Tusenlappar att spara på billigare abonnemang

Publicerad Senast uppdaterad

För att du ska kunna dra nytta av priskriget gäller det att du som kund ser till att byta till ett billigare abonnemang. Annars sitter du kvar med de gamla höra avgifterna, och betalar tusenlappar i onödan. Vi presenterar här guiden för att du ska kunna ringa billigt.

I Mobils septembernummer (kommer ut den 6 september) bjuder vi på en större guide för hur du hittar det billigaste abonnemanget för just dig - och hur du behåller ditt nummer om du byter operatör.

Men redan nu kan vi bjuda på en hel del fakta om hur du byter abonnemang. Det finns nämligen tusenlappar att spara.

Abonnemang och kontantkort:

Telia Refill: Höga priser

Halebop: Kontantkort med spännande prissättning

Comviq Kontant: Många olika värdebevis med olika prissättning

Comviq Net Kontant: Lägsta priset till andra nät bland kontantkorten

Djuice: Bra priser, men inte billigast

Vodafone Online: Bra priser, men inte billigast

Telia Mobil 300 Plus: Bra paketpris

Comviq Knock Out: Bra priser - speciellt om du inte ringer jättemycket

Comviq Pott: Höga minutpriser, men låg öppningsavgift

Djuice Plus: Låga minutpriser

Vodafone Abonnemang: Bra priser, men inte billigast

Glocalnet: Bäst om du har Glocalnet också på hemtelefonen

Tre Combo: Bäst för storringaren

Efter 3G-premiären etablerade sig Tre ganska snart som den billigaste operatören för alla som ringer riktigt mycket. Det satte press på inte minst Tele2comviq som ända sedan starten 1992 haft en tydlig lågprisprofil. I de tidiga reklamfilmerna var det dock inte Bill som hade huvudrollen utan dåvarande vd:n Lars-Johan Jarnheimer själv som på småländska sa att "man kanske skulle ta och sänka priset".

Tre orsakade säkert ett och annat grått hår hos prisstrategerna såväl hos Tele2comviq som andra operatörer, men så länge uppstickaren höll sig till storkonsumenterna var abonnenterna med mer normala mobil-vanor en säker kassako för de etablerade operatörerna.

Det riktiga priskriget startade hösten 2003 när Djuice tog initiativet genom att erbjuda samma minutpris till alla nät dygnet runt. Tele2comviq var snabba att följa efter och lanserade både abonnemang och kontantkort med en snarlik prisbild. De båda operatörerna började sedan bjuda under varandra - ibland med flera prissänkningar under ett och samma dygn!

Det svensknorska priskriget påverkade naturligtvis också alla andra operatörer. Telia, Vodafone och Tre började vässa sina erbjudanden, och operatörerna utan eget nät följde med. Sedan Mobils novembernummer har minuttaxorna i genomsnitt faktiskt sjunkit med hela 18 procent. Sms-priserna har pressats med 13 procent medan gprs-kostnaderna minskat med mer blygsamma 2 procent.

Under samma period har öppningsavgifterna stigit med 10 procent. Det gäller med andra ord att inte ringa alltför korta samtal för att tjäna något på prisutvecklingen - vinnaren är den som ringer få men långa samtal.

Som alltid när det gäller abonnemang och kontantkort så gäller det att känna sig själv för att kunna välja rätt produkt. En av de viktigaste men också svåraste faktorerna att få koll på är hur mycket du ringer till den egna operatörens nät respektive till andra destinationer. Använder du Halebop, är Tre-kund eller ringer med Comviq Kompis är skillnaden riktigt stor. Vill du ringa för 0 kronor per minut går det inte att komma undan månadskostnaden - inte ens med kontantkort. Halebop debiterar alltid minst 49 kronor per månad - även om du inte har ringt för så mycket.

Brukar du ringa för ungefär lika mycket pengar varje månad? Då kan det vara läge att satsa på ett abonnemang med inkluderade samtalsminuter. Det har blivit lite lättare att jämföra alla erbjudanden eftersom samtalstiden kan räknas av mot samtal till eget, fast och övriga nät hos Telia, Tre och Vodafone.