Supermaskinen

Publicerad Senast uppdaterad

Tänk dig en mobiltelefon som också klarar dina vanliga datorsysslor: e-post, webbsurfning, word, excel, chatt, bilder, musik och spel. Där har du mobiltelefonen Ipaq Mobile Messenger, som är HP:s fascinerande produkt när datorjätten nu på allvar ger sig in på mobilmarknaden.

Det här är inte första gången en vi ser smarta mobiltelefoner med Microsofts operativsystem i. Men det känns ändå som att den här produkten bjuder på något nytt. Ipaq 6515 Mobile Messenger är faktiskt den "smartaste" mobiltelefon vi hittills testat.

Det finns flera anledningar till att det känns så. Först och främst är den fullproppad med användbara funktioner. Att använda den för mobil kommunikation är oerhört smidigt, mycket tack vare tangentbordet. Det sitter längst ner på telefonens framsida. Att skriva gör man med tummarna samtidigt som man håller i telefonen.

Men tangentbordet hade inte varit mycket att ha om den här mobilen inte också haft bra program där textinmatning gör någon nytta. Meddelande-menyn i telefonen samlar alla olika typer av meddelanden. Under olika flikar hittar man sms, mms, och e-post. Det går både att synka e-posten som ligger Outlook på vanliga datorn, och lägga upp e-postkonton direkt i telefonen för att ladda ner och skicka mejl via telefonens internetuppkoppling.

MSN Messenger är ett populärt program för att chatta i datorn, och det finns i den här mobiltelefonen. Det känns som Messenger i vanliga datorn. Ikoner och grafik är identiska, och det går bra att se vilka som är online och givetvis att chatta. Även Pocket Internet Explorer finns på datorn, för surfning på webbsidor och wapsidor.

Att ha ett tangentbord gör att nyttan av e-post och blir betydligt större än på mobiltelefoner utan tangentbord. En annan bra sak är att körningen av flera program samtidigt fungerar bra. Messenger ligger i bakgrunden medan jag hämtar mejl och läser sms, och mitt i allt kan jag växla över till mediaspelaren för att koppla på lite njutbar musik eller en mp3-bok i hörlurarna. Bland övriga mediafunktioner bör nämnas den inbyggda megapixelkameran, som är trevlig för att kunna skicka bildmeddelanden.

Pocket Word och Pocket Excel ligger också på den här telefonen. De använder samma filformat som den vanliga datorns Word och Excel, men antalet funktioner i programmen är mindre. Det går utmärkt att öppna och redigera inkomna dokument. Eller att skriva en text och mejla iväg direkt från Ipaq 6515. Precis som med andra Pocket PC-handdatorer kunde jag vid installationen av synkroniseringsprogrammet också välja att skapa en mapp på min dators skrivbord för dokument som automatiskt ska synkroniseras till handdatorn.

Ipaq 6515 är utrustad med en inbyggd GPS-antenn för navigering via satelliter. Det är inget som syns på utsidan, och det finns ingen antenn att fälla ut. Det första jag fick göra för att använda GPS-funktionen var att ladda ner en karta över Stockholmsregionen. Det finns kartor över de flesta västeuropeiska regioner för nedladdning direkt från ett program i telefonen. En karta ingår, sedan får man köpa fler från HP:s hemsida.

När jag befann mig utomhus körde jag igång programmet för GPS-navigering. Efter ett par minuter hade telefonen kontakt med satelliterna och kunde visa var jag var på en karta på skärmen. När jag satte mig i bilen kunde jag söka efter den adress i Stockholm dit jag skulle, och sedan guidades jag av en röst och på skärmen. Tomtom gör bland de bättre GPS-mjukvarorna som finns på marknaden, så det fungerade utmärkt. Rösten hördes bra. Det gick också att välja att få röstinstruktionerna på svenska eller på en mängd andra språk.

Även mer avancerade GPS-funktioner, som att söka efter "points-of-interest", eller att säga åt programmet att föreslå en omväg runt trafikstockningar fanns inlagda i det GPS-program som Ipaq 6515 utrustats med. Det går också att använda en tredimensionell kartbild när man kör, vilket jag tyckte kändes mest behagligt. Något läge för att navigera vid färd till fots kunde jag dock inte hitta, utan då fick jag nöja mig med att se min position på kartan eller att räkna ut en färdväg i förväg på kartan med programmets adresssökning.

Eftersom Ipaq 6515 använder Microsofts operativsystem Windows Mobile följer också Microsofts synkroniseringsprogram Activesync med, samt en dockningsstation för batteriladdning och usb-anslutning till dator. Batterladdaren kan också anslutas direkt till telefonen. När telefonen är ansluten synkas automatiskt kalender, adressbok och att-göra-listan i Outlook. Det går också att komma åt hela telefonminnet för att exempelvis överföra mp3-musik och dokument.

Ipaq 6515 är också en vanlig mobiltelefon. Under skärmen sitter de välbekanta knapparna grön och röd lur. Med ett klick på grön lur poppade det fram vanliga sifferknappar på skärmen. Sedan var det bara att mata in numret. En del av telefonens tangentbord fungerar också som sifferknappar när Ipaq 6515 är i telefonläge.

Direkt under skärmen sitter också snabbknappar till adressbok och meddelanden, och i mitten en joystick. Det gick bra att exempelvis ringa ett samtal utan att behöva klicka på skärmen. Först ett tryck på adressboken. Sedan kunde jag skriva en del av namnet på personen för att låta adressboken plocka fram rätt kontakt. Genom att styra joysticken till rätt nummer eller klicka på skärmen så kopplades samtalet upp.

Under telefonen sitter också en standardkontakt för hörlurar eller handsfree. Själv pratade jag mest i telefon via ett trådlöst Sony Ericsson-headset. Ipaq 6515 har ju bluetooth, vilket kan användas både för trådlösa headset och för att koppla samman apparaten med datorer eller andra mobiler. Bluetooth är också nyttigt för att använda mobilen som ett trådlöst moden för att internetansluta sin bärbara dator. I huvudmenyn kunde jag starta programmet "Wireless Modem" för att koppla upp min laptop.

Anslutningen till internet är förstås en högst central funktion i den här apparaten, framför allt för alla internetprogram som är installerade. Telefonen kopplar upp sig via gprs, vilket ger en hastighet ungefär som ett vanligt modem. Men Ipaq 6515 är också utrustad med Edge, och i Telias mobilnät går det därför att få lite högre hastighet.

Just att den här telefonen är så bra gör att man ändå saknar 3G-telefoni i denna apparat. I den här typen av telefoner gör ju 3G mest nytta. Inte bara för hastigheten utan också för möjligheten i 3G-näten att använda internet och röstsamtal samtidigt. Med Ipaq 6515 blev jag i stället nedkopplad från internet när jag fick inkommande samtal - e-postnedladdningen avbröts och jag kopplades ner från MSN Messenger.

En annan sak är att en apparat med så mycket funktioner som denna behöver laddas oftare än vanliga mobiler. Jag har använt Ipaq 6515 oerhört flitigt i några veckor, vilket krävt närapå daglig laddning.

Jo, en sak till: Ringsignalerna som följer med är väl inte de allra coolaste. Men den saken inte är något man tänker på i första taget.