Syns i mobilen

De flesta svenska dagstidningar har gjort, det. Mobil har gjort det och även du kan göra en egen webbsida för den som surfar via mobiltelefonen. Här visar vi enkelt och steg för steg hur du svänger ihop en egen mobilsida.

Publicerad Senast uppdaterad

De sidor som nu utvecklas har ganska mycket gemensamt med de sidor man tittar på i en vanlig dator, även om de mobilanpassade sidorna givetvis är mycket mindre och anpassade till mobilens lilla skärm och förutsättningar. Därför kommer du som gjort egna hemsidor i html att känna igen dig.

Annat var det när wap först såg dagens ljus. Då handlade det om sidor anpassade till telefonernas då monokroma skärmar och mycket begränsade minne. med dagens xhtml-sidor som även kallas wap 2.0 är sidorna både mer lik vanliga html-sidor och de kan också innehålla betydligt mer.

På vanliga internet använder man ofta så kallade stylesheets (stilmallar) för att bestämma utseendet på sin sida och det kan man göra även i mobilen. I teorin skulle man kunna använda en och samma sida för att sedan anropa olika stilmallar beroende på om besökaren använder en mobiltelefon eller en vanlig dator.

I praktiken är det mer saker att tänka på, för en av de viktigaste sakerna att tänka på är att anpassa innehållet för användning i mobilen. När man surfar via sin mobiltelefon letar man kanske främst efter information som har relevans precis då och man vill nog ogärna ha upp mängder av information som inte är relevant för stunden. Börja därför med att tänka ut vilket innehåll du vill servera. Sen gäller det att förpacka det så det blir snabbt och enkelt att få fram i mobilen. När du bestämt vad din sida ska handla om är det dags att börja koda.

Vi kan börja med att gå igenom lite formalia. De filer som din sajt byggs upp av gör kan du döpa med ändelsen ".htm". I själva dokumentet anger man sedan vilken typ av dokument det är och filändelsen htm gör att filen säkert känns igen av den server du ska använda. Det är med andra ord ett säkert sätt att slippa problem med att servern sätter käppar i hjulet.

I själva dokumentfilerna börjar vi sedan med att ange dokumenttypen. Det gör vi med hjälp av de här raderna:

p>Mobile 1.0//EN" "www.wapforum.org/DTD... />

Det anger att den sida vi gör är en xhtml-sida enligt den speciella specifikationen för mobila enheter. I filen ska den informationen följas av mer formell information och den kompletteras med en angivelse av sidans titel. Innan vi ens börjat fylla sidan med innehåll ser den alltså ut så här:

ttp://www.wapforum.org/DTD/xhtml-mobile10.dtd"html" target="_blank">www.wapforum.org/DTD... http://www.w3.org/1999/xhtml"headmeta" target="_blank">www.w3.org/1999/xhtm... http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-1" />

Titeln