Brädspel, både enklare sällskapsspel och mer komplicerade spel som tilltalar den spelbitne, har fått ett rejält uppsving på senare tid, inte minst för att själva spelen är betydligt bättre och roligare nu än när man hade att välja mellan Fia med knuff, Monopol och Risk. Spel som Carcassonne och Ticket to Ride har öppnat mångas ögon för hur kul det kan vara att samlas runt ett bord och spela spel.
Egentligen började utvecklingen redan för 20 år sedan, då spelet Settlers of Catan släpptes. Liksom många av de följande spelsuccéerna kom konstruktören och spelföretaget från Tyskland, och i dag är den årliga spelmässan för brädspel i Essen en jätteaffär. Den som vinner det prestigefyllda priset Spiel des Jahres som delas ut på mässan kan räkna med att få sitt spel sålt i minst sexsiffriga upplagor.
Nu har många populära spel även flyttat in som appar. Nackdelen med att spela brädspel på surfplattan är att skärmytan är betydligt mindre än den yta som de flesta brädspel breder ut sig över. Men det finns många fördelar. Ett spel kostar tiondelen av priset som app, och är betydligt lättare att ha med sig på resan. Det går naturligtvis betydligt snabbare att ställa upp och packa ihop, och du behöver inte oroa dig för att någon regel blir fel.
Annons
Ur speltillverkarens synpunkt finns det också fördelar och nackdelar med att konvertera brädspel till appar. Vi frågade en mindre brädspelstillverkare, Victory Point Games, som bland annat gjort spelet Loot & Scoot. De flesta brädspelstillverkare anlitar externa utvecklare för att göra sina appar, men Victory Point Games har i stället valt att ta in kompetensen i företaget.
Annons
- Den främsta fördelen med att digitalisera ett brädspel är att alla spelmekanismer redan är klara, vilket spar en hel del utvecklingstid. Den största utmaningen är hur man ska presentera all information. Mobilskärmen erbjuder en begränsad yta och det kan ta tid att hitta ett sätt att visa allt utan att överbelasta användaren eller förenkla för mycket, säger Deon Carrico, ansvarig för Victory Point Games app-spel.
Det är Ipad som är det solklara förstahandsvalet för utvecklarna av brädspels-appar, även om en hel del av dem också fungerar på Iphone. Till Android är utbudet betydligt mindre, men inte obefintligt, och här funkar apparna oftast både till mobil och surfplatta. Victory Point Games har valt att utveckla sina spel till bägge plattformarna.
- Vi ville nå ut till så många spelare som möjligt. Extraarbetet som krävs för att göra våra spel tillgängliga i både Android och Ios var minimalt, så det fanns ingen anledning för oss att inte göra det, anser Deon Carrico.
Det låga priset för en app vilket är en fördel för spelaren är naturligtvis ett problem för utvecklaren.
- Jämfört med motsvarande brädspel måste en app sälja betydligt mer med deras låga pris. Men för varje release vi gjort har vi sett försäljningen öka för samtliga appar, berättar Deon Carrico.
Trots det har app-utvecklandet gett mersmak för Victory Point Games. Företaget har ett spel vid namn Roadhouse, inte är baserat på något tidigare brädspel som väntar på godkännande från Apple och ett annat än så länge hemligt spel som kommer att släppas som digitalt spel först och senare konverteras till brädspel.
En tydlig skillnad mellan de spel som finns både till Ios och Android är att de förra oftast kan spelas online mellan flera spelare, medan detta endast undantagsvis är fallet till Android. Orsaken till detta kan nog skrivas Gamecenter, Apples infrastruktur för att länka ihop spelare via molnet. Gamecenter spar förmodligen en hel del utvecklingstid för den app-utvecklare som vill skapa ett onlinespel, och för användaren innebär det förstås att man inte behöver skapa separata login för varje spel.
Å andra sidan är Apples intresse att erbjuda Gamecenter till Androidanvändare mindre än obefintligt. Google har precis lanserat sin egen motsvarande tjänst, Google Play Games, vilket förhoppningsvis innebär att vi får se fler brädspel till Android med online-möjligheter. Men så länge det är Googles och Apples tjänster som används kan vi nog glömma att få spela spel med våra vänner som använder det andra systemet.
Samtliga av de brädspelsappar vi testat kan man även spela själv mot datorspelare. Men vi tycker ändå att huvudpoängen med sällskapsspel är just sällskapet, så därför har vi fokuserat på hur de fungerar när flera personer samlas och spelar tillsammans.
Klicka på rubrikerna eller bilderna för att läsa testerna.
The Amazeing Labyrinth har som brädspel mer än 25 år och 13 miljoner sålda spel på nacken. Det är gjort för lite äldre barn men kan vara nog så klurigt för vuxna.
Jaga den mystiska Mr X genom Londons gator i detta brädspel.
Spel med lätta regler
Carcassonne
Carcassonne är ett av de spel ur den nya brädspelsvågen som vunnit bredast popularitet. Det är olika utvecklare som gjort apparna till de olika systemen, och därför har vi testat dem separat.
Forbidden Island är ett så kallat samarbetsspel, vilket innebär att alla spelare spelar på ett lag och vinner eller förlorar tillsammans i stället för att tävla mot varandra.
Temat för detta spel är bönodling, men det är mer rättvisande att säga att det är ett kortspel där man spar olika färger och cashar in dem vid rätt tillfälle.
The Settlers of Catan kan sägas vara det spel som för 18 år sedan startade den nya vågen av brädspel, och det är fortfarande mycket populärt. Som app har det däremot sina brister.
Eclipse är ett så kallat 4X-spel, vilket innebär att du bygger ett rymdimperium genom att utforska, kolonisera, forska, bygga flottor och kriga. Det är också en klockren översättning av ett brädspel till en app.
Summoner Wars är ett så kallat deck-building-spel, vilket innebär att det är ett kortspel där en del av spelet handlar om att välja ut vilka kort du har i din lek för att utöka dina chanser.
Caylus kombinerar två brädspelsgenrer. Det ekonomiska spelet där man köper och bygger för olika typer av resurser, och worker placement där man har ett begränsat antal arbetare som kan placeras ut för att utföra olika sysslor.