https://www.mobil.se/nyheter/trots-15-raka-forlustkvartal-lg-fortsatter-tillverka-smartphones
566543
Nyheter
Hoppas på 5G

Trots 15 raka förlustkvartal – LG fortsätter tillverka smartphones

Skam den som ger sig. LG Mobile går med förlust medan företagets övriga avdelningar går som tåget. Men ge upp på smartphones? Absolut inte, säger vd:n.

Det är ingen direkt blygsam förlust som LG Mobile redovisat för 2018. Motsvarande drygt 6,3 miljarder kronor handlar det om. Samtidigt går de övriga avdelningarna inom företaget bara bättre och bättre och sätter ständigt nya rekord i lönsamhet. Så varför ger LG inte upp smartphonetillverkandet? Ja, enligt vd:n Qiao Yujin har telefonerna helt enkelt en given plats i ekosystemet med produkter. ”Vår affärsportfölj inkluderar bilar och hushållsprodukter. Båda är relaterade till smartphones och vi har inte övervägt att dra oss ur smartphonemarknaden” säger Yujin. De 15 raka förlustkvartalen har dock inneburit att man tvingats lämna ett antal marknader. Den kinesiska marknaden har man redan övergivit, och nyligen kom uppgifter om att LG är på väg att dra sig ur Filippinerna också. 

Omstrukturerar för fullt

Enligt Yujin så pågår en omstrukturering av smartphonedelen sedan ett par år tillbaka, och arbetet med den saken kommer att fortsätta en bit in på nästa år. Förändringarna ska dock inte innebära att man planerar uppsägningar. Nya telefonmodeller är dessutom planerade, och nu sätter den koreanska elektronikjätten hoppet till nya formfaktorer och 5G, som kanske kan bidra till att vända trenden på mobilsidan. Enligt analysfirman Strategy Analytics så har LG en global marknadsandel på 1,9 procent.

Lanserar 24 februari

Närmast planerar LG att lansera nytt på smartphonesidan den 24 februari, dagen innan den stora mobilmässan i Barcelona drar igång. Ryktena säger att vi då kan få se både LG G8 och V50, kanske till och med med 5G eftersom Sydkorea är ett av flera länder som ligger långt fram med den tekniken på nätsidan. I aptitretaren som LG släppt inför den lanseringen talas det om geststyrning som ska göra att man kan vinka framför telefonen och alltså styra den utan att röra skärmen. Mobil kommer att finnas på plats på lanseringen i Barcelona och den 24 februari kan vi berätta mer om vad som faktiskt lanseras.