Tveksamheter kring Pgone

Publicerad Senast uppdaterad

- Påståendena är helt felaktiga, säger Fredrik Wistrand, operativ chef på Pgone. Han menar också att kritiken inte gäller Pgone, utan Seven, en av Pgones ägare.

Pgone driver sin verksamhet genom så kallad multilevelmarketing (MLM) eller nätverksförsäljning. Bolaget har tidigare ägts av Natures own, som bland annat granskats i tv-program som Insider och i Dokument inifrån. Idag ägs Pgone av det nystartade MLM-företaget Seven. Sedan tidigare säljer Pgone förvalsabonnemang för det fasta nätet. Och i mitten av november började företaget också sälja mobilabonnemang.

Pgones affärsidé är att hålla abonnemangspriserna nere genom att inte lägga pengar på marknadsföring. I stället kommer företaget i kontakt med sina blivande kunder via distributörer, eller partners som de också kallas. Distributörerna är vanliga privatpersoner som betalat en summa för att bli delägare i Pgone. De får sedan bonus på samtalsavgifterna för de abonnemang de säljer.

En av Mobils läsare berättar att han och hans förening i Sundsvall nappade på Pgones erbjudande att sälja förvalsabonnemang. Men för att få bli distributörer fick de först betala in en summa pengar. Efter ett tag framgick också att föreningen var tvungna att köpa en viss mängd tvättmedel från Pgone för att få sälja mobiltelefonabonnemang.

- Marginalerna inom telefoni är ofta väldigt små och det gör att ersättningen för distributörerna blir låg, säger Hans Henrik Ramel. Han är ordförande i Direkthandelns förening som vill stärka direkthandelns anseende och utveckla branschen.

Seven har ansökt om provmedlemsskap i föreningen, och Hans Henrik Ramel vill inte uttala sig om Seven eller Pgone innan ansökan är färdigbehandlad. Men han tycker att alla som är intresserade av att börja arbeta för ett MLM-företag ska ta reda på vad som gäller. Ett företag med höga inträdesavgifter ska man vara försiktig emot. Och får deltagarna mer betalt för att rekrytera nya distributörer än för själva produktförsäljningen så kan det röra sig om ett pyramidspel.

Enligt Fredrik Wistrand på Pgone har företaget idag ungefär 6 000 distributörer och 200 000 förvalskunder. Distributörerna värvas via befintliga distributörer. I princip alla av Pgones distributörer har från början kommit i kontakt med företaget i egenskap av möjliga kunder.

Fredrik Wistrand vill dock inte uttala sig om vad som krävs för att få bli distributör när man väl har fått kontakt. Han hänvisar till Seven, ägarföretaget, och menar att Pgone som varumärke inte har någonting med distributörssidan att göra.

- Tyvärr så är det så att de som kommer med anklagelser om pyramidspel är sådana som inte vet hur det ligger till, säger Fredrik Wistrand.

Mobil har utan framgång försökt få tala med Ola Bartholdsson som ansvarar för Seven. Vi har därför inga uppgifter om hur villkoren för distributörerna ser ut idag. Men lotteriinspektionen har fått ta emot flera förfrågningar om både Pgone och Seven International. Enligt Peter Alling, som är jurist på Lotteriinspektionen, har de dock inte hittat något som tyder på brottslig lotteriverksamhet eller pyramidspel i något av företagen.

Pgone har också granskats av lotteritilsynet, som är den norska motsvarigheten till lotteriinspektionen. Men enligt Johnny Gustavsen finns det ingenting konkret att säga om förtagets affärsmetoder. De ligger i en gråzon.

- Situationen är sådan idag att rättstillståndet är oklart.

I Norge har en utredning om tydligare regelverk kring multilevelmarketing och pyramidspel nyligen lagts på is i väntan på EU-direktiv.

- Men vi fortsätter att följa utvecklingen, säger Johnny Gustavsen