Uppgifter till Mobil

Tele2 renodlar Sverige-verksamheten

Enligt uppgifter till Mobil för Tele2 en dialog med andra fastnätsoperatörer avseende försäljningen av telefoni- och Internetverksamheten i Sverige. Tanken är att fokusera ännu mer på den mobila affären.

Publicerad Senast uppdaterad

Det kom lite som en överraskning när Tele2 för bara några veckor sedan meddelade att de säljer sin mobilverksamhet i Ryssland till bank- och finansföretaget VTB Group. 

Tillväxten ska under de närmaste tre åren komma från Sverige, Nederländerna, Norge och Kazakstan, sa Tele2:s vd Mats Granryd, vid presskonferensen som anordnades då. Som en följd av försäljningen har ett fyrtiotal anställda hastigt fått lämna sina jobb på Tele2.

–  Ett fåtal anställda har under senaste veckorna fått lämna den centrala funktionen i bolaget, något som inte har att göra med fastnätsverksamheten utan med försäljningen av Ryssland-verksamheten, säger Lars Torstensson, Group Communications Director på Tele2, till Mobil. Det handlar helt enkelt om att i och med att vi sålt verksamheten i Ryssland har vi blivit ett mindre bolag, och behöver därför färre centrala funktioner.

Nya uppgifter till Mobil, från en källa insatt i diskussionerna med operatörerna, gör gällande att Tele2:s nya fokus inte bara handlar om att växa på de kvarvarande marknaderna utan, åtminstone i Sverige, även om att enbart fokusera på mobilverksamheten. Operatören sägs nämligen föra en dialog med ett antal operatörer avseende en potentiell försäljning av telefoni- och internetverksamheten.

Frågan består om den renodlingen handlar om att stärka Tele2:s mobilverksamhet eller om det snarare är ett sätt att profilera företaget för ett uppköp eller sammanslagning.

– Vi kommenterar inte spekulationer; har vi någonting att kommunicera gör vi det genom ett pressmeddelande, säger Lars Torstensson.

Men hur ser du på frågan om att fastnätsverksamheten inte går särskilt bra i Sverige och att Tele2 renodlas till en ren mobil operatör?

– Så här är det: Det som är viktigt för oss är att vår verksamhet ska gå bra. Idag kommer 70 procent av våra intäkter i gruppen från mobilsidan. Fasttelefoni och -bredband är två viktiga verksamheter för oss. I vissa länder vidareutvecklar vi dessutom bara fasttelefoni och bredband. I Sverige ökar vi på företagssidan men det går trögare på konsumentsidan. Sedan så erbjuder vi ett bra alternativt till fast bredband med vårt 4G-nät. Det går också bra att teckna ett nytt adsl-abonnemang, säger han.

Tre och Tele2: Konsolidering behövs

För bara några veckor sedan öppnade konkurrenten Tres vd Peder Ramel för en branschkonsolidering i Sverige, ett uttalande som fick stor uppmärksamhet. Den affär som i så fall skulle vara aktuell är just en sammanslagning av Tele2 och Tre. Som svar på frågan om Tele2 skulle vara öppna för en sådan affär svarade Cristina Stenbeck, orfördande i Tele2:s moderbolag Kinnevik att marknaden skulle må bra om det fanns tre istället för fyra aktörer. Hon påpekade samtidigt att Tele2 klarar sig bra på egen hand. 

– Utspelet ingår i den typ av spekulationer som vi aldrig kommentera. Det är dessutom en styrelsefråga och något som bara styrelsen kan uttala sig om, säger Lars Torstensson på Tele2.

Hos Tre vill man inte heller kommentera uppgifterna om ett eventuellt uppköp.

– Den ende kommentaren jag har är att vi aldrig kommenterar rykten. Du måste fråga våra ägare om sånt. Men i tio års tid har det cirkulerat rykten om att Tre ska köpas upp, och jag tycker att det är smickrande att vi nu har blivit så stora att det istället ryktas om att det är vi som ska stå för eventuella uppköp, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Varför tror du att Peder Ramel gjorde uttalandet om konsolidering?

– Vi ser behovet av en konsolidering, i synnerhet i Danmark, men även här i Sverige. Och om det kommer en konsolidering gissar vi att våra ägare hellre är på köparsidan än på säljarsidan, säger Erik Hörnfeldt.

– Vi kan konstatera att det är få länder i Europa med mindre än 15 miljoner invånare där det finns rum för fyra operatörer. Vi vet båda hur det ser ut i Danmark, säger Erik Hörnfeldt.

Även Martin Sebelius, Managing Partner på Greenwich Consulting, tror på en konsolidering framöver. Han anser att Tre är den aktör som i så fall mest sannolikt skulle kunna köpa upp någon konkurrent.

– Telia kan inte vara med i konsolideringen av regulatoriska skäl. Tele2 har en position som utmanare och skulle bli marknadsledare om de köpte ut någon: det går inte. Tele2 Sverige passar inte heller så bra som uppköpskandidat: hela deras position grundar sig i det de har byggt i Sverige. Säljer de verksamheten i Sverige kan de lika väl sälja hela bolaget. Hutchison och Investor, Tres ägare, vill få tillbaka det de investerat i Tre och det är därför osannolikt att någon har råd att köpa Tre just nu. Kvar finns möjligheten för Tre att köpa Telenor. Om Tele2 avser att stycka upp och sälja så öppnas naturligtvis en möjlighet för Tre även här, säger Martin Sebelius.

Mobil har även varit i kontakt med Telenor för att fråga om man har en dialog om ett eventuellt uppköp av Tele 2 för egen del.

– Det råder rykten och spekulationer kring detta. Vi kommenterar aldrig rykten eller spekulationer, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig hos Telenor.

När det gäller ryktena om Tre:s uppköp av Tele 2 väljer Telenor att lägga locket på.

– Ett rykte om vad som pågår är något mellan Tre och Tele2 som de själva får svara på, säger Alexandra Carlsson.

Värdet av Tele2:s A- och B-aktie ökade direkt efter Peder Ramels uttalande. Under senaste månaden har dock värdet minskat med cirka 20 procent.

Nyckelpersoner till moderbolaget

Cristina Stenbeck, styrelseordförande i Tele2:s moderbolag Kinnevik, och dottern till Tele2:s grundare, avböjde omval till Tele2:s styrelse vid årsstämman i maj. För en vecka sedan gick även Tele2:s EVP Human Resources Cecilia Lundin, som ingick i Tele:2s ledningsgrupp, till företagets moderbolag AB Kinnevik.

Källa