Frustrerad chef till attack

VD: "Nokia är på en brinnande plattform"

Nokia är som på en brinnande oljeplattform, och i stället för att agera förnuftigt häller Nokias egna anställda bensin på lågorna. De kinesiska uppstickarna får ut telefoner snabbare än Nokiaanställda polerar sina powerpoints. Orden är hämtade från ett rejält uppläxande brev från Nokias VD Stephen Elop till de anställda - ett brev som läckt ut inför Nokias stora kapitalmarknadsdag i London på fredag.

Publicerad Uppdaterad

- Vi kommenterar aldrig diskussioner som förs offentligt om internkommunikation inom företaget, säger informationschefen Oskar Södergren avvisande när vi ber honom kommentera Nokiachefens brev.

Men brevet i sin helhet cirkulerar nu på en mängd olika webbsajter runtom i världen, bland annat på teknikbloggen Engadget. Att brevet skulle läcka ut måste Stephen Elop ha insett när han tryckte på send-knappen.

Själva brevet är ett långt rasande stridsrop till alla Nokia-anställda från den högste chefen. Stephen Elop dömer fullständigt ut det egna bolagets oförmåga att konkurrera med Android och Iphone, och menar att det är dags att hoppa från "den brinnande oljeplattformen".

Brevet till de anställda inleder nämligen Nokia-chefen med en sedelärande historia, om en man som vaknar på en oljeplattform som visar sig stå i brand. Han är klok nog att inse att han måste hoppa ner i det kalla vattnet, bort från det som tidigare varit trygg fast mark under fötterna.

Och det är konkurrenterna som skickligt fått det att brinna kring fötterna på Nokia, om man får tro Stephen Elop. Apple har visat att folk är beredda att betala mycket pengar för mobiltelefoner, om de är rätt designade. Google har med Android har på bara ett par år kapat åt sig stora delar av både högpris-segmentet och mellanpris-segmentet. Och nu är Android dessutom på väg mot lågpris-segmentet, där även kinesiska uppstickare gör livet surt för Nokia.

Kinesiska mobiler snabbare än Nokias powerpoints

Kinesiska mobiltillverkare trycker ut en mobiltelefon på kortare tid än vad det tar för en Nokiaanställd att polera sin powerpoint-presentation, konstaterar Stephen Elop med drypande syrlighet.

"Första Iphone kom 2007 och vi har fortfarande inte någon produkt som är i närheten av den upplevelsen" skriver Stephen Elop, överraskande självkritiskt.

Felet är inte innovationsförmågan inom Nokia, enligt Elop. Felet är att bolaget inte klarar av att leverera innovationerna ut på marknaden.

Försenade Meego-telefoner en besvikelse

Särskilt att Nokia inte lyckas få ut telefoner med Meego ser man att Stephen Elop ser som en stor besvikelse. Den första Meego-telefonen skulle komma hösten 2010, enligt Nokias plan, och äntligen skulle bolaget börja återta marknadsandelar inom högpris-segmentet.

Men på den årliga Nokia World-mässan i höstas meddelades plötsligt att Meego-produkterna var försenade till senare under 2010. Inte heller det löftet kunde man uppfylla. Nu är det 2011, och fortfarande har ingen Meego-telefon presenterats.

"Som det ser ut nu kommer vi förmodligen bara att ha en enda Meego-produkt på marknaden i slutet av 2011", skriver Stephen Elop upprört i sitt mejl till de anställda.

Meego är Nokias Linuxbaserade mobilsystem, som uppvisat stora möjligheter för att bygga kraftfulla mobiltelefoner med snygga grafiska gränssnitt. Systemet har funnits i enstaka Nokia-produkter sedan 2005 utan att Nokia fått igång någon rejäl satsning på att producera telefoner med det. Denna långsamhet kan jämföras med att Google köpte det lilla linux-systemet Android år 2005, och sedan dess onekligen fått ordentlig fart på produkterna. Nyligen kom statistik som visade att Android nu gått om Nokias system Symbian i kampen om vilket mobilsystem som finns i flest smarta mobiler. 

Android och Windows Phone tänkbara alternativ

"Om vi fortsätter som hittills, kommer vi bara att komma längre och längre på efterkälken" fortsätter Stephen Elop, som dessutom gör det som hittills varit mer eller mindre tabubelagt inom Nokia, att nämna möjligheten att göra upp med konkurrenter som en möjlig utvecklingsväg för Nokias mobiltelefoner.

Elop kommer själv från Microsoft, och det har nu ryktats i flera månader om att Nokia planerar att göra en telefon baserad på nya Windows Phone 7 tillsammans med Microsoft.

Det Elop skriver i brevet till de anställda är att Nokia nu måste bestämma sig för om man ska bygga, vidareutveckla eller ansluta sig till något av de mobila ekosystem som finns, till exempel Android eller Windows Phone. 

Redan när Nokias nye VD Stephen Elop presenterades i september rapporterade vi att hans första presskonferens gick ut på att Nokia nu måste förändras i grunden. Det är uppenbart att Elop nu vill göra allvar av den utfästelsen.