Kvadrokopter med Project Tango-telefon

Smart drönare navigerar med 3D-mobil

Googles Project Tango har fått praktiskt användning på en svävande drönare.

Publicerad Uppdaterad

Genom att använda Googles 3D-kartläggningstelefon Project Tango tillsammans med en kvadrokopter så har forskare vid GRASP-laboratoriet vid University of Pensylvania i USA lyckats bygga en flygande drönare i miniformat. Genom 3D-kartläggningen som telefonen erbjuder så kan enheten navigera helt på egen hand inom de kartlagda områdena med en exakthet på ner till bara någon enstaka centimeter.

Fördelen med den här metoden för inomhusnavigering är bland annat att det hela fungerar helt utan att några sensorer behöver installeras inomhus. I ett videoklipp där enheten demonstreras så visar man bland annat hur enheten ställs in för att sväva stilla på ett och samma ställe och sedan själv hittar tillbaka till positionen trots att den experimenterande doktoranden i fråga puttar till kvadrokoptern så att den först hamnar ur position.

Kartläggningstekniken bakom Project Tango bygger, väldigt förenklat, på att telefonen på ett Kinect-liknande sätt projicererar infrarött ljus, som en kamera sedan mäter avståndet till.

Källa