Studenter missnöjda med internet i mobilen

Bland Sveriges studenter är det få som använder internet i mobilen. Och vad värre är: det är de som använder internet i mobilen mest som är mest missnöjda. Det visar en undersökning som gjorts som en del av ett forskningsprojekt på Uppsala universitet.

Publicerad Senast uppdaterad

Totalt har man gjort enkätintervjuer med mer än 1000 studenter på universitet och högskolor i Sverige. 99 procent av dem hade mobiltelefon, och 80 procent skickade sms dagligen. Men endast var femte tillfrågade använde sin mobil för att surfa med, och bara var tionde kollade sin e-post i mobilen.

De som använder internet i mobilen gör det dessutom inte särskilt ofta. Mindre än hälften av de som surfar med mobilen gör det en gång i veckan eller mer. Det finns en tydlig trend att de som använder mobilen för att koppla upp sig mest är studerande på tekniska utbildningar, något som författarna till undersökningen tolkar som att det är teknikintresset snarare än nyttan som får dem att koppla upp sig.

De webbtjänster som används mest är dessutom av det enklare slaget. Sökning av adresser och tider för resor toppar, följt av nyheter och väder. Chatt och communities hamnar långt ner på listan. Av operatörernas betaltjänster är det nedladdning av musik som är populärast, med ynka 1,5 procent av de tillfrågade som användare.

De som inte använder internet i mobilen har fått svara på varför de inte gör det. Den vanligaste orsaken är att de anser det tillräckligt att kunna koppla upp sig med datorn. Näst vanligast är att det är för dyrt.

De flesta användarna hittar man som sagt bland studenter på tekniska utbildningar, men det är också de som är mest kritiska till internet i mobilen. De tycker att det är för krångligt, för långsamt och att skärmen är för liten.

Enkäten gjordes hösten 2007, alltså innan Iphone 3g började säljas i Sverige. Det är allmänt känt från ett flertal datakällor att Iphone-ägare använder internet i mobilen betydligt mer än övriga mobilanvändare.

Här kan undersökningen laddas ner i sin helhet, som PDF.