Tre rekord i Nokias rapport

Vid lunchtid i dag presenterades Nokias sexmånadersrapport för det pågående året. Mobil har kikat närmare på rapporten och det står klart att Nokias klassiska dröm om 40 procent marknadsandel nu är förverkligad. Dessutom har två nya rekord slagits: rekord i antal sålda mobiltelefoner under andra kvartalet samt rekordlågt snittpris per såld mobil.

Publicerad Senast uppdaterad

I Nokias sexmånadersrapport som presenterades vid lunchtid står det klart att bolagets egna prognoser för perioden april till och med juni har besannats eller överträffats. Prognosen löd att marknadsandelen från årets första kvartal skulle ökas under årets andra kvartal. Med facit i hand har marknadsandelen ökats från 39,2 till 40,3 procent. Antalet sålda mobiler noterades till 122 miljoner under det nyss avslutade kvartalet vilket innebär en 21-procentig ökning jämfört med samma period förra året.

Marknadsandelen om drygt 40 procent är en milstolpe i bolagets historia. Det gäller förvisso bara för årets andra kvartal. Vad marknadsandelen för helåret 2008 blir och om den når 40 procent återstår att se, men för årets första halvår motsvarar de 237,5 miljoner sålda mobilerna 39,7 procent av marknaden.

De 122 miljoner sålda mobilerna fördelade sig på följande sätt: 36,4 miljoner i asien, 27,1 miljoner i europa, 21,1 miljoner i mellanöstern och afrika, 17,6 miljoner i Kina, 15,3 miljoner i latinamerika och slutligen 4,5 miljoner i nordamerika.

Jämfört med samma kvartal förra året är de största procentuella ökningarna (cirka 40 procent) i asien och latinamerika. Jämfört med årets första kvartal är den stora förändringen att Nokia har ökat kraftigt (med 73 procent) i nordamerika. Noterbart är även att Nokias volymtillväxt i europa har minskat i fyra kvartal i rad för att nu visa upp en nolltillväxt.

Trots den 21-procentiga globala volymökningen av sålda mobiler under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året blev det ingen värdeökning. Detta beror på att genomsnittspriset per såld mobil har minskat med nära 18 procent till rekordlåga 74 euro, motsvarande 703 kronor vid växelkurs 9,50 kronor per euro.

Intäkterna från de sålda mobiltelefonerna föll med en procent. På systemsidan, Nokia Siemens Networks, råder det lite gladare miner eftersom värdet av försäljningen ökade med 18 procent under kvartalet. För Nokia i stort ökade omsättningen med fyra procent till 13,2 miljarder euro, motsvarande 125 miljarder kronor.

Vinsten efter skatt väljer Nokia att presentera på två olika sätt. Med och utan engångsposter. Inräknat engångsposter föll vinsten som en sten med 61 procent till 1,1 miljarder euro jämfört med 2,8 miljarder euro samma tid förra året. Under årets andra kvartal finns bland annat en tung post engångskostnader (259 miljoner euro) i samband med nedläggningen av fabriken i Bochum. Borträknat engångsposter ökade kvartalsvinsten med åtta procent till knappt 1,4 miljarder euro.

Inom Nokias bolagsbyggande har det hänt en hel del saker under kvartalet. Förvärvet av Trolltech är genomfört. Vid Symbians 10-årsjubileum i slutet av juni presenterades det att att Nokia kommer köpa upp de övriga delägarnas innehav och bli helägare. Strax efter kvartalets avslut var uppköpen av Navteq och Plazes genomförda.

För helåret 2008 har Nokia faktiskt skruvat upp prognoserna, om än väldigt lite. Tidigare var prognosen att den globala volymen för mobiltelefoner sett till hela branschen "kommer öka med cirka 10 procent". Nu heter det att volymökningen "kommer bli 10 procent eller mer", vilket innebär att årets volym för branschen blir 1,25 miljarder sålda mobiler eller lite mer.

För årets tredje kvartal spår Nokia att branschvolymen "kommer öka" från det nyss avslutade kvartalets 303 miljoner enheter och att Nokia tar en marknadsandel som är i linje med de 40,3 procent som nåddes under det nyss avslutade kvartalet.

Försäljning: 13,2 miljarder euro (+28%)

Nettovinst, utan engångsposter: 1,37 miljarder euro (+8%)

Nettovinst, med engångsposter: 1,10 miljarder euro (-61%)

Sålda telefoner: 122,0 miljoner (+21%)

Pris per telefon: 74 euro (-18%)