X10 mini pro och X10 mini

Sony Ericssons smarta minilurar provade

[Mobile World, Barcelona] Sony Ericsson X10 mini och X10 mini pro var de hetaste nyheterna på Sony Ericssons presskonferens i Barcelona. Båda är minitelefoner med Android. Vi har provat dem, och imponerats av skönt format och blixtsnabba menyer.

Publicerad Senast uppdaterad

Det mest utmärkande med de nya X10-telefonerna från Sony Ericsson märks redan i namnen. Och tillägget "mini" i namnen är verkligen befogat. De känns verkligen riktigt små.

Men i princip alla riktigt små telefoner som finns på marknaden idag är supersimpla lågpristelefoner. De smarta mobilerna däremot blir större och större. De nya X10 mini-telefonerna känns som något som verkligen bryter den trenden.

Om vi börjar med vanliga X10 mini så är det den som känns mest häpnadsväckande liten i handen. Det smarta som Sony Ericsson gjort är att man ändrat menysystemet i telefonen alldeles lagom mycket. I grunden är det här ju en mobil med Google-systemet Android.

Men Sony Ericsson har byggt upp ett menysystem på Android på ett sätt som är bättre än något jag tidigare sett i Android-telefoner. Det smarta är att Sony Ericsson lyckats anpassa systemet så bra till de små skärmarna.

Skickligt är också att Sony Ericsson lyckats bygga in vad som känns som en riktigt bra kamera och bra mediafunktioner. Men jag återkommer till mediafunktionerna snart.

I de fyra hörnen har man lagt in snabb-menyval till vanliga funktioner. Vilka fyra funktioner man lägger här är valfritt, men tanken är förstås att man snabbt ska komma åt telefonboken, sms-menyn, Sony Ericssons timescape-funktion med mera - utan att behöva gå in i huvudmenyn.

Själva huvudmenyn drar man upp med fingret på skärmen blixtsnabbt - som vanligt med Android. Men utseendet är inte riktigt som vanligt, utan anpassat för skärmen, och man bläddrar i sidled mellan ikonerna till alla funktioner och program.

Sony Ericsson X10 mini pro och den vanliga X10 mini ska komma ut först under andra kvartalet, det vill säga i vår. Men de exemplar vi provade känns väldigt klara. Menyerna känns verkligen blixtsnabba.

Kamerafunktionen är också något som Sony Ericsson byggt själva. Även här ligger snabbval i hörnen lättåtkomligt. Klickar jag på hörnet med glödlampan svischar det fram inställningar för ljus. Klickar jag i kamera/video-hörnet växlar telefonen läge.

Videoinspelning kan göras med telefonens fotolampa, och till skillnad från vad som är vanligt i mobiler arbetar kameran med fokusering även vid videoinspelning, så att skärpan hamnar i mitten av bilden. För stillbilder går det att klicka på hörnet med med motivprogram, och välja bland annat makroläge och nattläge (för mer ljuskänslighet i dunkelt ljus).

När det gäller musik har Sony Ericsson X10 mini pro (och mini) en 3,5-millimeters hörlurskontakt, men i kontakten ser man en liten sidotunnel utöver utrymmet för att ansluta vanliga hörlurar. Detta är enligt Håkan Olsson på Sony Ericsson för att Sony Ericsson kommer att ta fram egna hörlurar som även har stöd för att bläddra mellan låtar, att se vem som ringer direkt på sladden etcetera. Men har man några vanliga 3,5-millimetershörlurar fungerar det också bra. För laddning och datoranslutning är det micro-usb som gäller.

Tangentbordet i X10 mini pro då? Jo, visst är det litet, men det gick ändå förvånansvärt bra att skriva. Sony Ericsson har fått till tryckkänslan rätt bra i knapparna, trots att de är små.

På den X10 mini pro som jag testade fanns inga svenska bokstäver utmärkta på tangentbordet, men när jag valde svenska i språkvalet (som alltid ligger öppet vid textinmatning) förvandlades tre av knapparna nere till höger på tangentbordet till å, ä och ö, så det gick bra att skriva text utan särdkilda knappkombinationer för svenska bokstäver.

Sony Ericsson X10 mini pro och mini är nog vad Sony Ericsson behöver just nu. Det som känns positivt är det innovativa med det lilla formatet, och att man ändå lyckats göra telefonerna så bra både i mediafunktioner (kameran till exempel) och menyer. Att det går att göra om Googles Android-system så bra känns överraskande. Priserna som nämnts på runt 4000 kronor utan abonnemang känns också som de kommer att stå sig i konkurrensen. X10 mini och mini pro luktar succé.