Senaste nyheterna enkelt
RSS gör det enkelt att hålla koll på när favoritsajterna uppdateras. Mobilskolan tittar närmare på hur tekniken fungerar och hur du kan använda RSS i din mobil.
Webbsidor är utformade för att läsas av människor - ganska självklart kan tyckas. Sedan webbens barndom har programmerare brottats med uppgiften att få maskiner att läsa webbsidor för att plocka ut och sammanställa intressant information, till exempel för att automatiskt leta efter vissa nyheter på många sajter samtidigt. Eftersom koden bakom webbsidor blandar information och formgivning är det en ganska otacksam uppgift - olika webbdesigners har olika favoritmetoder för att bygga sina sidor och små förändringar kan innebära att metoden för att utvinna informationen måste göras om från grunden.
RSS gör det enkelt att även från mobilen hålla sig uppdaterad med de senaste nyheterna och postningarna från favoritbloggarna. Eftersom man kommer direkt till den information man söker kan man spara både tid och pengar eftersom man slipper navigera runt på webbsidor i jakt på informationen man söker.
RSS har många användningsområden. Nyhetsläsaren i en mobil låter dig lägga upp listor med länkar till olika RSS-kanaler. När kanalen uppdateras laddar mobilen ned RSS-filen från sin webbserver och kollar om det finns några poster som inte fanns i filen vid senaste uppdateringen. Finns det något nytt så visas varje post som ett nytt meddelande eller nyhet. Eftersom RSS-filen består av "ren" information och ingen layout är det enkelt att utforma läsaren så att den presenterar nyheterna på ett sätt som passar förutsättningarna - till exempel olika typsnitt beroende på om läsaren körs på en mobiltelefon eller på en dator med 20-tumsskärm. Mobilens RSS-läsare visar ofta bara de nyheter som finns i RSS-kanalen just när den uppdateras. Mer avancerade läsare sparar gamla nyheter och bygger på så sätt upp ett eget sökbart nyhetsarkiv. Man talar ofta om att prenumerera på RSS-kanaler, men jämfört med en tidningsprenumeration eller en prenumeration på ett nyhetsbrev så fungerar RSS mer som en inköpslista. Adressen till RSS-kanalen ligger lagrad i din läsare tillsammans med information om hur ofta den ska uppdateras. Sajten som tillhandahåller nyheterna har ingen förteckning över vilka som prenumererar.
Länkar till RSS-kanaler är enkla att hitta. Leta efter den orangea RSS-symbolen på webbsidor eller testa att lägga till "/rss" till sajtens adress - till exempel www.svd.se/rss för att visa en lista över sajtens RSS-kanaler. Vissa läsare har också stöd för kataloger över RSS-kanaler. Formatet för kataloger kallas opml (Outline Processor Markup Language) och om du vill skapa egna kataloger kan du använda gratistjänsten opmlmanager.com.
Det finns både för- och nackdelar med RSS-tekniken. En stor fördel är att informationsöverföringen fungerar precis som hämtningen av vilken webbsida som helst och därmed kan ta sig igenom alla brandväggar och routrar utan att det krävs specialinställningar. Eftersom uppdateringen startas av läsaren är sannolikheten också minimal för att spam ska kunna ta sig in. En RSS-kanal tar också väldigt liten plats jämfört med en webbsida. Informationen är användbar även om du inte laddar bilder och bifogade filer. Därför är RSS ett bra val om du vill hålla dig uppdaterad utan att trafikmängden springer iväg. En nackdel med RSS jämfört med nyhetsbrev via e-post är risken att missa viktiga nyheter. RSS-kanaler innehåller alltid ett begränsat antal nyheter - de 10 senaste är en ganska vanlig avgränsning. Om du stänger av datorn eller mobilen under natten och det publiceras fler än 10 nyheter i kanalen före du uppdaterar RSS-läsaren igen så missar du nyheter - de ligger inte och väntar på dig som e-postmeddelanden gör. Ett sätt att komma runt problemet är att använda en webbaserad RSS-läsare som uppdaterar dina kanaler med täta intervall dygnet runt och lagrar nyheterna på ditt konto.
De flesta RSS-kanaler innehåller nyheter i textform från webbsidan för till exempel en tidning eller en tv-kanal. Förutom rubrik, en sammanfattande text och publiceringstiden för nyheten följer det med en länk till den kompletta artikeln på webben. Eftersom länken i regel hänvisar till en vanlig html-sida är det inte säkert länken fungerar bra att öppna i mobilen. Det går också att länka till filer från RSS-kanalen. Många kanaler använder detta för att bifoga en bild till varje nyhet, men det går också att länka till ljudfiler och videoklipp. Det är så podcasting och videocasting fungerar - en speciell RSS-läsare söker igenom kanalerna efter nya filer och laddar automatiskt ned dem till datorn eller mobilen.
Även om din mobil inte levereras med stöd för RSS så behöver det inte vara kört. Det finns RSS-läsare för både smartphones och javamobiler och tjänster som låter dig läsa RSS-nyheter via mobilens webbläsare, till exempel Google Reader och Bloglines.
För sajtägare är RSS ett effektivt sätt att sprida sitt innehåll enkelt till flera olika mottagare. För att slippa utveckla speciella datautvinningsprogram för alla olika informationskällor lanserades RSS och föregångaren RDF (Resource Description Framework) i slutet av 90-talet. Det finns delade meningar om hur förkortningen RSS ska utläsas - RDF Site Summary är en tolkning, Rich Site Summary är en annan och Really Simple Syndication är en tredje. RSS har många tekniska likheter med vanliga webbsidor. Precis som html- och xhml-filerna som bygger upp en webbsajt skickas RSS-filer från en webbserver med hjälp av http-protokollet. RSS-filer kallas också för flöden, kanaler, strömmar eller webfeeds och innehåller en eller flera informationsposter - oftast sammanfattningar av nyhetsartiklar - allt formaterat som xml. Xml-formatet gör det enkelt för datorprogram att förstå vad informationen i RSS-filen representerar - vad som är rubriker, länkar, bilder och vad som är brödtext.
Faktaruta: RSS-läsare
För PC
Feedreader - ett gratisprogram med många funktioner. Tar liten plats på hårddisken och i datorns minne. www.feedreader.com
För Mac
NetNewsWire är en prisbelönt RSS-läsare med ett mycket genomarbetat gränssnitt. Programmet kostar cirka 200 kr, men en 30-dagars testversion finns för nedladdning. www.newsgator.com
För Series60
Webbläsaren i aktuella S60-mobiler har stöd för RSS, men om du vill ha en läsare med lite fler funktioner, till exempel stöd för bilder och podcasting - testa HeadLine. Programmet kostar cirka 100 kr och en testversion finns på www.handango.com.
För java
Ett enkelt gratisprogram som funkar i de flesta javamobiler - det klarar sig med MIDP 1.0 - är RSS Reader MIDlet. Programmet finns på code.google.com/p/mobile-rss-reader/downloads/list och källkoden är tillgänglig för den programmeringsintresserade.
Ett mer avancerat javaprogram för RSS är Mobispine. Förutom RSS-läsaren, som är gratis att använda, finns betalfunktioner som sms-utskick och bloggar. Mobispine finns på www.mobispine.com.
För Windows Mobile
NewsGator Go är ett alternativ om din windows-mobil saknar RSS. Priset är cirka 200 kr, men en 30-dagars testversion finns på tillverkarens hemsida. www.newsgator.com
För webbläsaren
Bloglinesbloglines.com/mobile
Google Readerwww.google.com/reader/m
Faktaruta: RSS-kanaler
·Mobilmobil.mkf.se/rss/rss.asp
·SVTsvt.se/rss/nyheter/lop/
·DNwww.dn.se/toppnyheter-rss
·GPwww.gp.se/rss/index.jsp?d=113
·SvDwww.svd.se/articleexport/rss20/svd_top.xml
·BBCnewsrss.bbc.co.uk/rss/newsonline_uk_edition/front_page/rss.xml
·CNNrss.cnn.com/rss/edition.rss
·Sydsvenskansydsvenskan.se/rss/senastenytt
·TV4tv4.se/nyheter/rss/
·SRwww.sr.se/xml_news/rss/nyheterRSS.xml
Faktaruta - Webb och RSS
RSS plockar russinen ur kakan - här ser vi Mobil.se i datorns webbläsare och i två olika RSS-läsare. Med RSS får du nyheterna samlade utan annat innehåll.