Bäst pris på 3G-kort för datorn får du om du satsar på ett 12- eller 18-månaders abonnemang hos någon av de fyra 3G-operatörerna. Tre, Telia och Telenor säljer kort från belgiska Option medan Tele2Comviqs kort kommer från den kinesiska telekomgiganten Huawei.
Installation
Installationsproceduren för 3G-kort är föredömligt enkel förutsatt att du har en CD-läsare i din dator. Saknas det blir det några extra moment, men de innebär inte några större svårigheter. Du behöver antingen en extern CD/DVD-enhet eller tillgång till en dator där du kan föra över programvaran till exempelvis ett USB-minne. Programvaran måste installeras före du sätter in kortet i datorn, annars kommer datorn förgäves att leta efter drivrutiner och du får ägna tid åt att trycka bort p>Telenor, Telia och Tre levererar sina 3G-kort med en svensk programvara märkt med de egna varumärkena. Huawei-kortet från Tele2Comviq levereras med tillverkarens originalprogramvara och manualer på engelska, men har man bara en grundläggande kunskap om engelska datortermer så innebär det inte något problem. Tre har översatt delar av programvaran till svenska, till exempel namn på inställningsprofiler, medan knappar och menyval fortfarande är på engelska. Det hade onekligen sett proffsigare ut om man hållit sig till ett språk. Alla inställningar för 3G-korten ligger klara i installationsprogrammen, så den enda frågan du behöver svara på under installationen är vilka mappar på datorn du vill använda för program och drivrutiner.
När mjukvaran är på plats i datorn kan du köra igång direkt med kortet från Tele2Comviq. Med de andra tre korten i testet får du vänta några minuter medan datorn startas om. Samtliga programvaror går också att avinstallera smidigt och efter omstart hittar jag inga spår vare sig i startmenyn eller bland nätverksinställningarna.
Slutsats: Samtliga installationsprogram får bra betyg - inga onödiga frågor som måste besvaras och hela installationen är avklarad på under fem minuter. Installationen av kortet från Tele2Comviq sker visserligen på engelska, men det är trevligt att slippa starta om datorn. Vinnare: Tele2Comviq.
Format och tillbehör
Är inte alla 3G-kort lika stora? Nästan. Det finns små skillnader på delen som sticker ut ur datorn. Måtten för korten från Telia, Telenor och Tre är identiska. Tele2Comviqs kort är mindre, men skillnaden är inte så stor att den har någon betydelse. En annan punkt där Tele2Comviqs kort skiljer sig från de övriga är antennen. Tele2Comviqs kort har en liten uppfällbar antenn, men saknar anslutning för extern antenn. Jag kunde inte se att den uppfällbara antennen skulle ge bättre mottagning i någon situation jämfört med de fasta inbyggda antennerna i övriga tre operatörers kort. Korten från Tre, Telia och Telenor har alla en anslutning för extern antenn. Passande antenner för biltaket eller sommarstugan finns från 300 kr och uppåt. Tele2Comviqs kort levereras med ett enkelt headset och är det enda kort i testet som du kan använda för röstsamtal.
Även om du har en datorväska som rymmer datorn med 3G-kortet på plats är det dumt att flytta datorn utan att ta ut kortet. Det räcker med en ganska måttlig stöt mot den utskjutande delen av 3G-kortet för att kortet, eller ännu värre, själva kortplatsen i datorn ska ta stryk. Lyckligtvis levereras samtliga fyra 3G-kort med fodral för resan. Korten från Tre, Telenor och Telia levereras med fodral i halvhård plast, typ DVD-fodral, medan Tele2Comviqs kort har ett fodral av hårdare plast, typ CD-fodral. Jag utsatte inte fodralen för några mer våldsamma tester, men de halvhårda plastfodralen känns som att de både är mer hållbara och ger ett bättre skydd för 3G-korten.
Slutsats: Det är lättare att utse en förlorare än en vinnare i denna kategori. Tele2Comviqs kort saknar möjlighet till extern antenn och har ett sämre fodral än konkurrenterna.
Vinnare: Telia, Telenor och Tre på delad förstaplats.
Funktioner
Telias kort är utvändigt mycket likt korten från Telenor och Tre, men bjuder dessutom på WLAN. Saknar din dator inbyggt kort för trådlöst nätverk är den funktionaliteten naturligtvis ett stort plus. Med kortet från Tele2Comviq kan du ringa röstsamtal genom ett headset som ansluts direkt till kortet. I övrigt är det en utmaning att hitta skillnader i antal funktioner hos korten. Samtliga klarar att skicka och ta emot sms, koppla upp internetanslutningar och hålla koll på förbrukad datamängd. Programvarorna innehåller också länk till adressboken i Outlook vilket underlättar om du använder SMS-funktionen.
Slutsats: Telia och Tele2Comviq sticker ut i denna kategori med stöd för WLAN respektive röstsamtal. Jag har svårt att se att någon skulle använda 3G-kortet som enda mobil, så möjligheten att ringa röstsamtal känns inte helt nödvändig. WLAN kan däremot komma till nytta, till exempel om din dator inte har den snabbare g-standarden inbyggd.
Vinnare: Telia
Prestanda
Skillnaden i prestanda är inte stor mellan korten. Mätvärdena som jag fått fram i detta test är naturligtvis bara stickprov och inget som ger en generell bild av prestandan i operatörernas nät, men alla fyra korten nådde emellanåt upp till bra hastigheter strax över 300 kilobit per sekund. Inte långt ifrån den specificerade toppfarten på 384 kbps. Också pingtiderna, tiden det tar för ett datapaket att nå en server på internet och studsa tillbaka till datorn igen, låg i samma intervall för de fyra korten - mellan 300 och 500 millisekunder. Det kan jämföras med en fast bredbandsuppkoppling där normala pingtider inom Sverige är ca 15 millisekunder. Sammantaget räcker prestandan i 3G-nätet gott för de flesta internetapplikationer. Undantag är situationer där du behöver ladda upp stora mängder data - 3G-uppkopplingen är asymmetrisk och hastigheten från din dator till internet stannar vid en sjättedel av nedladdningshastigheten. IP-telefoniprogram som Skype fungerar inte så bra över 3G-uppkopplingen. De långa pingtiderna leder till fördröjningar och upplevelsen blir som en sämre satellittelefon.
3G-kortet från Telia innehåller som bekant även WLAN. Det gör också de flesta bärbara datorer idag, så hårdvarustödet känns inte så intressant. Däremot är det ett plus att Telias Homerun-tjänst ingår. Det gör att du kan surfa med 11 Mbps hastighet på ett stort antal hotspots i Sverige, Norden och Europa. Telia Homerun finns framförallt på hotell, konferensanläggningar och flygplatser, men också på vissa caféer.
Slutsats: Telia fuskar sig till förstaplatsen genom att smyga in WLAN-tjänsten Homerun i testet. Egentligen är det ju ingen 3G-uppkoppling, men där Homerun finns ger Telias lösning högre hastighet än du får med de andra operatörerna.
Vinnare: Telia.
Användarvänlighet
3G-korten i testet har med ett undantag varit riktigt trevliga att använda. Kortet från Telenor slutade plötsligt att fungera och programvaran ville inte kännas vid att kortet satt i datorn trots att alla lysdioder blinkade på rätt sätt. Först efter att jag avinstallerade programvaran och installerade den på nytt fungerade kortet igen.
För att koppla upp en internetanslutning startar du 3G-kortets programvara via en ikon på skrivbordet. I själva programvaran har operatörerna fastnat för olika namn för uppkopplingsknappen. Hos Telenor heter den "Anslut Mobil", hos Telia "Internet", hos Tre "Connect" medan Tele2Comviq har en ikon som föreställer två datorer som kommunicerar med varandra. Telia är den operatör som verkar ha lagt ned mest energi på att anpassa sin programvara. Gränssnittet är väldigt snyggt och passar bra in i Telias grafiska profil, men framför allt får man snabbt en bra överblick och hittar lätt alla viktiga funktioner. Även Vodafone-programmet som Telenor levererar har fått sig en rejäl makeover jämfört med det program som korttillverkaren levererar. Allt rött har inte hunnit bli blått ännu, så har man använt Vodafone Live så känns färger och ikoner bekanta. Tre och Tele2Comviq har inte anpassat programvarorna nämnvärt. Tre har lagt in sin logga, men mycket mer än så har man inte ändrat på. Programmet som följer med Tres kort är inte min favorit i testet - det finns tre olika "Connect"-knappar och lika många rullgardinsmenyer på programmets startsida som förvillar mer än de gör nytta. Tele2Comviq har avstått helt från att översätta eller anpassa programvaran. Gränssnittet innehåller all information som behövs och är extremt avskalat - på gränsen till trist. Vid ett första ögonkast är det inte helt uppenbart vad de olika ikonerna i programmet har för funktioner, men efter några sekunders bläddrande i manualen är programmet mycket enkelt att använda.
Slutsats: Telia och Telenor (Vodafone) har båda anpassat programvarorna och översatt dem för den svenska marknaden. Telias programvara har det bästa gränssnittet och fungerade helt problemfritt under testet.
Vinnare: Telia
Paketpriser
Om du klarar att hålla dig under 1 GB per månad har Tele2Comviq det lägsta priset. Kostnaden för ett år inklusive kort och inträde blir 3418 kr. Skulle du använda exempelvis 2 GB en månad ökar kostnaden direkt med 1500 kr hos Tele2Comviq. Då kan Tre vara ett bra alternativ eftersom de aldrig debiterar mer än 499 kr per månad. Tre har samtidigt testets längsta bindningstider med 18 månader. Priserna hos Telia och Vodafone är högre än hos Tele2Comviq och Tre. Telia inkluderar Homerun Flatrate i sitt "Connect Fast"-paket - en tjänst som separat kostar minst 1000 kr per månad.
Slutsats: 1 GB räcker långt för mobilsurf och Tele2Comviqs månadsavgift är låg. Om man som Tre haft ett pristak eller en rimligare avgift för ytterligare data hade det varit helt perfekt. Vinnare: Tele2Comviq
Faktaruta: Strömförbrukning
3G-kort gör att du kan använda internet långt ifrån närmaste eluttag. Korten använder en hel del ström och datorerna i testet, som normalt har en batteritid på 2,5 - 3 timmar, förlorade drygt 30 % av batteritiden med aktiv 3G-uppkoppling.
Faktaruta: Så här gick testet till
Samtliga kort installerades enligt operatörens instruktioner på två olika datorer med Windows XP operativsystem - en Dell Inspiron med 1 GB minne och på en HP Pavilion ZE4900 med 512 MB minne. Därefter testades olika internetprogram som webbsurf, e-post, Skype och Messenger. Testet avslutades med en hastighetskontroll med programmet Tptest och en test av fördröjningarna med hjälp av ping-kommandot.
Vinnare: Tele2Comviq
Genom låga priser och en smidig installation tar Tele2Comviq hem segern trots att hårdvaran inte är testets bästa. Telias kort är riktigt bra, men har tyvärr en prislapp som avskräcker.
Abonnemang för 3G-kort
Tele2Comviq Mobilt bredband
·Inträde: 1390 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 169 kr
·Bindningstid: 12 månader
·Fri datamängd: 1 GB/månad
·Ytterligare data: 1,49 kr/MB
Telia Connect Rörlig
·Inträde: 1738 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 150 kr under bindningstiden, därefter 50 kr
·Bindningstid: 12 månader
·Fri datamängd: ingår ej
·Data: 10 kr/MB (max 124 kr per dygn eller 835 kr per månad)
·Telia HomeRun kan användas, men du betalar 3 kr/MB
Telia Connect Fast
·Inträde: 619 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 685 kr under bindningstiden, därefter 585 kr
·Bindningstid: 12 månader
·Fri datamängd: ingen begränsning
·Telia HomeRun Flatrate WLAN-abonnemang ingår
Tre 3Mobilt Bredband 1GB
·Inträde: 1245 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 199 kr
·Bindningstid: 18 månader
·Fri datamängd: 1 GB/månad
·Ytterligare data: 1,49 kr/MB (max 499 kr/månad)
Tre 3Mobilt Bredband Obegränsat
·Inträde: 250 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 499 kr
·Bindningstid: 18 månader
·Fri datamängd: ingen begränsning
Telenor Mobile Connect Card 3G
·Inträde: 0 kr inklusive kort
·Månadsavgift: 624 kr
·Bindningstid: 12 månader. Möjligt att säga upp avtalet och återlämna kortet inom 30 dagar.
·Fri datamängd: Operatören kan sänka överföringshastigheten om du använder mer än 1 GB/månad
·Ytterligare data: 0 kr/MB