Det är ingen tvekan om att Serene, som telefonen heter, andas lyx. Ihopfälld ser den närmast ut som en tjock sedelklämma. Och en tjock sedelklämma är precis vad du behöver om du tänker köpa dig ett exemplar. Priset fick de drygt hundra journalister som deltog i presskonferensen i London att dra efter andan. Tusen Euro, motsvarande omkring niotusen svenska kronor, ska Serene kosta.
Vad får man då för pengarna? Tja åtminstone kvalitetskänsla. Trots att den vikbara luren är kort och bred med en utpräglad kantighet så ligger den riktigt bra i handen. Kantigheten kan till och med ses som en tillgång. Där allt för runda mobiler nästan halkar ur greppet gör Serenes utsvängda ändar att luren ligger stadigt.
Ett tryck på rätt ställe öppnar och stänger telefonen i en mjuk rörelse. Vid inkommande samtal öppnas också telefonen automatiskt. Jag fick dock inte tillfälle att testa hur det funkar när telefonen befinner sig instängd i till exempel en ficka. Skalet är överdraget med ett lack som gör att den mattsvarta ytan nästan känns lite gummiaktig. Skal och skal förresten. Serene är så långt som möjligt befriad från skarvar och skalet känns nästan som om det är hopgjutet kring telefonen. Det syns inte ens några hål för mikrofon och högtalare och det är lite svårt att veta åt vilket håll man ska hålla telefonen när man pratar i den. Men Bang & Olufsens chefsdesigner David Whitfield Lewis visar att högtalaren sitter dold under navigeringsplattan medan mikrofonen finns gömd i kanten av skärmen. Du håller alltså telefonen "upp och ner" när du pratar, något som kanske kan minska nedkladdingen av skärmen.
Skärmen är för övrigt en TFT-skärm med QVGA-upplösning som klarar att visa 262 000 färger. Färger är dock ingenting de båda tillverkarna har slösat med i telefonens menyer. De går i disket svart, vitt och blått och har, åtminstone i grundinställningen, ett enkelt listutförande, långt ifrån plottriga ikoner. Tydligt, rent och snyggt. Och ett tecken på att Samsung och Bang & Olufsen inte sneglat på skolgården när de tagit fram telefonen. Målgruppen är i stället designintresserade vuxna, från 25 år och uppåt. Samma kunder som köper Bang & Olufsens andra produkter.
Skärmbilden kan roteras 180 grader, så den som finner det besvärligt att plötsligt ha skärmen på telefonens nedre halva kan välja att vända på steken. Det mest utmärkande för Serene är ändå knappsatsen. De båda tillverkarna trotsar Nokias tidigare misslyckande och har placerat knapparna knapparna i en cirkel runt en stor navigeringsplatta. Trycker du mitt på navigeringsplattan kommer du till huvudmenyn, sedan roterar du plattan med tummen för att bläddra i menyerna. Det kräver minst sagt lite övning. Själv hamnade jag hela tiden på "senast uppringa nummer". Och skriva sms är ännu svårare. Det tar tid att hitta bokstäverna när de plötsligt har flyttats från sina traditionella platser.
Till vänster på navigeringsplattan finns funktionen för grön lur, till höger röd lur. Trycker du längst ner betyder det "ok" och högst upp finns "c" som gör att du stegar bakåt. Åtminstone i teorin.
I gångjärnet sitter en kamera med vga-upplösning. Den är riktad på ett sätt som gör att om du håller telefonen utvikt framför dig i ganska platt läge så får du ändå med ansiktet på en person som står omkring en meter ifrån dig. Kamerafunktionen kommer du åt via menyerna.
Övriga funktioner är bluetooth, wap, java, e-post och mms. Inget utöver det extra där alltså. En speciell grej är dock att den som köper sin telefon via Bang & Olufsen, och inte har något emot att lägga till en knapp tusenlapp till, får med ett ställ som kan användas för att synkronisera mobilens telfonbok med telefonböckerna hos de decttelefoner man har hemma. Såvida man har decttelefoner från en viss dansk tillverkare vill säga.
Serene ska stå för Simplicity Redesigned. Och enkla linjer och enkla funktioner har telfonen visserligen. Men åtminstone jag uppfattar den inte som särskilt lättanvänd. I alla fall inte om du vill använda meddelandefunktionerna i någon större utsträckning.