dag måste vara nästan oändligt mycket större än den för en dator från 80- eller 90- talet, att göra en emulator som klarar av att köra gamla program borde vara rätt lätt. Det måste finnas sätt att köra mina gamla spel på mobilen eller surfplattan?

Svaret är ja, i stort sett allt är möjligt. Ibland blir det väldigt bökigt, men nu skriver jag inte för att skrämma bort dig helt utan för att ge dig realistiska förväntningar, samt tipsa hur du gör det så enkelt som möjligt. 

En stor del av alla spel som gjorts är gjorda till plattformar som i dag är döda. Oavsett om du växte upp på 80-talet med en Commodore 64 eller en ZX Spectrum, på 90-talet med en PC med en 486-processor eller början av 00-talet med tidiga Xbox eller Playstation kan du inte sätta dig och spela din barndoms spel på din dator, mobil eller surfplatta bara så där, även om du skulle bli sugen.

Tänker du som jag tänker du nu att beräkningskraften i en mobil i dag måste vara nästan oändligt mycket större än den för en dator från 80- eller 90- talet, att göra en emulator som klarar av att köra gamla program borde vara rätt lätt. Det måste finnas sätt att köra mina gamla spel på mobilen eller surfplattan?

Svaret är ja, i stort sett allt är möjligt. Ibland blir det väldigt bökigt, men nu skriver jag inte för att skrämma bort dig helt utan för att ge dig realistiska förväntningar, samt tipsa hur du gör det så enkelt som möjligt. 

Den första tanken är att installera någon slags emulator av den gamla datorn på mobilen för att sedan leta upp spelfilen och installera. Emulatorer finns det för i stort sett alla datorer och tv-spel du kan tänka dig, och de flesta spel kan du också hitta de nödvändiga filerna för, men det är sedan du kan behöva lite tur eller vägledning.

För låt oss säga att du har din Commodore 64-emulator och din spelfil installerad. Hur var det sedan du gjorde för att starta spelet? Minns du vilka kommandon du skrev på datorn för att ladda från kassetten? Hur vet emulatorn ens att din fil är kassetten? Hur hade du tänkt styra spelet? Med tangentbord? Även om du har en surfplatta med tangentbord till har gamla datorer inte nödvändigtvis samma knappar på samma ställen. För ZX Spectrum hade i stort sett varje tangent också en funktionstangentfunktion. De kan du inte hålla i huvudet. I praktiken måste du ha ett skärmtangentbord i emulatorn vilket riskerar att gå ut över spelkänslan.

Joystick? Samma sak där, i teorin kan du ha en extern spelkontroll, men att få en emulator som någon skrivit ihop på sin fritid att förstå att ett tredjepartstillbehör till din mobil ska kunna styra ett spel du kör är inte heller det lättaste.

På datorer från 80-talet var arbetsminnet ofta mindre än var spelen var, och spelet laddades in successivt när man nådde olika nivåer, från diskettstationen. Ett spel kunde bestå av ett myller av filer spridda över flera diskettsidor. I många fall är spelfilerna du hittar därför ihopsatta av någon hacker och man kan inte vara säker på att de fungerar som de ska med emulatorn.

Som tur är finns det vägar runt de flesta av dessa svårigheter, och faktum är att du själv kan välja hur svårt du vill att det ska vara, och det är inte ens säkert att du behöver någon emulator. Så innan vi går in på hur du får igång spel som kör på emulatorer börjar vi med den enklaste lösningen.

Nyutgåvor

Låt oss börja med den enklaste och mest självklara lösningen. Varför gå över ån efter vatten, spelet kanske helt enkelt finns konverterat till Ios eller Android och ligger där i appbutiken och väntar på dig? Givetvis är det så att den absoluta majoriteten av alla gamla spel inte finns till mobilen, men en del är ändå utgivna i mobilversion mer eller mindre som de en gång var. Andra spel finns i nyutgåvor, eller kanske i lätt maskerade kopior som ändå kan tillfredsställa din nostalgiska längtan.

Exempel - nyutgåvor

Prince of Persia

Prince of Persia är ett klassiskt plattformsspel från 1989, som ursprungligen gjordes till Apple II. Mobilversionen Prince of Persia Escape är en trogen återgivning med bara grafiken aningen uppiffad och styrningen mobilanpassad. Även konstruktören Jordan Mechners första spel, karatespelet Karateka, finns som app, i en förtjusande originaltrogen version.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ketchapp.pope

https://apps.apple.com/us/app/prince-of-persia-escape/id1435320545

Lemmings

Spelet Lemmings gavs först ut 1991 till Amiga, men konverterades till en lång rad plattformar. Spelet där man styr en hord lämlar mot en utgång och ska få ut ett visst antal vid liv, inte utan att behöva offra några på vägen, blev extremt inflytelserikt, och får väl sägas vara ett levande spelfranchise än i dag. Till mobilen kan du således hitta både portning av originalet med alla dess banor och nyare versioner.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ziro.lemmingsclassic

https://apps.apple.com/se/app/lemmings-classic/id1552637950

Heroes of Might and Magic

Spelet där man bygger städer och samlar resurser för att rekrytera arméer och besegra sina motståndare samtidigt som man utforskar fantasyvärlden blev en succé som givits ut i många versioner. Officiella mobilutgåvor har förekommit men plockats bort igen av tillverkaren. Man behöver dock bara söka på “Heroes of Might and Magic” i appbutiken för att hitta såväl förtäckta kloner som en inofficiell port av originalspelet som kräver att du laddar ner spelfilen från annan plattform separat.

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.sourceforge.fheroes2

Textäventyr

Textäventyren uppstod som form med spelet Colossal Cave (även känt som Adventure) i mitten av 70-talet och hade sin storhetstid på 80-talet. Spelen är som interaktiva böcker, där all information presenteras som text, och du styr spelet genom att skriva textkommandon. Dessa spel är oerhört lätta att översätta till nya plattformar, allt som behövs är en tolk som kan läsa filerna som spelen är sparade i. Flera sådana finns till mobilens system.

Infocoms textäventyr, där Zork är det mest kända, hörde till de bästa, och källkoden till dem är offentligt tillgänglig.

Så gör du:

1) Ladda ner en parser för textäventyr, till exempel Frotz till Ios eller Fabularium till Android.

2) Gå till https://github.com/topics/infocom i mobilens webbläsare. Här hittar du källkoden till alla textäventyr från Infocom. Välj det spel du vill spela. Filen du ska ha är den som heter Compiled. I Frotz kommer du till spelet du vill ha via knappen search IFDB.

3) Öppna spelet i parsern, sedan är det bara att börja spela. Tycker du att det är bökigt att skriva på mobilens tangentbord rekommenderar jag att du spelar på surfplatta.

Emulatorer

Om inget av ovan löser ditt behov av retrospelande är emulatorer näst på tur. Exakt hur du går tillväga beror då på vilken av de hundratals olika plattformar som har funnits som du vill emulera, och vilket spel du vill emulera, och om du vill göra det på Android eller Ios, så här blir det mer generella råd och instruktioner. 

Du behöver för det första hitta en emulator till den plattform du vill köra, och för det andra hitta spelet. Ett generellt tips är att allt blir lite lättare om du fokuserar på tevespel istället för datorspel. Orsaken är till att börja med att tevespelen till sin natur är mer lika mobilspelen. Du behöver inte krångla med virtuella diskettstationer och att ladda filer, på ett tevespel pluggar du bara in din cartridge och kör, och det är mycket lättare att emulera. På samma sätt blir det lättare att simulera kontrollerna på en mobil eller platta när du inte har ett tangentbord att bekymra dig över.

Om vi börjar med spelfilerna så finns det ett stort antal webbsajter för filer till övergivna plattformar, och googlar du namnet på spelet + download lär du hitta dem. En fråga är förstås om det är lagligt att ladda ner dem, men då spelen ligger helt öppet på nätet har de som har copyright alla möjligheter att begära att de tas ned. I de allra flesta fall är nog den som utvecklade spelet bara glad att någon fortfarande bryr sig.

Det är inte säkert att spelen fungerar i emulatorn. i många fall är de ompackade från att rymmas över flera disketter, och det är inte säkert att emulatorn förstår hur den ska läsa filen för att starta spelet på rätt sätt.

När du sätter dig och Googlar efter Emulator + Amiga + Android eller Ultima III + Ios kommer ett namn dyka upp med viss regelbundenhet: RetroArch.

RetroArch är en generell open source-plattform, där gamla datorer och tevespel kan simuleras med olika moduler, och RetroArch finns i sin tur till både Android och Ios, även om det kräver viss handpåläggning att installera på Ios. En generell emulator kan låt som lösningen på alla dina problem, men faktum är att det snarare skapar nya svårigheter. Om du laddar ner en app som är en Sega-emulator kan du vara rätt säker på att den klarar av att sköta det jobbet. Till RetroArch kan vem som helst utveckla emulatorer. Det finns ofta mer än en version, rätt ofta fungerar de inte utan att du har möjlighet att avgöra varför, och ja, du får helt enkelt ytterligare en felkälla.

RetroArch illustrerar också att emulatorer egentligen vänder sig till två olika grupper. Dels till de som vill spela gamla spel, och dels till den som faktiskt vill simulera gamla datorer. Läser du den här artikeln är du troligen inte intresserad av att behöva komma ihåg om du skrev Load C: eller något annat för att köra igång gamla spel, och för dem som inte är intresserade av allt pillande kring att köra gamla datorer finns ofta särskilda program som helt enkelt gör att du kör igång spel på emulatorn. Men då har du ytterligare en fil utvecklad av ännu en person, och ytterligare något som kan gå snett. Jag har själv gjort fler misslyckade än lyckade försök att få igång valda kombinationer av spel och datorer under arbetet med denna artikel.

Vårt råd är alltså: Sikta på specialbyggda emulatorer för tevespel om du inte gillar att pilla med gamla emulatorer och få olika kodsamlingar att fungera med varandra, men om ditt spel bara fanns till Commodore 64 så lär du kunna köra det om du lägger ner arbetet.

Vi avslutar med ett exempel på hur du går tillväga.

Exempel

Du är sugen på spelet Jumpman, ett av de mer kreativa tidiga plattformsspelen, såsom det var på din gamla 8-bitars Atari, på en Android-surfplatta.

1) Jumpman publicerades även till DOS, Apple II och Commodore 64, och rent generellt är det enklare att hitta stöd för DOS-spel, men nu är vi ute efter att fånga nostalgikänslan precis som du minns det. Jumpman till Atari 8 bit-emulator hittar du för nerladdning på http://www.atarimania.com/game-atari-400-800-xl-xe-jumpman_2713.html Filen är en zip-fil som innehåller spelet i två filformat, och det kan vara enklare att ladda ner på dator och packa upp, och skicka över filen via en molntjänst som Google Drive eller Dropbox.

2) Härnäst behöver du en emulator. I Play Store söker du på Atari 8 bit emulator, och hittar då bland annat XEmu65 (beta) som du laddar ner och installerar.

3) Kör emulatorn och du får en välbekant startskärm, men med en del extraknappar runt skärmen. För att ladda spelet utan att krångla med diskettstationer och sånt trycker du på eject-symbolen i skärmens överkant. Då ber appen om att få behörighet till telefonens internminne och när den fått det kommer den om allt gått som det ska och du laddat över filen till plattan hitta din fil utan att behöva bläddra bland kataloger. Klicka på filen.

4) Spelet är nu igång! För att börja spela trycker du på Select-knappen. För att få fram den trycker du på tangenbordssymbolen till höger om ejectknappen. Du får då en smal remsa med tangenter i botten av skärmen. Inte optimalt, men den lägger sig i alla fall inte över skärmen. 

5) När du trycker Select får du en startmeny där du väljer svårighetsgrad med option-tangenten. Här buggar det och valen snurrar tills du stoppar med select-knappen, men det är inte värre än att det går att ta sig förbi. För att börja spela trycker du på Start. Den knappen är i övre vänstra hörnet.

6) Välj antal spelare med sifferraden. Sedan drar spelet igång! Du har förstås ingen joystick, men knappar för höger, vänster, upp, ner och fire (i detta fall hoppa) finns längs sidorna. Det är lite avigare att styra än med joystick, men det går. Målet uppnått!

Nästa steg: Spelmobiler, kontroller och retrokonsoler 

Om du känner att det här med retrospelande faktiskt är din grej och något du vill fördjupa dig i mer finns det flera sätt att förbättra upplevelsen. Det första är att förbättra styrningen. Om du skaffar dig en renodlad spelmobil som Lenovo Legion eller Rog Phone har den inbyggda knappar som kan användas för att styra spelen utan att du behöver trycka på skärmen. Du kan också skaffa en extern spelkontroll som kopplas till mobilen via bluetooth. De flesta sådana är programmerbara.

Om du vill gå all in på ditt retrospelande så nyproduceras det faktiskt också retrokonsoler för att spela gamla spel på. Dels talar vi om vad som i praktiken är nyutgåvor av gamla speldatorer såsom ZX Spectrum och Commodore 64, dels mer generella Linuxbaserade plattformar och operativ som till exempel OpenDingux på konsoler från Anbernic och Powkiddy eller liknande, som kan simulera mer än ett system. Men då har vi lämnat mobilerna bakom oss.