Slutsatsen om turbo-3G och Sony Ericssons mobiler

Som mest har vi på Mobil fått upp Sony Ericssons mobiler med turbo-3G i 2 Mbit per sekund och det var samtidigt som Sony Ericsson var på besök för att reda ut de problem med uppkopplingshastigheten som vi haft. Senare försök, och de har varit många, har resulterat i resultat kring 6-700 kbit per sekund.

Publicerad Senast uppdaterad

Det var alltså under Sony Ericssons besök som toppnoteringen nåddes och senare har vi under tester på flera platser i stockholmsområdet pendlat mellan 134,8 kbit/sekund och 1,28 Mbit/sekund. Ofta har resultaten varierat stort på en och samma plats med samma utrustning och inställningar. Kontrolltester med turbo-3g-mobiler från andra tillverkare har då lagt sig inom de här ramarna.

Med dator har vi använt Bredbandskollen.se och Tp-test för att mäta uppnådd hastighet på uppkopplingen och vi har använt olika datorer där vi först installerat tillverkarnas egna drivrutiner för respektive telefon. Tjänsten Bredbandskoll mäter hastighet på både skickad och mottagen data och ska fungera tillförlitligt på både mobilt och fast bredband. Bakom tjänsten står Post- och Telestyrelsen, Konsumentverket och Stiftelsen för Internetinfrastruktur som administrerar den svenska toppdomänen .se.

Våra tidigare tester har både inneburit tester med dator och surfande i mobilens webbläsare. Efter att tidigt från Sony Ericssons tekniska support fått reda på att ikonen H eller 3G+ skall visas när man har turbo-3G ändrades senare denna uppgift till att denna H-ikon inte hade något med tillgänglig hastighet att göra. Ingen gång under våra tester har vi fått något annat än den vanliga 3G-ikonen att visas i skärmen. Det gäller även de gånger då vi kommit upp i 1,2 eller vid toppnoteringen 2.0 Mbit. Via läsarrapporter har vi på Mobil fått reda på att H-ikonen som inte syns vid användning i Sverige däremot syns när läsare varit i Italien och i Dubai med sina telefoner.

När Nokia N95 som är en av de telefoner vi testat parallellt kom ut i butik hade även den endast 3G-ikon och visade först sedan mjukvaran uppgraderats en ikon för 3.5G, som det kallas i Nokias mobiler.

- Ja, ikonen kom i en uppgradering. När man nu ser den i sin display är det en garanti för att basstationen man är ansluten till är uppgraderad till hsdpa, alltså turbo-3G, säger Kjell Arnebrant som är teknikmarknadschef på Nokia.

Man kan däremot aldrig garantera någon tillgänglig hastighet eftersom den beror på bland annat antalet samtidiga användare, men ikonen bekräftar i alla fall att hsdpa finns tillgängligt. Någon sådan indikation finns alltså inte i Sony Ericssons turbo-3G-mobiler W910 eller K850.

Under våra senare mätningar med dator har vi på en och samma plats och i snabb följd fått testresultat från 134 kbit/sekund via 639 kbit/s till 1,1 Mbit.

- Vi har inte upplevt problem med Sony Ericssons turbo-mobiler, säger Erik Hörnfeldt på Tre. Han ser faktorer i mätinstrumenten Bredbandskoll och TP-test som förklaringen till de skiftande resultaten.

- Jag har själv testat Bredbandskollen på en 100 Mbit-uppkoppling och fått allt från 6 till 81 Mbit i svar beroende på vilken webbläsare jag använder, säger Erik Hörnfeldt.

Rickard Dahlström på II-stiftelsen som står bakom Bredbandskollen tillbakavisar kritiken mot tjänstens tillförlitlighet.

- Vi rekommenderar att man använder Internet Explorer när man testar, men får man till exempel ett resultat på 6 Mbit när man har 100 Mbits uppkoppling har man andra problem i sin dator. Man kan inte påstå att det skulle bero på Bredbandskollens tillförlitlighet, säger Rickard Dahlström.

Rickard Dahlström berättar att Bredbandskollen.se ger ett tillförlitligt svar i alla situationer under 30 Mbit och att tjänsten helt enkelt laddar ner en jpg-bild i bakgrunden, precis på samma sätt som man skulle göra om man till exempel laddar ner ett mejl med en bilaga.

I de tester som Mobil genomfört har vi använt både programmet TP-test som är oberoende av webbläsare och Bredbandskollen.se. Båda tjänsterna ska enligt Rickard Dahlström på Stiftelsen för Internetinfrastruktur alltså vara tillförlitliga för att mäta hastighet med turbo-3G.

- Jag tar gärna en diskussion med operatörerna om det är så att de upplever att det finns några problem, säger han.

På Telia tar man inte ställning till resultatet och tillförlitligheten i resultaten från Bredbandskollen generellt, men välkomnar möjligheten till en generell och opartisk mätning av hastighet oavsett operatör.

- Hastigheten man får med mobilt bredband beror på en mängd olika saker, allt från dator till drivrutiner och självklart mobilnätet och dess belastning. Variationer i tillgänglig hastighet kan helt enkelt förekomma. Vi bygger ut vårt Hspa-nät för fullt och arbetar givetvis för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt, säger Mikael Elseus som är chef för produktledningen för mobila tjänster på Telia.