https://www.mobil.se/nyheter/f-r-ndring-i-grunden
370758
Nyheter
Nye Nokiachefen:

"Förändring i grunden"

Mobilvärlden genomgår en förändring i grunden just nu, och det är inom den förändringen som Nokia ska utnyttja sin unika position, sade nye Nokiachefen Stephen Elop nyss på en presskonferens i Esbo utanför Helsingfors.

Presskonferensen, som även direktsändes via webben, var nye Nokiachefen Stephen Elops första framträdande, och han presenterades av den legendariske Nokiachefen Jorma Ollila, som ännu sitter kvar som styrelseordförande.

Kanadensaren Stephen Elop har en bakgrund inom Microsoft, och var där bland annat med om att förhandla fram samarbetet mellan Nokia och Microsoft för företagslösningar för ett år sedan.

Elops första tal som Nokiachef handlade en hel del om Nokias speciella arv, och vilka möjligheter det innebär.

- Alla andra IT-företag springer nu till mobilvärlden, de kommer med ny hårdvara, nya plattformar, nya tjänster och även nya sätt att tjäna pengar. För Nokia innebär det här en enorm chans. Nokia kan utgå från sin unika position. Vi har en styrka i kvaliteten på produkterna. Vi har en unik styrka i våra anställda och våra utvecklarresurser. Men vi måste lyssna på vad som händer just nu och ge rätt svar, sade Stephen Elop.

Elop inledde med att jämföra vad som nu händer i mobilvärlden med andra avgörande händelser i den moderna IT-historien.

- När det grafiska gränssnittet i datorerna först presenterades så var det en stor förändring. När mobiltelefonerna kom var det en stor försändring. När vi fick ett internet där man kunde surfa med webbläsaren så var det en stor förändring. Men just idag går vi igenom en lika stor förändring, sade Stephen Elop och nämnde internetbaserade produkter som surfplattor, nya mobila tjänster och det enorma användandet bland unga av den sociala webben.

- Det är fråga om en förändring i grunden som händer just nu. Mitt uppdrag är att ta Nokia genom denna förändringsperiod, och se till att vi slutgiltigt försäkrar oss om att vi levererar vad folk nu efterfrågar.

Stephen Elop försäkrade också det finska journalistuppbådet på plats sin kärlek till Finland, och talade lyriskt om hur Kanada och Finland delar på polcirkeln. Han hade sett damhockeyns semifinal Finland-Kanada på plats i OS i vintras, när Kanada slog ut Finland, och sade att nästa OS var det inte säkert att han skulle hålla på Kanada framför Finland. Elop kommer också inom kort att flytta till en bostad i Helsingforstrakten.

Att det är nykomlingarna Google och Apple som pressar Nokia har helt säkert bidragit till att Nokia nu väljer en nordamerikansk vd. Det var också något som Stephen Elop antydde:

- Det fanns en tid då Asien och Europa låg före Nordamerika i mobilutvecklingen. Nu har det ändrats och Nordamerika har en viktig roll i mobilvärlden.

Tisdag 21 september börjar Stephen Elop som ny Nokiachef. Dagen innen är sista dagen med Olli-Pekka Kallasvuo som chef för Nokia.