Det är ingen tvekan om åt vilket håll Benq Mobile sneglat då man designade EF81. Givetvis är det Motorola som stått för förebilden,. Tunn och vikbar för den givetvis tankarna till Razr. När man sen fäller upp EF81 och kan konstaterar att knappsatsen är nästan identisk så inser man att man inte bara låtit sig inspireras utan snarare kopierat en hel del. Men inget fel i det. Speciellt inte som man fått till en riktigt snygg mobil. I vissas ögon säkert snyggare än förlagan.
Det är svårt att inte imponeras av den metallglänsande fronten och den matta svarta baksidan. Gångjärnsmekanismen känns gedigen och att fälla upp den går lätt tack vare fördjupningarna på sidorna i underdelen.
När man fäller upp telefonen möts man som sagt av en knappsats som är gjord i ett stycke, knapparna avgränsas av linjer i ett gummi-liknande material sin sticker upp lite från underlaget och som lyser med snyggt blått ljus när skärmen är aktiv. Knapparna på utsidan förtjänar också att nämnas.
Knappar på utsidan
Fyra knappar sitter under den yttre skärmen. De är diskreta, har inga symboler eller tecken och smälter nästan helt i framsidans metalliska yta. Man behöver ändå aldrig fundera på vad de ska användas till, för beroende på vad man använder telefonen till för tillfället så visas fyra olika symboler längst ned i den yttre displayen.
Standardfunktionerna är att man kan välja mellan att aktivera kameran för att ta stillbilder, aktivera funktionen för att ta stillbilder eller sätta igång musikspelaren. När man sedan väljer någon av dessa funktioner ändras knapparnas uppgifter beroende på vad man valt att göra. När man tar bilder eller spelar in video styr de ljusinställningar och den digitala zoomen. I båda fallen fungerar knappen längst till vänster som avtryckare. Väljer man musikinspelaren används knapparna för att välja låtar eller spellistor och när musiken spelas för att ställa in volymen.
När det gäller kameran känns den klart enklare att använda när man har telefonen i hopfällt läge och styr med de nyss nämnda knapparna. Vill man ta bilder av sig själv och samtidigt ha lite koll på vad som syns på bilden får man fälla upp mobilen och använda de vanliga menyknäpparna. Då får man tillgång till lite mer avancerade inställningar, men samtidigt känns det lite mer trögjobbat. Bilderna blir bra, men trots att exponeringskompensationen är lätt att ställa hade jag gärna sett en inbyggd fotolampa.
I övrigt känns menyerna allt annat än tröga att ta sig runt i. Huvudskärmen bjuder på tydliga ikoner som man aldrig behöver fundera på vad de står för. Den fyrkantiga navigeringstangenten med en knapp i mitten för att göra själva valen, känns gedigna och har en bra tryckkänsla.
Smart programväxling
Ett speciellt omnämnande förtjänar den knapp som sitter snett nere till vänster i förhållande till navigeringsknäppen. När man trycker på den får man upp något som kallas Task Manager. Det känns säkert igen av många från datorernas värld och har precis samma funktion. Precis som man i Windows med hjälp av Alt- och Tab-tangenterna snabbt kan växla mellan olika program kan man här förflytta sig mellan olika funktioner.
Säg att du vill boka ett möte med någon och skicka en förfrågan om tidpunkt via sms. Då kanske du börjar genom att titta i kalendern för att hitta en tidpunkt att föreslå. Sedan trycker du på Task Manager knappen för att via huvudmenyn komma till sms-funktionen. Du skickar ett sms och frågar om personen i fråga kan vara med på mötet vid den tidpunkten. Om svaret kommer snabbt kanske du fortfarande befinner dig i undermenyn för sms. I så fall räcker det med ett snabbt tryck på Task Manager-knappen och sen välja kalendern för att direkt komma tillbaka till den aktuella dagen i kalendern och kunna skriva in mötestiden direkt. Väldigt smidigt.
Överhuvudtaget är EF81 som sagt tydlig och lättanvänd. En av de saker jag gillar speciellt är adressboken. Där finns gott om fält att fylla i och de är smart uppdelade på fyra olika flikar för varje person. På den första fliken fyller man i namn och upp till fyra telefonnummer. Den andra fliken innehåller bland annat två e-postadresser och en webbadress för personens privatliv, den tredje fliken innehåller motsvarande fast för personens arbete. På den sista fliken kan man ange personliga ringsignaler, videoringsignaler, visningsbild och om personen ska tillhöra någon av de fyra grupper som finns att välja på.
Okej headset
Headset som följer med är ett stereoheadset som känns okej men inte mer. Det är ingen tvekan om att den här mobilen gör anspråk på att vara en musikmobil och då kunde man kanske vänta sig lite mer. Dels i form av bättre ljudkvalitet men också någon mer en enda knappar att trycka på, exempelvis en volymkontroll. Personligen ogillar jag också de skumgummikuddar som sitter på lurarna och som tyvärr inte går att ta bort. Efter att ha använt headsetet blir man positivt överraskad när man lyssnar via de inbyggda högtalarna som låter bra, även om de givetvis har sina begränsningar de också.
Utformningen av kameran känns som en av de saker där funktionen fått stryka på foten till förmån för form. Ett linsskydd hade jag gärna sett och framför allt hade jag velat ha en fotolampa. EF81 är trots allt en relativt dyr telefon. Men när det gäller kameran så märks det att en hel del av pengarna betalas för designen. Eftersom kameran placerats mitt i gångjärnet kan man tycka att Benq också kunde ha gjort den vridbar och därmed gett större variation i hur man håller mobilen vid fotograferingen. Jag tycker också att placeringen allra längst upp på baksidan gör att den sitter lite onödigt utsatt och den känns lite i vägen när man ska byta minneskort. Det gör man nämligen genom att öppna batteriluckan och ta bort batteriet.
Typ: Trippelbands-gsm med 3G
Vikt: 110 gram
Mått: 94x51x15,9 millimeter
Skärm: Inre: Tft, 2,2 tum240x320 pixlar, 262 000 färger, inre: tft, 1,3, 120x160 pixlar, 1,3 tum
Spel:5 spel följer med, fler kan laddas ner
Kamera: 2,0 megapixel
Övriga funktioner: bluetooth, mediaspelare
Tilllbehör: headset, bilhållare, datakabel
Uttag för extern antenn: nej
Batteritid: 250 timmar
Taltid: 3,5 timmar
Synka med PC/Mac: Ja, via bluetooth eller datakabel
Betyg: 78%
Telefoni&kommunikation 8
Multimedia 8
System&program 8
Användarvänlighet 8
Prestanda&minne 7
Toppbetyg
Plus
Lättanvänd
Utseendet
Minus
Saknar fotolampa
Headsetet
Innan du köper
Vill du ha en snygg mobil som är rätt bra på både musik och foto är EF81 rätt. Ställer du högre krav på någon speciell funktion kan den upplevas som otillräcklig.
Alternativen:
Vill du ha en tunn vikbara 3G- mobil kan Razr v3i vara ett bra alternativ. Om du klarar dig utan 3G är Sony Ericsson K750 och W800 musik- och kamera-mobiler som är värda att titta extra på