Servess!

Publicerad Senast uppdaterad

Rubrik: För den uppbokade

Program: Spb Diary

För: Pocket PC

Testat på: HP iPAQ 2210

Licens: Kommersiell, 15-dagars testversion

Pris: 14.95 dollar, cirka 110 kr

Från: <>

Betyg: 8

De inbyggda funktionerna i Pocket PC som visar dagens och morgondagens kalenderinlägg samt att-göra-lista på Today-vyn är visserligen bra, men lämnar en del att önska. Spb Diary är ett insticksprogram för samma ändamål men med betydligt fler funktioner och finesser. Programmet är uppdelar på tre flikar där första fliken kan visa kalenderinlägg för upp 31 dagar framåt. Intill varje dag visas även en liten horisontell stapel som illustrerar hur mycket av dagen som är uppbokad. Ikoner för kategorier med mera gör det hela mer överskådligt. Pekar man två gånger med pennan på kalenderfliken visas en månadsvy där man även ser vilka dagar som har något inbokat.

Den andra fliken visar att-göra-listan och här kan man även direkt bocka av en uppgift som genomförts.

Den tredje fliken visar samtliga kontakter i adressboken uppdelade i flikar för snabb åtkomst. Genvägar finns för att ringa upp en kontakt eller skicka e-post.

På alla tre flikar kan man i detalj styra vad som ska visas och hur det ska se ut. Man kan även skapa en ny kontakt, händelse i kalendern eller ny uppgift direkt från Today-vyn.

Rubrik: Snabba anteckningar

Program: iNote

För: Pocket PC

Testat på: Qtek 9090

Licens: Kommersiell, demoversion finns

Pris: 29.95 dollar, cirka 220 kr

Från: <>

Betyg: 5

Att kunna anteckna något snabbt och enkelt är en av grundprinciperna med handdatorer. Med hjälp av iNote görs detta på ett litet annorlunda sätt då du nämligen kan anteckna direkt ovanpå Today-vyn eller ett annat program du använder. Programmet knyts förslagsvis till någon av din handdators hårdvaruknappar för snabb åtkomst.

Du kan välja mellan fyra olika bakgrundsfärger för dina anteckningar och hur pass transparenta dessa ska vara. Pennans tjocklek och färg kan även ställas in och skulle någon anteckning behöva ändras finns även en sudd. Varje anteckning på skärmen sparas automatiskt i programmet och man kan därefter bläddra mellan dessa framåt och bakåt.

Lilla iNote känns som ett ganska användbart program som dock skulle behöva några fler nyttiga funktioner för att motivera det relativt höga priset.

Rubrik: Avdammad klassiker

Program: Galaga

För: Pocket PC, Palm OS

Testat på: HP iPAQ 2210

Licens: Kommersiell, demoversion finns

Pris: 14.99 dollar, cirka 110 kr

Från: <> och <>

Betyg: 6

Den officiella versionen av Galaga från Namco bjuder på gammal hederlig arkadaction för Pocket PC. Allting från grafik till ljud är bevarat exakt som i originalversionen och nostalgikerna lär inte bli besvikna.

Som med många gamla spel är spelidén enkel men beroendeframkallande. Din uppgift är att skjuta ner och rensa varje nivå från alla rymdskepp. För varje nivå du klarar blir det svårare och svårare. Rymdskeppen börjar varje nivå med att flyga in i grupper och tillsammans bilda en stor formation överst på skärmen. Denna formation förflyttar sig sedan sakta men säkert nedåt på skärmen där du har ditt rymdskepp längst ned. Under tiden anfaller enstaka eller grupper av fiender som försöker skjuta ned eller krascha in i ditt skepp. Du kan endast förflytta dig i sidled och skjuta två skott på skärmen i taget.

Längre fram i spelet dyker Galaga-bossen upp som med sin tractor beam kan tillfångata ditt skepp, vilket medför att du förlorar ett liv. Om du är skicklig kan du däremot använda detta till din fördel. Lyckas du pricka bossen får du nämligen tillbaka det tillfångatagna skeppet som då dockar intill ditt nuvarande skepp och tillsammans skjuter dubbelt!

Rubrik: Effektivare textinmatning

Program: TextPlus

För: Palm OS, Pocket PC

Testat på: Qtek 9090

Licens: Kommersiell, demoversion med engelska ord finns

Pris: 19.95 dollar, cirka 145 kr

Från: <>

Betyg: 9

Palm OS-användare har under flera år kunnat skriva effektivare med hjälp av TextPlus, och alldeles nyligen kom även en version för Pocket PC. Programmet snabbar upp din textinmatning avsevärt samtidigt som det minimerar felstavningar. När du skriver en eller flera bokstäver i ett godtyckligt program presenterar TextPlus en lista på både ord och fraser som startar med de bokstäver du skrivit in. När du pekar med pennan på något av de föreslagna orden eller fraserna stoppas det automatiskt in på den aktuella positionen. Programmet är även smart nog att först och främst föreslå ord som du brukar använda, då den hela tiden känner av vilka ord du skriver och registrerar detta.

Skriver du ett ord som inte finns i ordlistan, kan du få en fråga om det ska läggas till. Du kan även ställa in hur många ord och fraser som ska föreslås samt efter hur många bokstäver du skrivit in som de ska presenteras.

Många olika ordlistor medföljer programmet varav svensk ordlista är ett av dem. Med hjälp av Windows-programmet som skickas med kan man även enkelt skapa egna databaser med ord och fraser.

Rubrik: Skruva den som J-O

Program: Smart Tennis

För: Pocket PC

Testat på: HP iPAQ 2210

Licens: Kommersiell, demoversion finns

Pris: 10.95 dollar, cirka 80 kr

Från: <>

Betyg: 6

Lång forehand, kort backhand, smash! Det gäller att variera slagen och flytta motståndaren i sidled för att få in bollarna. Styrningen sköts genom att man drar ett streck med pennan från din sida av bordtennisbordet till motståndarens sida. Beroende på hur strecket dras kan bollarna placeras olika på bordet, slås hårt eller löst samt till viss del skruvas. Spelet är ganska enkelt att komma igång med, men för att kunna hantera alla olika slag samt göra dem i rätt lägen krävs en del träning. Fler slagmöjligheter och en vassare smash hade gjort spelet ännu bättre.

Du kan välja att antingen sätta igång en snabb match direkt genom att välja din spelare och motståndare, eller starta en turnering. Varje spelare och motståndare har en mätare som visar dess snabbhet och uthållighet. Det hade varit riktigt kul om man även kunnat spela mot en kompis över exempelvis Bluetooth. Spelet hade även höjts ett snäpp om man kunna välja bland riktiga spelare. Tänk att gå en turnering som J-O Waldner och sätta kineserna på plats en sista gång!

Tre hastigheter finns att välja på: långsam, normal och snabb. I övrigt finns inte fler inställningar än musik och ljud av/på.

Rubrik: Alla bilutgifter samlade

Program: Personal Vehicle Manager

För: Pocket PC, MS Smartphone, Windows

Testat på: Qtek 9090

Licens: Kommersiell, 14-dagars testversion

Pris: 24.95 dollar, cirka 180 kr

Från: <>

Betyg: 8

För dig med tjänstebil eller som helt enkelt vill hålla koll på dina utgifter för din privata bil är Personal Vehicle Manager ett i högsta grad användarbart program. Varje gång du använt bilen matar du in resans ärende och sträcka samt ser till att programmets totala mätarställning överensstämmer med bilens. Du lägger också in utgifter såsom tankning, reparationer och service. En bra funktion är att programmet kan påminna dig om service när mätarställningen överstiger en viss siffra eller att exempelvis däcken ska bytas vid ett visst datum. Dessa påminnelser lägger du själv in och kan gälla vad som helst.

Ett företag kan ju ha flera tjänstebilar och programmet har mycket riktigt stöd för detta. Det går även att exportera all data till Microsoft Excel för vidare bearbetning eller utskrift.

Att den lättarbetade Windows-versionen medföljer är ett stort plus och en liten kul detalj är man kan lägga in ett foto på sin bil som visas i nedre hörnet av skärmen. Det hade dock varit trevligt med lite mer statistik och kanske något fint diagram över bilens utgifter med mera.

Rubrik: Simma lugnt

Program: SereneScreen Marine Aquarium

För: Pocket PC, Windows, Mac OS

Testat på: HP iPAQ 2210

Licens: Kommersiell, demoversion finns

Pris: 9.95 dollar, cirka 70 kr

Från: <>

Betyg: 6

Skärmsläckaren som hänfört en hel värld på både Windows och Mac OS har kommit i en version för Pocket PC. Låt din handdatorn komma till liv genom ett virtuellt akvarium där vackra fiskar fridfullt simmar omkring. Programmet är perfekt att ha igång på exempelvis jobbet när handdatorn inte används och står i vaggan. I ena hörnet längst ned på skärmen visas även en klocka och genom att peka på den startas kalendern.

Fiskarna simmar inte riktigt lika mjuk som på den stationära datorn och än så länge har programmet inte några inställningar att tala om. Endast fyra fiskar finns att välja på varav två kan vara på skärmen samtidigt. Det hade även varit praktiskt om man kunnat ställa in att programmet ska starta automatiskt efter att en synkronisering genomförts.

För att kunna köra Marine Aqarium krävs att Microsoft's eVB runtime library finns installerat på handdatorn. Om det saknas kan det laddas ned gratis.

Rubrik: Glöm inte smöret

Program: Shop2Go (lite)

För: Pocket PC

Testat på: HP iPAQ 2210

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Från: <>

Betyg: 4

Detta program är först och främst tänkt att göra livet lättare för dig i mataffären, men fungerar givetvis i vilken annan affär som helst där du behöver ha med dig en inköpslista. Mata först in alla varor du ska handla och du har en prydlig inköpslista med dig till affären. I affären bockar du sedan av dem en och en vart efter du lägger ner varorna i kundvagnen. Programmet har stöd för flera affärer och du kan därmed ha en inköpslista för mataffären, en för Systembolaget, en för bokrean och så vidare.

En irriterande detalj är att man inte kan rulla upp och ned i inköpslistan genom att trycka på handdatorns navigationsknapp. Programmet har dock stora knappar som gör det enkelt att istället använda fingrarna, vilket gör att man slipper använda pennan i affären.

Vill du glänsa lite extra tar du helt enkelt med dig en cykelhållare för handdatorn och fäster på kundvagnens "styre"!

Rubrik: Ut med det gamla

Program: Inbox Cleaner

För: MS Smartphone

Testat på: Qtek 8020

Licens: Kommersiell

Pris: 6.95 dollar, cirka 50 kr

Från: <>

Betyg: 6

Har din inkorg svämmat över av SMS-meddelanden? En onödig brist i Windows Mobile for Smartphones är att det inte finns någon funktion för att radera alla på en gång. Man måste istället radera dem en och en, vilket tar onödig tid. Det lilla programmet Inbox Cleaner råder bot på detta och låter dig radera samtliga SMS äldre än ett visst datum. Det hela går mycket fort, ställ in ett datum och tryck på start så är de rensade på några sekunder!

Tyvärr kan man inte ställa in vilken inbox man vill rensa i, exempelvis endast något av de e-postkonton man har. Det hade även varit bra om man kunnat välja en lista på personer vars SMS-meddelanden ska ignoreras i rensningen. En annan tänkbar finess hade varit att kunna rensa samtliga meddelanden från ett specifikt nummer eller kontakt.

Rubrik: Excuse me...

Program: Travel Dictionary English-Swedish

För: MS Smartphone, Palm OS, Sony Ericsson P800

Testat på: Qtek 8020

Licens: Kommersiell

Pris: 9.99 dollar, cirka 73 kr

Från: <>

Betyg: 4

Ett språklexikon är inte dumt att ha med sig i fickan, speciellt när man är ute och reser. Programmet Travel Dictionary översätter från och till engelska mellan ett antal olika språk, varav svenska är ett av dem. Mata in ordet du vill slå upp, välj från vilket språk du vill översätta (svenska eller engelska) och klicka på sök. Hur många ord lexikonet har i sin databas framgår inte, men verkar vara högt begränsat då många av mina sökningar inte hittades. Några exempel på ord som inte hittades är utflykt, picknick, segelbåt, fågelholk, maskros, kantarell och så vidare. Förmodligen innehåller databasen endast de vanligaste engelska orden översatta till svenska.

En funktion som låter användbar men som inte fungerar så bra i praktiken är att programmet kan hitta liknande ord om du exempelvis stavar fel. Jag provade att stava fel på ett antal ord, men programmet lyckades sällan hitta det riktiga ordet.

Rubrik: Bättre än snöre på fingret

Program: DaySense

För: Palm OS

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Shareware, 15-dagars testversion

Pris: 18.99 dollar, cirka 140 kr

Från: <>

Betyg: 7

Tanken med DaySense är att samla alla viktiga datum som man behöver komma ihåg på ett och samma ställe. Lägg in helgdagar, din familjs och dina vänners födelsedagar, p>Programmet har även ett visningsläge för högupplösta skärmar, som låter dig se mer på skärmen samtidigt.

Rubrik: Ett eget Robinson

Program: Village Sim

För: Palm OS

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Shareware, demoversion finns

Pris: 19.95 dollar, cirka 145 kr

Från: <>

Betyg: 8

Spelet Village Sim handlar om en stam som tvingats fly från sitt hem på grund av ett vulkanutbrott och som nu försöker bosätta sig på en ny, mystisk ö full med ruiner och hemligheter. Man startar spelet med fem invånare, som alla är otränade och förvirrade. Det är din uppgift att lära dem grunderna för överlevnad och få dem att själva skaffa mat, bygga hus, bekämpa sjukdomar, upptäcka nya verktyg och så vidare. Genom att träna varje invånare blir de allt skickligare på sina färdigheter och så småningom växer din stam genom att invånarna börjar skaffa barn. Om du inte pausar spelet, fortsätter det även om du stänger av handdatorn, vilket kan leda till en del överraskningar när du vaknar på morgonen och ser vad som hänt!

Ju mer poäng du får desto mer kunskaper får invånarna och kan utföra nya saker, vilket gör spelet riktigt beroendeframkallande. Tack vare en nybörjarguide är spelet lätt att komma igång med.

Rubrik: Klocka för datanörden

Program: Binary Clock

För: Palm OS

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Från: <>

Betyg: 5

Tycker du att den inbyggda klockan i Palm OS känns torftig? Prova Binary Clock istället som garanterat kommer förbrylla dina arbetskollegor på kontoret. Klockan är faktiskt riktigt snygg och ser lite matrix-aktig ut. Programmet har några få inställningar där man bland annat kan välja om kolon ska visas mellan de binära "siffrorna" eller om de ska blinka mellan de digitala. Det hade varit trevligt om man även kunnat ställa in de båda klockornas färger samt möjlighet att även visa datum och veckodag.

Riktiga datanördar kan stänga av de digitala siffrorna och enbart köra binärt, vilket garanterat kommer imponera på andra när du genom att endast kolla på prickarna helt iskallt kan tala om vad tiden är exakt!

Rubrik: Träna simultanförmågan

Program: MicroCircuit

För: Palm OS, Pocket PC

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Shareware, demoversion finns

Pris: 7.95 dollar, cirka 58 kr

Från: <>

Betyg: 7

MicroCircuit är inget vanligt bilspel, utan snarare ett spel där det gäller att vara snabbtänkt, smart och ha förmåga att kunnat utföra flera saker samtidigt! Spelidén är enkel och bra, det gäller att få bilarna att köra hela banan runt utan att krascha in i varandra. Din uppgift är att med hjälp av pennan styra riktningen i varje korsning. Bilarna kommer ut en i taget och stannar vid en korsning som har fel riktning. Det gäller då att se till att inte bilen bakom hinner ifatt och krockar in i bilen före! Spelet blir riktigt klurigt efter ett tag då banorna blir allt mer komplexa och bilarna fler. Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i munnen och inte drabbas av panik! Som tur är kan man pausa spelet för att hämta andan ibland och går det ändå snett behöver man inte börja om från början, utan kan fortsätta på samma bana som sist.

På utvecklarens hemsida kan fler banor laddas ned och man kan här även tillverka egna. En topplista på Internet finns även.

Rubrik: Fingra på skärmen

Program: ScrBtn (Screen Button)

För: Palm OS

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Från: <>

Betyg: 5

Gratisprogrammet SrcBtn är ett alternativ till den inbyggda launchern i Palm OS för att starta program och nå p>En av programmets styrkor är även att det startar blixtsnabbt, utan att exempelvis leta efter nya program som installerats. Knapparna är även tillräckligt stora för att man ska kunna använda fingret för att starta ett program.

Rubrik: Snurra på hjulet

Program: Rotary

För: Palm OS

Testat på: palmOne Zire 72

Licens: Kommersiell, 30-dagars testversion

Pris: 10.95 dollar, cirka 80 kr

Från: <>

Betyg: 6

Med hjälp av programmet Rotary kan du utnyttja handdatorns hårdvaruknappar till mer än att bara kunna starta ett program vardera. Istället får du nu möjlighet att starta upp till fyra olika program per knapp, vilket ger totalt 16 program om handdatorn har fyra knappar! Gränssnittet för att ställa in de olika programmen för varje knapp är föredömligt enkelt och sker på någon minut. Därefter startar det först angivna programmet för en knapp om man trycker som vanligt, och de övriga om man istället håller ned knappen. När man håller ned en knapp roterar knappens olika program på skärmen och för att starta det önskade programmet släpper man knappen när det befinner sig högst upp.

När de fyra programmen roterar hörs även olika ljud, vilket gör att man i praktiken kan starta program utan att ens titta på skärmen.