Sluta ignorera strålning!
Visst tänker vi väl alla, då och då, på den strålning vi får i oss när vi pratar i mobiltelefon.
Inte blir vi klokare av att läsa forskningsresultaten heller. Hittills har allt för små studier gjorts för att man ska kunna dra några slutsatser.
Forskningen kan i och för sig, delvis, tala om för oss vilka kortsiktiga effekter flitigt pratande i mobiltelefon kan orsaka, som yrsel, koncentrationssvårigheter, trötthet och så vidare.
Men de långsiktiga biverkningarna vet vi ännu ingenting om. Därför råder Socialstyrelsen oss att iaktta försiktighetsprincipen, det vill säga att vara försiktiga med hur vi använder mobiler tills säkra forskningsresultat finns.
En viktig del i sammanhanget är att stora mobilföretag förser forskningen med stora medel. Något som inte alls inkräktar på forskningsresultatens neutralitet, eftersom det är oberoende instanser som står för själva forskningsarbetet, enligt en forskare inom elektromagnetism på Arbetslivsinstitutet.
Med bakgrund av detta är det upprörande att inte tillverkarna informerar oss om vilken strålningshalt olika mobiltelefoner har, i instruktionshäftet som medföljer vid köpet. På samma sätt borde tillverkarna börja tänka mer på hur antennerna vinklas (även om naturligtvis vissa antenners vinklar är bättre än andra redan i dag ur strålningssynpunkt).
En antenn som riktas ut från huvudet är ju mycket smartare än en som riktar sig in mot huvudet, för att vara något övertydlig.
Enligt en forskare i histologi och cellbiologi på Karolinska institutet finns det i dag två strålningsskydd som faktiskt fungerar. Det ena består av en konformad abs-plast som man trär på antennen. Enligt en oberoende undersökning av ett tyskt forskningsinstitut reduceras och reflekteras upp till 90 procent av strålningen.
Det andra skyddet fungerar på det sättet att man paketerar in hela telefonen i det skyddande materialet.
Det finns egentligen bara en hake. Om man paketerar antenn/telefon på detta sätt borde telefonens räckvidd sämre. Därmed torde telefonen/antennen tvingas att kompensera det hela genom att höja effekten för att få kontakt med basstationen.
Och vad innebär det ur hälsosynpunkt?
Jag menar inte, med detta, att vi ska sluta att använda mobiltelefoner - det vore att sänka den kommunikativa kvaliteten i våra liv avsevärt - nu när vi en gång har vant oss vid möjligheten att ringa vart vi än är (där det finns täckning).
Nej, jag menar att vi, som konsumenter, måste börja ställa krav på tillverkarna så att deras medvetenhet kring strålning ökar.