TCO underkänner nya mobiler

TCO Development, företaget bakom TCO-märkningen, har i dagarna gått ut med att man testat tio nya mobiltelefoner, och underkänt åtta av dem. Mobil passade ut Annika Overödder på TCO Development om hur testerna gick till.

Publicerad Senast uppdaterad

Vad är det ni har testat?

- Det är dels mobilstrålningen, dels hur bra telefonen fungerar i nätet, dels ergonomin. Till TCO-märkning av mobiler ställer vi även krav på att telefonerna inte ska ha vissa miljögifter, men det har vi inte gjort här.

Hur mäter ni mobilstrålningen?

- Vi mäter SAR-värdet och har satt ett gränsvärde på 0,8 W/kg. FN och EU har satt ett gränsvärde på 2,0 W/kg. Gränsvärden är dock ingen exakt vetenskap. När man satte värdet till 2,0 utgick man från en känd skadlig dos och delade med 100. Sedan delade man med ytterligare en faktor 5 för konsumentelektronik för att ha en säkerhetsmarginal.

- Ibland annat USA har man däremot ett annat gränsvärde, som man mäter upp litet annorlunda. TCO-märkningen är internationell, och vi ville inte ha ett gränsvärde som översteg det nationella i vissa länder. Dessutom tittade vi på vad telefonerna klarade när vi satte testvärdet och lade nivån där tillräckligt många mobiler klarade sig, för att mana på branschen.

Så ni har alltså medvetet lagt er strålningsnivå för att inte alla mobiler ska klara den?

Ja, så arbetar vi även med bildskärmsmärkningen.

Sedan mäter ni även något ni kallar TCP-värdet, vad är det?

Man måste ju även ställa krav på att mobilen fungerar bra i nätet, annars är det enkelt att få ner SAR-värdet genom att bara vrida ner telefonens uteffekt. Därför har vi mätt sändstyrkan i antennen. Ju högre sändstryrka, desto bättre fungerar telefonen i nätet.

Så det är ett slags mått på hur bra mottagning telefonen har?

- Ja, men bara i utgående riktning. Sedan blir det mer och mer viktigt med den ingående riktningen, för till exempel mobildata. Det är något vi borde titta på.

Ergonomin då, vad tittar ni på där?

- Dels är det teckenstorleken på skärmen, dels är det tangenternas ergonomi.

För tangenterna ställer ni bland annat krav på att de ska ha en kännbar rörelse. Touchtangenter går bort direkt där, alltså?

- Ja. Det är något vi diskuterar om vi ska ändra på. När touchtangenterna kom fungerade de litet sådär, men jag får lov att säga att touchtangenterna och touchskärmarna har kommit mer och mer, och användarna är mer vana vid dem nu.

Är inte knappergonomin något som är upp till var och en att bedöma när man känner på telefonen i butik?

- Jo naturligtvis.

Så är det inte litet väl hårt att underkänna telefoner enbart på grund av knappergonomin?

- Jo det kan man tycka. Vi diskuterar om att uppdatera standarden där. Men återförsäljare vi diskuterat med har sagt att de tycker att det är bra att vi ställt krav på knappar. Och de telefoner vi underkänt hade alla för lågt värde på antenneffekten.

Ni underkände ergonomin på Nokia E65, E90 och Sony Ericsson P1. Vad föll de på?

- Det var framför allt textstorleken som är för liten och inte går att justera. På P1 går det, men det är rätt krångligt. Men P1 underkände vi även för att man måste använda pekskärmen för att använda vissa funktioner. Och alla tre hade för lågt värde på antenneffekten.

Fotnot: I tabellen anges det att Sony Ericsson P1 har för liten teckenstorlek. I själva verket går det att justera textstorleken på P1, vilket man på TCO blivit informerade om efter att testet utförts.